Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    tisdag, maj 31, 2005

    Tryckfrihet och frihet att tycka

    Jag har tidigare (bland annat här) skrivit om utvecklingen med kommenterande journalistik på nyhetsplats, där profilskribenter får allt större betydelse. På torsdag den 9 juni arrangerar Socialdemokratiska pressföreningen och ABF Stockholm en diskussionskväll på temat "Opinionsjournalistik – om tryckfrihet och frihet att tycka" där tre av Sveriges främsta politiska journalister diskuterar just detta. De medverkande är Lena Mellin (Aftonbladet), Henrik Brors (Dagens Nyheter), Cecilia Garme (Expressen). De kommer att få frågor från Anne-Marie Lindgren (Tankesmedjan Idé & Tendens), och Bengt Göransson (ABF) kommer att hålla en inledning och fungera som moderator. Arrangemanget äger alltså rum på torsdag den 9 juni kl. 18.30 på ABF-huset (Fabiansalen), Sveavägen 41 i Stockholm. Det är fri entré och arrangemanget är öppet för såväl Socialdemokratiska pressföreningens medlemmar som allmänheten.

    måndag, maj 30, 2005

    Vem vann egentligen?

    Det blev som opinionsmätningarna siat om: med marginal och högt valdeltagande röstade det franska folket nej till förslaget om ny EU-konstitution. Eller så markerade de sitt missnöje med president Chirac. Eller sa ifrån om ett eventuellt framtida turkiskt medlemskap i EU. Eller... Ingen vet egentligen säkert. Det är ett av problemen med folkomröstningar: folk svarar sällan på de frågor som ställs på valsedlarna. Därför jublar både folk på den yttersta vänsterkanten som på den yttersta högerkanten i Frankrike i dag. Och i Sverige gläder sig såväl kommunister som nyliberaler.

    Flera bloggare har redan gjort bättre analyser än vad jag förmår av den nuvarande situationen. Sandro Wennberg spekulerar i att det franska nej:et kan komma att resultera i en "EU-konstitution Light, där allt bra (fackliga och sociala rättigheter, full sysselsättning, förenkling av rättskaoset osv) försvinner och endast röstreglerna i en utvidgad kvarstår, eventuellt efter en omförhandling". Eric Sundström hoppas i stället att folkomröstningsresultatet kan "innebära skärningspunkten i Europas historia som sett i historiens backspegel innebar att vänstern tog sig samman över nationsgränserna för att bygga ett socialt Europa, samtidigt som regeringscheferna slutligen insåg att EU måste förankras och utvecklas i bättre dialog med unionens medborgare".

    Själv vet jag inte riktigt vad jag ska tro. Jag har själv varit engagerad på ja-sidan i två folkomröstningskampanjer om EU. Den ena gick bra, den andra gick åt helvete. Skulle jag ge mig in i en ny kampanj så blir det till tonerna av "...sista striden det är".

    söndag, maj 29, 2005

    Böcker och sånt

    [UPPDATERAD] Jag har blivit utmanad av Magnus Ljungkvist att redogöra för mina läsvanor och mitt förhållande till böcker. Så här kommer mina svar:

    1. Hur många böcker äger du?
    Lågt räknat: 6-700. De svenskspråkiga skönlitterära (uppskattningsvis 50 procent) är till större delen köpta och lästa av min fru Stina. De engelskspråkliga skönlitterära (c:a 30 procent) är mestadels mina. Övriga (20 procent) är gammal kurslitteratur från filosofin, statsvetenskapen etc. Sedan är det också ganska mycket politisk facklitteratur och en hel del om politisk kommunikation, pr och propaganda.

    2. Senast köpta bok
    "The rule of four" av Ian Caldwell och Dustin Thomason.

    3. Senast lästa bok
    Svårt att säga då jag vid varje givet tillfälle har 3-4 böcker på gång. Just nu läser jag "The rule of four" (se ovan), antologin "Thrilling tales" (redaktör: Michael Chabon), "Om undran inför samhället" (Johan Asplund) samt "Förändringstid" (Publicistklubbens årsbok 2005).

    4. Fem böcker som betytt mycket för mig (som jag läst minst 3 gånger)
    Det finns många böcker som betytt mycket för mig och många som jag läst minst tre gånger, men det är inte nödvändigtvis samma böcker. Några som dock stämmer in på bägge kategorierna är "Mästaren och Margarita" (Michail Bulgakov), "The lord of the rings"/"Trilogin om härskarringen" (J.R.R. Tolkien), "Socialdemokrati i kris" (Hans Haste), "Vårdetik", "Göra barn", "Välja barn" (samt flera andra böcker om medicins etik av Torbjörn Tännsjö), samt "All too human" (George Stephanopoulos). Okej, det där blev fler än fem, men jag svarar som jag vill.

    5. Fem personer som jag skulle vilja svarade på de här frågorna också.
    Johan Norberg [svarat], Nina Unesi [svarat], Sandro Wennberg [svarat], Pär Henriksson [svarat] och Michael Silkesjöö [svarat].

    Bortsett från akvedukten...

    I dag går det franska folket till val om förslaget till en ny EU-konstitution. Fortfarande tyder opinionssiffrorna för en nej-seger. En sådan seger skulle innebära om inte ett nederlag så åtminstone ett stort bakslag för den europeiska integrationsprocessen. Det finns mycket att säga om inställningen till EU, men frågan är om inte Niklas Ekdal fångar det bäst i en ledarkrönika i DN i dag. Han återger en otroligt rolig scen ur Monty Python-filmen "Life of Brian" där John Cleese som en kolerisk upprorsledare försöker hetsa en tvehågsen grupp rebeller mot den romerska ockupationsmakten:
    - Vad har romarna någonsin gett oss?
    - Akvedukten.
    - Vad?
    - Akvedukten.
    - Åh. Jo. Den har dom gett oss. Det stämmer.
    - Avlopp.
    - Och vägar.
    - Ja, ja, Vägarna, det säger sig självt. Men bortsett från akvedukten, avloppen och vägarna...
    - Bevattning.
    - Medicin.
    - Utbildning.
    - Vin.
    - Badhus.
    - Och gatorna är säkrare nu.
    - Okej, men bortsett från avlopp, medicin, utbildning, vin, säkerhet, jordbruk, vägar, dricksvatten och folkhälsa, vad har romarna någonsin gjort för oss?
    - Dom har gett oss fred.
    - Fred? Håll käften!

