Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    torsdag, februari 25, 2010

    Sahlin säger inte nej

    Min gissning att Mikael Dambergs utspel häromdagen (och som sedan utvecklades i en debattartikel han skrev under tillsammans med SKTF:s ordförande Eva Nordmark) var en förankrad testballong, får i dag stöd.

    Jag hade svårt att tro att en riksdags- och VU-ledamot som Damberg under ett valår skulle föra fram idéer om att bevara och utveckla systemet med avdrag för hushållsnära tjänster, utan partiledningens goda minne. Och mycket riktigt säger i dag Mona Sahlin inte nej till förslaget. Å andra sidan ger hon inte heller något klart besked om hur hon tycker att partiet ska göra.

    "Han vill titta på hur man kan förändra det, så att det hjälper fram jämställdheten, och att fler barnfamiljer kan utnyttja det. Det är en intressant diskussion", säger Sahlin till Ekot. Hon hänvisar också till att miljöpartiet tycker att man kan vänta med att ta bort det här avdraget, och att "Vi får se vad vårt gemensamma besked blir". Ett sådant aviseras komma i april.

    Andra skriver intressant om , , .

    tisdag, februari 23, 2010

    Välkommet s-utspel om hushållsnära tjänster

    Jag har tidigare argumenterat för att socialdemokratin borde revidera sin dogmatiska syn på hushållsnära tjänster och välkomna en modell som skapar vita arbetstillfällen i en sektor som tidigare plågats av svart arbetskraft och otrygga anställningsförhållanden. Därför blev jag mycket glad i morse – på min födelsedag – när jag såg att riksdagsledamoten och ordföranden för socialdemokraterna i Stockholms län, Mikael Damberg, sade sig vilja behålla avdragsrätten.

    Den officiella linjen har länge varit att avdragsrätten för hushållsnära tjänster ska slopas om de rödgröna vinner valet i höst. Nu tycks en omsvängning vara på gång. Det förefaller nämligen osannolikt att Damberg under ett valår inte hade förankrat detta utspel högre upp i partihierarkin. Av allt att döma är detta en så kallad testballong.

    Till SVT:s Rapport säger Mikael Damberg att debatten om att avskaffa avdraget har varit för enkel. Han menar att man i stället borde diskutera hur man ska förändra konstruktionen av avdrag för hushållsnära tjänster.

    I går presenterade Almega en uträkning baserad på statistik från Skatteverket. Den visar att över 11 000 personer arbetar i hemservicebranschen i dag och att närmare 23 000 köpare tillkommer varje månad. Man hänvisar också till en undersökning som sägs visa att det finns ett massivt stöd bland svenska folket för skatteavdraget. Hela 78 procent uppges tycka att det är positivt. Som väntat är de borgerliga partiernas väljare generellt mer positiva, men även bland oppositionens väljare säger sig 70 procent vara för avdraget.

    Och häromdagen sa miljöpartiet att man vill behålla avdraget för hushållsnära tjänster för att motverka arbetslösheten.

    Mot den bakgrunden är Mikael Dambergs utspel inte oväntat. Till Rapport säger han att man skulle kunna sänka taket i systemet ”så man inte kan ta ut hur mycket pengar som helst”, samt rikta pengarna mot barnfamiljer ”som har en väldigt pressad vardag”. Själv tror jag inte att en sådan uppdelning vore idealisk, men jag gläds ändå åt signalerna om att en mer balanserad syn på hushållsnära tjänster nu verkar mogna inom s. Det vore välkommet om vi äntligen kunde komma bort från retoriken om ”pigavdrag”.

    * * *

    Även Peter Andersson, Robert Noord och Karin Bergh skriver om detta, liksom Alexandra Einerstam – som är kritisk.

    Andra skriver intressant om , , .

    måndag, februari 22, 2010

    Reinfeldt och förtroendet

    Ett sista (?) ord om Stockholmsmoderaterna och de märkliga turer som föregått fastställandet av deras riksdags-, landstings och kommunlistor:

    En rad moderater har nu antingen petats eller själva hoppat av kandidaturer och politiska uppdrag. På riksdagslistan innebär det att de fem första namnen efter Fredrik Reinfeldt, som toppar listan