    Ekdal konstaterar att om man byter ut "Rom" mot "Bryssel" så är tongångarna ungefär desamma 2000 år senare:
    "Bortsett från fred, låga räntor, tyglad inflation, stabil valuta, en jättelik inre marknad, skydd för mänskliga rättigheter, fri rörlighet, bättre miljö och samarbete mot brottsligheten - vad har EU någonsin gett oss? För lite, svarar en bred opinion i de länder som nu folkomröstar om författningen."

    Tyvärr svarar ganska många svenskar i dag samma sak.

    lördag, maj 28, 2005

    Rapport från Bloggforum

    I dag satt jag med i en paneldiskussion om bloggarna och valet 2006, under Bloggforum 2.0 på JMK i Stockholm. Kanske kommer man i efterhand att kunna se diskussionen på SVT 24. Med i panelen satt också Mark Comerford, Ali Esbati och Lisa Falk, och det hela modererades av Håkan Jacobson. Jag tyckte själv att det blev en väldigt bra diskussion. Min tes var att bloggarna knappast lär påverka utgången av valet, men de lär ha betydelse i nyhetsrapporteringen av valrörelsen. Etablerade medier lär referera till bloggar när de analyserar olika utspel och debatter, och jag skulle inte bli förvånad om vi får se bloggare ta plats i tv-sofforna och som gästkommentatorer i SVT:s och TV4:s nyhetssändningar.

    Jag sa också att den politiska högern, i vid bemärkelse - dvs inklusive borgerliga ledarskribenter och tankesmedjor, haft ett försprång i den svenska bloggosfären. Men det försprånget håller sociademokratin och vänstern på att ta igen. Inte minst tack vare att det socialdemokratiska partiet varit så framsynta och stöttande, genom att från partiets officiella webbplats länka till även fristående socialdemokratiska bloggare samt tillhandahålla ett särskilt webbhotell och domäner - med bloggmöjligheter - åt socialdemokratiska partiföreträdare. Högerns försprång beror nog i hög grad på att man varit duktiga på att citera och länka till varandra, kort sagt jobba kollektivt för att få starkare genomslag för sina idéer. Inom vänstern har man varit mer individualistisk och inte i lika hög grad samarbetat och stöttat varandra. Men nu verkar en förändring vara på gång.

    Att socialdemokraterna tar bloggande på allvar illustreras inte minst av att ledande företrädare som Stockholms finansborgarråd Annika Billström och socialförsäkringsminister Berit Andnor själva bloggar.

    fredag, maj 27, 2005

    Ett tystare Sverige

    [UPPDATERAD] Jag har med stort intresse följt SvD:s debattartikelserie "Ett tystare Sverige?". I dag lämnas ordet till DN:s förre chefredaktör Hans Bergström som bland annat skriver om den stenhårda mediekonkurrensen och upplysningskulturens nedgång. Det mesta i Bergströms artikel är intressant och tänkvärt, men han drar några egenartade slutsatser. Bland skriver han att bloggandet "hetsar de etablerade redaktionerna att släppa på kontrollen av vad som publiceras". Bloggandet tycks för Bergström vara en del av "skvallerkulturen" som "sänker nivån på det offentliga samtalet" samt skrämmer till tystnad. Där tror jag att han har fel. Förvisso finns det på många håll i bloggosfären en obehagligt hätsk ton och framför allt bland de kommentarer folk skriver till blogginlägg så förkommer tyvärr inte sällan invektiv, intolerans och andra idiotier. Detta har bland andra Helle Klein i flera inlägg på ett förtjänstfullt sätt uppmärksammat. Men generellt så är mitt intryck snarare att det är de etablerade medierna själva som stått för den starkaste utvecklingen av den skvallerkultur Hans Bergström fördömer. Bloggare i Sverige har väl om något snarare varit pådrivande i arbetet med att påtala och kritisera detta fenomen.

    I SvD:s debattartikelserie har även Göran Perssons uttalanden en ökad "sexualisering av samhället" uppmärksammats. På S-kvinnors kongress sa Persson:
    "Vi har en sexualisering av det offentliga rummet. Överallt där vi rör oss i samhället i dag har vi inte sällan kommersiella budskap som bygger på en marknadsföring som utnyttjar kvinnor och kvinnors kroppar."

    Och det kan man väl hålla med om. Fortsättningen, däremot, var mer oroande. Enligt SR Ekot ska Göran Persson nämligen sagt att "mediernas möjlighet och rätt att publicera material, text och bilder, som uttrycker en nedvärderande kvinnosyn, kan komma att lagregleras". Men nästan än mer oroväckande var nog ändå det S-kvinnors ordförande Nalin Pekgul som i en morgonsoffa i tv satt och jämförde en sådan här reglering med det tidigare genomförda förbudet mot innehav av barnpornografi. Pekgul sa att "då var det också sådana här uttalanden om att nu går man in och lägger sig i tryckfrihetsförordningen, men det gick att lösa och alla tycker att det är jättebra". Problemet är att det man varnade för då, då förlaget om förbud mot innehav av barnporr lades, var just att det kunde leda till ett sluttande plan där snart nästa anstötlighet skulle kunna komma att förbjudas. Och nu är vi där.

    Ja, jag vet: det är idiotiskt att ge sig in sådana här debatter. Den självklara reaktionen blir alltid att anklaga yttrandefrihetsivrare för att vara barnpornografianhängare och allmänt perverterade. Men självklart tycker jag att barnporr är vidrigt. Och jag är inte heller speciellt förtjust i att tidningar, tunnelbanor och stadsmiljön fylls av bilder på halv- och helnakna kvinnokroppar som förväntas sälja resor, tvålar och vad det nu är. Men det betyder inte att jag är beredd att acceptera fler inskränkningar i yttrande- och tryckfriheten.

    PS: Sandro Wennberg har hittat en helt annan detalj i Hans Bergströms artikel som också är värd att anmärka på.

    onsdag, maj 25, 2005

    Missa inte Bloggforum 2.0

    På lördag arrangeras Bloggforum 2.0 på JMK i Stockholm. Har du inte redan anmält dig så är det tyvärr försent nu. Det är fullt. Men ha förtröstan: SVT 24 kommer att sända Bloggforum, och paneldebatterna kommer att spelas in och publiceras som mp3:or. På så sätt kan du ta del av mina och andras visdomsord även i efterhand. Jag kommer alltså att sitta med i en paneldiskussion om bloggarna och valet 2006. I panelen sitter också Mark Comerford, Ali Esbati och Lisa Falk. Moderator är Håkan Jacobson.

    Inga besked om jobben i tv-debatten

    I går ägde den då äntligen av, tv-debatten mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt. Jag missade tyvärr de första minuterna, men SVT har varit hyggliga nog att lägga ut den på nätet så att jag kunde komplettera mina intryck nu i morse. Ska man döma av tidningsskriverierna så slutade debatten i det närmaste oavgjort, med viss poängövervikt för Reinfeldt. Mängder av bloggare har förstås också haft synpunkter. En snabb genomgång tyder också på att gårdagens fajt var jämn. Dico på "Rättvis och balanserad" skriver bland annat att "om nu Reinfeldt vill gå till val på att en och en halv miljon människor står utanför arbetsmarknaden kanske han borde berätta hur jobben ska skapas". Magnus Ljungkvist tyckte att Persson var stark: "Ett tydligt budskap grundat i tydliga värderingar bar långt", samt att Reinfeldt "verkade lite skakad av att faktiskt möta på hårt motstånd för första gången". Sandro Wennberg gör en betraktelse om moderatledarens slipsval och konstaterar att en röd slips "passar som hand i handske på den nya sortens moderater". Sandro drar slutsatsen att det är "[s]amma gamla politik, men med nytt presentpapper".

    Ett välkommet nytillskott i den svenska bloggosfären är "Haninge unga socialdemokrater". På denna kollektiva blogg skriver Anders Lindberg om Reinfeldt att "ställd i debatt mot Göran Persson stod han sig slätt" och att han inte svarade på någonting. Och på sina "Samhällsfilosofiska tankar" skriver Anders Ekman att Reinfeldt aldrig svarade på frågan "hur man lättare får ett jobb ifall man får sänkt a-kassa eller hur man blir friskare av att få sin ersättning sänkt till 65 procent av lönen (eller egentligen medellönen sedan två år tillbaka, som ju moderaterna vill beräkna ersättningen på)". Michael Silkesjöö skriver det självklart viktigaste för socialdemokratin är den så kallade arbetslinjen, och påminner om att regeringen i sin vårproposition presenterade satsningar på hur vi ska nå målet arbete åt alla: "Det handlar bl a om att skapa bättre villkor för småföretagen t ex ökad tillgång på riskkapital, underlätta generationsskiften, förstärkning av exportstöd".

    Själv tycker jag att det var en ganska avslagen debatt. Eller som Nathalie Sundesten Landin skriver: "Argumenten är tydliga, men debatten tam". Göran Persson var helt klart retoriskt skickligast och bäst på att hålla koll på vilken kamera som lade ut bild i sändning, och genom den tala direkt till tittarna, landsfaderaktigt. Det intrycket förstärkte han genom att avsluta debatten med en referens till Per Albin Hanssons berömda folkhemstal om ett samhälle utan kelgrisar och utstötta. Men Reinfeldt var på hugget och åtminstone inledningsvis offensiv. Det märktes att han höll fast vid linjen om att lansera moderaterna som "det nya arbetarpartiet" och angrep Persson från vänster genom att bland annat anklaga honom för att ha sänkt sin egen skatt med 100 000 kronor.

    Jag avslutar med några ord från Magnus Ljungkvist:
    "Det som totalt oroar mig mest är att kontrahenterna talade så lite om hur vi ska få nya jobb i Sverige. Den som formulerar ett trovärdigt och slagkraftigt program på det området kommer att få en bra start in i valrörelsen."

    måndag, maj 23, 2005

    Bra reportage om hiv-studie

    Alldeles nyss sändes i SVT:s "Vetenskapsmagasinet" ett reportage om den hiv-vaccinstudie jag deltar i. Hade jag vetat om programmet innan så hade jag förstås gjort lite reklam för det, men nu råkade jag se det mest av en slump. Det var hur som helst ett väldigt bra reportage, i vilket man fick följa Erik Österlund från Stockholm. Liksom jag låter han sig injiceras med delar av hiv-viruset i hopp om att våra kroppar ska bygga sina egna vaccin mot hiv-viruset som respons. Flera tidigare hiv-vaccinsprojekt har misslyckats och det är inte längre någon som vågar tro på en snabb lösning. Men de svenska forskarna i den studie jag deltar i är övertygade om att de första vaccinationerna av helt friska människor är ett stort kliv framåt. Vaccinforskningen har pågått i 20 år och fortfarande återstår det tyvärr många år tills det finns ett fungerande vaccin som skyddar mot smittan.

    Regeringen tar ställning för nöjesindustrin

    På kampanjbloggen "Liten mot stor" rapporteras om en debattartikel (ej på nätet) i socialdemokraternas tidning "Aktuellt i Politiken". I den skriver Peter Dahlgren, Jonas Karlsson och Björn Sundin, socialdemokrater från Örebro, att lagförslaget som förbjuder "kopiering för eget bruk" är så dåligt ur ett konsumentperspektiv "att den bara kan ha kommit till genom att man lyssnat för mycket på världens allra mäktigaste företag: de multinationella medieföretagen". I veckan röstar riksdagen om förslaget, och tyvärr tyder det mesta på att det går igenom. Det är, trots vad som påståtts, inte piratförsäljning som lagen i första hand slår mot: den helt fria upp- och nedladdningen förbjuds – inklusive möjligheten att fritt kopiera skivor och filmer som vi lagligen köpt. Dessutom innebär lagen en utvidgning av den så kallade kassettskatten (formellt "kassettersättningen") så att priset på en iPod ökar med nära 1 000 kronor och en tom dvd-skiva (på 8,5Gb) beläggs med en skatt på cirka 20 kronor. Artikelförfattarna skriver att regeringen genom sitt lagförslag tar ställning för nöjesindustrin och låter medborgarnas intressen komma i andra hand. De avslutar artikeln med en biblisk liknelse: "man väljer att ge Goliat en stridsvagn för att bekämpa Davids slunga".

    Uppdaterad spellista

    Så var det dags att uppdatera listan "Just nu spelas" igen, för att bättre spegla vad som faktiskt spelas mest i mp3-spelaren just nu. Den här gången blev det ett Pet Shop Boys-tema med några av deras allra bästa låtar. Däremot inte alla de bästa låtarna. Den listan skulle blivit betydligt längre. Och alla låtarna är förstås mp3:fierade versioner av cd-skivor jag ärligen köpt och betalat dyra pengar för.

    söndag, maj 22, 2005

    En backlash för feminismen?

    I kväll sänder SVT den andra delen i dokumentärserien "Könskriget". Den första delen väckte stor uppmärksamhet när den sändes i förra veckan. Flera medier och ännu fler bloggare (exempelvis "Stilla undringar", "Sömnlösa nätter" och Karl Lundberg) har uppmärksammat dokumentären, i vilken journalisten Evin Rubar blev hotad av regeringens expert Gunilla Ekberg: "Räkna inte med att du får hjälp på någon kvinnojour".

    Jag vägrar ansluta mig till den kör av fördömanden som riktats mot kvinnojourer generellt. Jag är övertygad om att de allra flesta jourer betyder enormt mycket för misshandlade och hotade kvinnor i Sverige. Värdet av dessa jourers arbete kan inte underskattas. Men det betyder inte att de därmed kan räkna med att slippa kritisk granskning, i synnerhet inte när det görs av en så erkänt duktig journalist som Evin Rubar. Och att de flesta som engagerar sig och arbetar inom kvinnojoursrörelsen är hedervärda människor ursäktar inte de korkade, inskränkta och generaliserande uttalanden som fälldes av flera av ROKS:s företrädare i förra avsnittet av "Könskriget". Och av vad som redan läckt ut om innehållet i kvällens avsnitt så lär vi få höra fler idiotier. Expressen skriver till exempel att ROKS:s förbundsordförande Ireen von Wachenfeldt jämför män med djur, maskiner och vandrande dildos. Charmigt. Det ökar säkert förtroendet hos män för feminismen.

    Överhuvud taget verkar det som att feminismen, efter en tid av framgång och framflyttade positioner, drabbats av en slags backlash. Kanske beror det helt enkelt på den mediala logiken om att riva ned det man varit med om att bygga upp. Eller så beror det på något annat. Men Feministiskt initiativ (som jag tidigare skrivit om bland annat här och här) har från att varit rejält omskrivna och hyllade, nu försvunnit helt från radarskärmen. Och säkert välmenade idéer om det stötande i sexualiseringen av det offentliga rummet som sker via reklam, musikvideos, tidningslöpsedlar och annat, resulterar i ett ogenomtänkt uttalande om ett potentiellt grundlagsvidrigt förbud mot delar av mediernas innehåll (läs till exempel Aftonbladet för mer om detta).

    Jag har fortfarande gott hopp om en fortsatt positiv utveckling mot jämställdhet, där inte kön avgör vilka karriärmöjligheter som står öppna, vilken lön man får, hur man får klä sig eller bete sig utan att riskera utsättas för hot eller våld etc. Men idioter, oavsett kön eller huruvida de kallar sig feminister eller ej, kan riskera att vrida klockan rejält tillbaks med korkade uttalanden.

    fredag, maj 20, 2005

    Gräsrotskampanj i elfte timmen

    På uppmaning av Björn Sundin och hans kampanjblogg "Liten mot stor" så har jag i dag mejlat de socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Stockholm om det lagförslag de ska behandla i nästa vecka. Lagförslaget har den kryptiska titeln "Upphovsrätten i informationssamhället" och innebär i praktiken ett förbud mot kopiering av digitalt material, ens för privat bruk. Naturligtvis är det på tok för sent att agera, men det känns ganska upprörande att så få ledamöter tycks ha satt sig in i lagförslaget och vad det kan komma att få för konsekvenser.

    Det finns flera bra argument mot lagförslaget, men de främsta som jag ser det är att lagen försvagar konsumenterna och placerar oss helt i händerna på de multinationella bolagen. Att begreppet "för privat bruk" i praktiken försvinner innebär att studenter inte får kopiera böcker. Och att ge bort en hembränd blandskiva (med låtar man ärligen köpt) blir olagligt. Dessutom innebär lagen allvarliga inskränkningar i yttrandefrihet och möjligheten till informationsspridning. Läs mer på "Liten mot stor" - och följ uppmaningen att skriva till dina riksdagsledamöter.

    Låt inte Tvärdrag tystna

    Jag har tidigare skrivit om hur SSU:s debattidning Tvärdrag kan komma att försvinna i sin nuvarande form, för att i stället bli några debattsidor i medlemstidningen Frihet samt material på webben. Än så länge har detta inte väckt någon större debatt i SSU, antagligen därför att förslaget bara nämns i en bisats i SSU:s förbundsstyrelses förslag till organisatoriskt handlingsprogram, som underställs kongressen i augusti. Men nu börjar även andra uppmärksamma detta. I går skrev Aftonbladets Helle Klein på sin blogg att Tvärdrag "betytt mycket för SSU:s roll i samhällsdebatten" samt att tidningen "alltid varit kontroversiell inom SSU och arbetarrörelsen på grund av sin självständighet". Helle Klein konstaterar:
    "Det är knappast mindre av fritänkande och frejdig idédebatt som socialdemokratin behöver. Måtte kongressen ge förbundsstyrelsen bakläxa. Rädda Tvärdrag!"

    torsdag, maj 19, 2005

    Heja Bodström!

    På en mejlinglista jag är med på diskuteras för närvarande justitieminister Thomas Bodströms utspel om att skivbolagen måste sluta spärra cd-skivor mot kopiering. Utspelet, som Bodström gör tillsammans med riksdagsledamöterna Hillevi Larsson (s) och Tasso Stafilidis (v), är även uppmärksammat i Aftonbladet.

    Skivbolagen sätter i dag skygglappar på sig själva och envisas med att ta ut skyhöga priser för distribution av plast och papper över hela världen. Priser som dessutom främst tycks motiveras av det faktum att de subventionerar skivbolagens främsta inkomstkällor: mastodontturnér och t-shirtförsäljning (läs mer om det här). Attityden från skivbolagen har hitintills varit ett envist och hårdnackat motstånd mot teknikutvecklingen och fildelningsrevolutionen. Ett betydligt mer sannolikt scenario är därför kopieringsskydd på samtliga skivor inom kort. Kopieringsskydd som hackare knäcker i högre takt än skivbolagen kommer mäkta med att klara av.

    Musikindustrin har varit lindigt sagt senfärdiga i frågan om fildelning av musik. Men har dessutom en ytterst avog inställning till satsningar som Apples iTunes Music Store och liknande - där mängder av kunder världen över BETALAR för att ladda ned låtar och hela skivor fullt lagligt. Endast en liten del av det vi i dag betalar för cd-skivor går till låtskrivarna och artisterna. Skivbolagen tar ut enorma vinster, vid sidan av kostnaden för distributionen. Det är inte rimligt att betala för detta när det i dag är möjligt att distribuera musiken direkt från artisten till konsumenten utan mellanhänder, praktiskt taget utan kostnad.

    På mejlinglistan jag nämnde drogs parallellen mellan det positiva i att kunna kopiera sina älsklingslåtar till mp3-format och lyssna på dem i vilken ordning man vill i sina bärbara spelare, med gamla tiders blandband. Och mycket riktigt lobbade skivindustrin på den tiden för orimliga straffskatter på onspelade kassettband för att kompensera för de förluster man ansåg sig göra på att konsumenter spelade av sina dyrt inköpta skivor på kassett. Och appropå liknelsen med blandband så skriver en gammal bekant som nyligen börjat blogga, Joakim Johansson, ett kul inlägg om just detta här, och Michael Silkesjöö om det här.

    onsdag, maj 18, 2005

    Hiv-vaccinstudien fortsätter

    I morse var jag på en ny undersökning på Södersjukhuset, som en del i den hiv-vaccinstudie jag deltar i (läs mer om studien här). Inga injektioner den här gången, bara samtal om mina reaktioner på de första injektionerna (läs mer om dem här) samt nya provtagningar.

    Såg i morse att Mickey J. Barczyk bloggar om nya bromsmediciner mot hiv/aids. Och sådana är synnerligen välkomna. Var femte sekund smittas någon med hiv. Sedan hiv/aids upptäcktes 1981 har 20 miljoner människor dött i aids. Av världens 38 miljoner hiv-smittade lever 25 miljoner i Afrika söder om Sahara, där 3 miljoner nysmittades förra året (källa: Sida) av denna vidriga sjukdom. Bromsmediciner har betytt enormt mycket för mängder av hiv-smittade världen över. Men för att slutgiltigt få stopp på själva sjukdomen krävs ett fungerande vaccin. Jag kan bara hoppas att den studie jag nu deltar i ska innebära att man får fram ett vaccin som kan åstadkomma detta.

    tisdag, maj 17, 2005

    När medierna bloggar

    Svante Pettersson, journaliststuderande på Skurups folkhögskola, skriver i tidningen Journalisten om att det mitt i all den här blogghajpen väl borde vara dags att definiera begreppet. Han ställer den intressanta frågan: "När en krönikör på en tidning fortsätter att under arbetstid skriva på tidningens hemsida, är det då en krönika, en artikel eller en blogg?"

    Frågan är synnerligen aktuell då nu samtliga de stora tidningarna SvD, Expressen, Aftonbladet och DN har medarbetare som bloggar på tidningarnas sajter. Senast ut är alltså Andreas Ekströms schlagerblogg.

    Svante Pettersson skriver att det i "proffsbloggarna, både morgon- och kvällstidningarnas, saknas både möjligheten till kommentarer och trackbackpingar" och spekulerar i att skälet till detta är att man "kanske inte [vill] släppa in en massa amatöråsikter på tidningens sajt som ska vara reserverad för proffstyckarna". På sin Sblogg påpekar dock Urban Lindstedt att förklaringen helt enkelt är att alla tidningar "är livrädda för att bli fällda för hets mot folkgrupp som just Aftonbladet blev 2002 på grund av en antisemitisk kommentar på ett forum".

    Själv ser jag bara tidningsdrakarnas bloggsatsningar som välkomna tillskott till bloggosfären. Innehållsmässigt skiljer de sig egentligen inte särskilt mycket från den stora mängden "amatörbloggar": vissa är läsvärda och intressanta, andra inte.

    måndag, maj 16, 2005

    DN och tyckfriheten

    I Stockholms tunnelbana syns DN:s kampanj "Vems är dina åsikter?". I kampanjen presenteras bland annat tidningens egen version av tryckfrihetsförordningen - här kallad tyckfrihetsförordningen. I denna sägs att tyckfriheten "ger utrymme för ett subjektivt förhållningssätt jämte det objektiva". Det sägs också att personliga åsikter "ges större eftertryck när de bygger på insikt" samt att [d]en granskande journalistiken gör starkare avtryck när den tar personlig färg".

    Antagligen är kampanjen ett slags svar på den kritik tidningen fått från flera håll den senaste tiden om de allt vanligare inslagen av opinionsjournalistik och så kallande analyser, ofta snarlika ledarkommentarer, på nyhetsplats. Av kampanjen att döma tycker man [sic!] på DN, till skillnad från kritikerna, att tyckande definitivt är en viktig del av nyhetsrapporteringen.

    I Aftonbladet skriver Helle Klein (som för övrigt börjat blogga - och länkar till mig!) att "DN:s nyhetsjournalistik är en samling tyckanden". Hon nämner dock inte att kritiken som DN fått även riktats mot Helle Kleins egen tidning och då inte minst mot Lena Mellin.

    S-bloggosfären

    [UPPDATERAD] Vi börjar bli en ganska stor grupp i den svenska bloggosfären som bloggar utifrån ett uttalat socialdemokratiskt perspektiv. Ambitionsnivån, uppdateringsfrekvensen och kvaliteten varierar naturligtvis, precis som den gör bland de mer borgerligt inriktade bloggarna. En del har kritiserat många sossebloggare för att vara för slätstrukna, partilojala och i allt för liten utsträckning kritiska mot regeringens politik. Och en del ligger det väl i den kritiken. Å andra sidan är det i ärlighetens namn också rätt ont om borgerliga bloggare som kritiserar oppositionen eller ens i undantagsfall tycker att regeringen gör något bra. Några av mina favoriter bland sossebloggarna är hur som helst Magnus Ljungkvist, Sandro Wennberg, Nina Unesi och Nathalie Sundesten Landin. Gemensamt för dem är den personliga och/eller humoristiska ton som präglar deras stil, även när de skriver om allvarliga ämnen. I min länklista härintill länkar jag till dessa fyra och flera andra bra bloggar. Alla är inte sossar, men alla är intressanta. Den uppmärksamme kan notera att jag rensat en smula bland länkarna. Jag har valt att plocka bort några som uppdaterar sina bloggar så sällan att de verkar tröttnat på hobbyn. Ni är välkomna att höra av er om ni kommer igång med bloggandet igen. Jag tar gärna också emot tips på andra bra bloggar, även om jag inte lovar att länka till alla.

    PS: Jag har fortfarande inte lyckats få riktigt bra ordning på syndikerings-/prenumerationsfunktionen. Ni som har koll på tekniken får gärna komma med tips och önskemål om hur jag bör göra. Nu så! Nu tror jag banne mig att jag fått ordning på syndikerings- och prenumerationsfunktionerna. Stort tack för hjälpen!

    fredag, maj 13, 2005

    Allt tuffare för Billström

    I dag skriver sex kvinnor med "olika typer av förtroendeuppdrag för socialdemokratiska partiet i Stockholm" på DN Debatt att "under den senaste tiden har en annan Annika [Billström] än den vi trodde oss känna skymtat fram", samt att de undertecknade "fått se en person som med skickligt placerade medieutspel ifrågasätter partikamrater och medarbetare". Och redan i går sa den socialdemokratiske kommunfullmäktigeledamoten Håkan Wahlén i DN att "det är katastrofalt för partiet om Annika Billström blir kvar". Wahlén sa enligt DN också att om hon sitter kvar "blir det långvariga motsättningar, och det är bättre att klara ut det här före sommaren".

    Jag har tidigare skrivit om konflikterna i Stockholms stadshus och Stockholms arbetarekommun (bl a här, här och här). Också andra, som t ex Magnus Ljungkvist, har skrivit om den här trista historien förr. Och även om jag definitivt håller på Annika Billström så verkar det nu som förtroendet för henne inom såväl stadshuset som arbetarekommunen är uttömt. Jag har väldigt svårt att se hur hon ska klara av att sitta kvar under rådande omständigheter. Jag har också väldigt svårt att se hur socialdemokratin ska klara av att behålla makten i Stockholm efter valet 2006.

    onsdag, maj 11, 2005

    Första ministerbloggen

    [UPPDATERAD] Socialminister Berit Andnor har börjat blogga. I ett av sina första inlägg skriver hon att "vi i arbetarrörelsen måste följa med i den utveckling som sker, utan att för den sakens skull lämna det traditionella folkrörelsearbetet bakom oss". Hon konstaterar också att bloggandet "blir ett komplement till att träffa människor på arbetsplatser, på möten, i samtal på gator och torg, eller via massmedia". Initiativet är ytterst välkommet. Och rent tekniskt tycks socialministerns blogg uppfylla de flesta "krav" som normalt brukar ställas för att en blogg enligt puristerna ska få kallas "riktig": den har permalänkar, möjlighet för läsare att kommentera inlägg, och förefaller ha en ambitionsnivå om regelbunden uppdatering. Däremot tycks den än så länge sakna möjlighet till syndikering och prenumeration på RSS-flöde. Men det tycks å andra sidan saknas på alla bloggar som ligger på "hotellet" s-info.nu. Välkommen till bloggosfären, Berit Andnor!

    PS: Jag var inte först med nyheten. "Frihetens vingar" var först, redan vid 12-tiden i dag. Han hade dessutom vänligheten att påpeka att jag skrivit fel i länken till hennes blogg. Det är nu åtgärdat.

    tisdag, maj 10, 2005

    Det trubbiga folkomröstningsvapnet

    Som bland andra Peter Dahlgren skrivit om så har Sören Wibe och en grupp andra inbitna socialdemokratiska EU-motståndare dragit igång ett nätverk för en medlemsomröstning inom det socialdemokratiska partiet. En medlemsomröstning syftandes till att få till stånd en folkomröstning om förslaget till ny EU-konstitution. Låter det komplicerat? Det är det egentligen inte. Sören Wibe och hans nätverk vill att Sverige lämnar EU, och de har lärt sig att folkomröstningar är ett sätt att steg för steg driva opinionen mot ett utträde. Men detta är inget de har stöd för hos svenska folket. Regelbundet görs undersökningar om EU-ländernas medborgares inställning till EU-medlemskapet. Och visst, i Sverige står EU inte särskilt högt i kurs. Men ytterst få tycker att vi ska lämna samarbetet. Ska man våga sig på någon tolkning av detta så tyder det väl snarare på att vi är många som inte är helt nöjda med det EU vi har i dag, men i brist på bättre föredrar vi att vara med och förändra organisationen inifrån hellre än att stå utanför och gnälla. Vad Sören Wibe föredrar är uppenbart.

    Det är också uppenbart varför man från EU-motståndarna driver kravet om folkomröstning inför varje större eller mindre förändring av EU-samarbetet. Det handlar om att skapa motsättningar, som folkomröstningar närmast per definitition innebär, och att piska upp en alltmer EU-kritisk opinion. Slutmålet är givetvis att Sverige helt och hållet ska lämna EU.

    Men folkomröstningsvapnet är trubbigt. I GP skriver Bruno Kaufmann, chef för tankesmedjan IRI, om att dagens EU-konstitutionsmotståndare och folkomröstningsvänner snarare borde välkomna förslaget till ny konstitution. Den innehåller nämligen ett avsnitt (artiklarna 46 och 47) om hur den "representativa demokratin" ska fungera på EU-nivån. Här ställs de indirekta organen (parlament, ministerråd) på exakt samma höjd som medborgarnas direkta deltagande i den europeiska politiken (artikel 46.3). I nästa artikel konkretiseras denna princip med att instifta en initiativrätt för en miljon medborgare från flera länder (artikel 47.4). Det vill säga om minst en miljon människor går samman för att driva en fråga måste kommissionen ta upp detta förslag.

    Förutom att vara det sannolikt mest demokratiskt framtagna förslaget till konstitution i historien så innebär förslaget alltså de facto en ökad demokratisering (i betydelsen ökat folkligt inflytande) av EU-samarbetet. Någon borde kanske upplysa Sören Wibe och hans kompisar om detta.

    måndag, maj 09, 2005

    Uppdaterad låtlista

    Eftersom min kaxiga lillasyrra häromsistens dissade min "Just nu spelas"-lista med kommentaren att "det görs musik även efter -77" så har jag sett mig tvungen att uppdatera den något. Listan är nu inte helt representativ utifrån vad jag vanligen lyssnar på, men den speglar förhoppningsvis det faktum att jag visst lyssnar på en del musik som gjorts på 2000-talet.

    Bortglömd Europadag

    Över hela Europa och även i andra delar av världen firas i dagarna att det gått 60 år sedan Andra världskriget tog slut. Som en direkt följd av detta välkomna krigsslut bildades Kol- och stålunionen, för att genom att göra Europas länder ömsesidigt beroende av varandra genom handel för evigt få slut på förgörande krig i vår del av världen. Denna union har sedermera utvecklats till det samarbete vi i dag kallar EU. Och i dag den 9 maj firar vi Europadagen för att påminna om att Robert Schuman den 9 maj 1950 lade fram sitt förslag om att skapa ett organiserat Europa som en förutsättning för att bevara freden. På de svenska riksdagspartiernas webbplatser sägs dock nästan ingenting om detta.

    Stiftelsen Sverige i Europa länkar till ett flertal arrangemang runt om i Sverige som uppmärksammar Europadagen. Endast ett, folkpartiets, är ett partiarrrangemang. Folkpartiet arrangerar i dag ett seminarium om EU och Ryssland, samt håller en Europafest i Kungsträdgården i Stockholm.

    Att vänsterpartiet inte firar eller ens uppmärksammar Europadagen på sin webb är kanske inte oväntat. Dessutom har de, enligt egen utsago, serverproblem för närvarande. Miljöpartiet har ju inte heller gjort sig kända som några större entusiaster över det europeiska samarbetet, och på sajten undrar språkröret Maria Wetterstrand om svenskar om mindre begåvade än andra européer. På kristdemokraternas webbplats sägs ingenting om Europadagen. Inte heller på de som tidigare kallat sig "Europapartiet", moderaternas. På socialdemokraternas sajt upplyses det om en debattartikel av utrikesminister Laila Freivalds i SvD om att FN måste reformeras. Och visst kan man hålla med om det, men i väntan på att detta ska ske så förblir Kosovo en laglös region då FN inte förmår göra mycket mer än att i vägspärrar beslagta vapen, svarta pengar och droger. I väntan på FN borde givetvis EU ta ansvar för säkerheten och utvecklingen av regionen.

    Ett mörker i ljuset är ändå regeringskansliet som den 9-11 maj bjuder in till öppna seminarier på temat "Fokus på EU i Sverige" i syfte att "sprida kunskap om de EU-frågor som är viktiga för regeringen, stimulera till diskussion och berätta om hur regeringen och regeringskansliet arbetar med EU".

    Även EU-kommissionens representation i Sverige arrangerar en hel del aktiviteter för att uppmärksamma Europadagen.

    PS: Läs gärna Peter Dahlgrens blogginlägg om Europadagen. Tänkvärt.

    söndag, maj 08, 2005

    Swedenmark till ÖP

    Åter hemma efter att tillbringat helgen blogglöst på kompisars landställe nås jag av nyheten att uppropet för Peter Swedenmark avslutats. Drygt 900 människor skrev på mot Länstidningens behandling av sin nu före dette politiske chefredaktör och ledarskribent. Jag har tidigare skrivit om detta bland annat här och här. Samtidigt rapporterar Länstidningens främste konkurrent, centerpartistiska Östersunds-Posten, att man anlitat Swedenmark som krönikör. Detta är förstås goda nyheter för alla, framför allt i Jämtland, som vill fortsätta läsa Peter Swedenmarks humoristiska, giftiga och kritiska politiska kommentarer. Men det är en stor förlust för socialdemokratiska Länstidningen som riskerar att förlora trogna läsare till den värsta konkurrenten. Det är också en förlust för socialdemokratin. För även om Swedenmark i ÖP lovar att "inte byta uppfattning och konvertera till centerpartiet" så påminns åtminstone jag av uttrycket att det är bättre att ha sina kritiker i tältet och pissa ut än att ha dem utanför och pissa in.

    fredag, maj 06, 2005

    Bloggforum 2.0

    På lördag den 28 maj hålls Bloggforum 2.0 på JMK i Stockholm, i arrangemang av Erik Stattin och Stefan Geens. Jag var inte med förra året men har nu anmält mig till årets upplaga. Det är ett imponerande startfällt av bloggare, föreläsare och paneldeltagare arrangörerna fått att ställa upp. Ser fram emot att få träffa många av dem jag läst och diskuterat med på nätet också i levande livet.

    onsdag, maj 04, 2005

    Oväntat beröm

    Hm. Ibland får man beröm som är lite svårt att förhålla sig till. I dag skriver Ekström att min blogg är "ett lysande undantag", samt "[e]n intressant och läsvärd blogg", om än möjligen något försiktig i min "kritik mot hur partitoppen sköter sossepartiet". Och det är ju förstås kul att bli uppmärksammad, även av folk som inte är en meningsfränder. Fast risken är förstås att mitt val att främst vara en intern s-kritiker uppfattas som stöd för en annan politik än den socialdemokratiska. Därför, på förekommen anledning, jag vill verkligen inte ha någon annan regering än en socialdemokratisk. Däremot tycker jag inte att den socialdemokratiska regeringen alltid agerar rätt, och det finns också saker som det socialdemokratiska partiet gör som jag inte gillar. Och detta kommer jag att kritisera. Bland annat på denna blogg. Och jag ser med stor tillförsikt fram emot fler vänsterbloggare på nätet. Några kommer kanske att vara mer partilojala, andra mindre. Och mångfald är ju alltid bra.

    Splittrat borgerligt race

    Ytterligare en kompis, denna gång Sandro Wennberg, har börjat blogga. I ett av sina första inlägg skriver han att den svenska borgerligheten är splittrad och att "[d]et enda partierna tycks vara överens om i valrörelsens upptakt är att de ska köra var sitt race". Sandro skriver också att socialdemokraterna fortfarande inte har något "vettigt alternativ att jämföra sin politik med", samt att vi bara kan anta "att moderaterna kommer att dominera en eventuell borgerlig regerings politik". Välkommen in (ut?) i bloggosfären, Sandro! Dina kloka analyser kan väl behövas i en stundande valrörelse som i skrivande stund känns mer osäker än på riktigt länge.

    tisdag, maj 03, 2005

    Ytterligare en s-tidning hotad

    På en undanskymd plats i SSU:s förbundsstyrelses förslag till organisatoriskt handlingsprogram, som underställs kongressen i augusti, sägs följande:

    "Vi måste hela tiden driva den idépolitiska debatten inom arbetarrörelsen framåt och på så sätt få fler att arbeta åt samma håll som vi. Det arbetet ska bedrivas på flera sätt, bland annat genom den idépolitiska debattidningen Tvärdrag som övergår till att bli en internettidning med egna sidor i Frihet."

    I klartext innebär det att SSU:s idépolitiska tidskrift Tvärdrag läggs ned i sin nuvarande form. Jag tror att det vore ett stort misstag. En nättidning kompletterad med några extra sidor i en annan tidning kan aldrig ersätta ett fritt diskussions- och debattforum som Tvärdrag varit. Än så länge har det inte förts någon större diskussion om förbundsstyrelsens förslag inom SSU, antagligen därför att få SSU:are ägnar det organisatoriska handlingsprogrammet ens bråkdelen av den uppmärksamhet som det politiska handlingsprogrammet (med viss rätt) får. För oss som alltid gillat Tvärdrag - inte minst efter dess utseendemässiga uppryckning de senaste åren - blir det till att hålla tummarna för att SSU:arna läser igenom alla kongresshandlingar noggrant - och inte röstar bort sin viktiga tidning.

    Pressfrihetens dag

    I dag, den 3 maj, uppmärksammas Pressfrihetens dag världen över. Som svensk tänker jag särskilt på Dawit Isaac, en svensk journalist som sedan 21 september 2001 sitter fängslad i Eritrea för att ha framfört krav på pressfrihet och demokrati i landet. Trots regnvädret i dag uppmärksammas Pressfrihetens dag med manifestationer och tal på Sergels torg i Stockholm. Bakom arrangemanget står Journalistförbundet, Reportrar utan gränser, Publicistklubben, Sveriges Tidskrifter, Tidningsutgivarna och Stödföreningen Free Dawit Isaak. Bland talarna under manifestationen finns biståndsminister Carin Jämtin, skådespelerskan Görel Crona, Europaparlamentarikern Cecilia Malmström (fp), folkpartiledaren Lars Leijonborg, Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén, Tidningsutgivarnas ordförande Bengt Braun m fl.

    Dagens Nyheter skriver i dag på ledarplats att "fri press är en viktig motor i ett lands utveckling mot fria val och ett demokratiskt styrelseskick" och att ett angrepp på en journalist därför också är "ett angrepp på demokratin - eller fröet till en demokrati". Journalistförbundet har en särskild kampanjsajt där man bland annat kan skriva på en protestlista och skicka protestbrev till de eritreanska myndigheterna.

    måndag, maj 02, 2005

    Mitt strå till stacken gör ont!

    boven i dramat: biojector 2000Jag har tidigare skrivit om mitt deltagande i Södersjukhusets hiv-projekt. I förmiddags fick mina första injektioner med en ny typ av gasdriven injektor. Det kändes inte speciellt mycket då, men nu gör det ont som fan! Det känns som en massiv träningsvärk i bägge axlarna, eller som om någon elak och stark typ gett mig några rejäla knytnävsslag. Misstolka mig inte: jag har verkligen inte ångrat mig och jag var fullt beredd på biverkningar. Hade bara inte trott att det skulle göra så ont...

    Gott om vänsterbloggar - om man bara tittar efter

    Åtminstone ett halvår försent skriver i dag Andreas Gustavsson, redaktör på ETC, en krönika i Dagens Media om bloggar som "en medierevolution på bred front" och undrar (har vi hört det förut?) var vänstern håller hus. Hallå? Här intill, Andreas Gustavsson, hittar du några. Trevlig läsning!

    söndag, maj 01, 2005

    Kvinnliga talare i Stockholm

    Har just varit och lyssnat på årets Förstamajtalare vid Norra Bantorget i Stockholm. Det var två kvinnor, Annika Billström och Wanja Lundby Wedin som var dragplåstren. De höll båda två ganska hyggliga tal, möjligen lite för långa. Jag tycker att det är trist att man fortfarande är så fast i formerna för hur arrangemangen vid Norra Bantorget ska se ut. Varför inte ha en massa seminarietält där inbjudna föreläsare håller kortare inledningsanföranden och därefter paneldiskussion och dialog om aktuell politiska frågor? Detta var vi några gamla SSU- och S-studentkompisar som diskuterade när vi efter högtidstalen traditionsenligt träffades på Bistro Boheme. Där kom jag att tänka på en artikel jag skrev till nättidningen Smedjan efter förra årets förstamajfirande, i vilken jag konstaterade att "9 av 10 kroggäster röstar (s)". Riktigt så var det kanske inte i dag, men såväl inne i restaurangen som på uteserveringen var det nog en klar överrepresentation av socialdemokrater efter att talen tystnat vid 16-tiden.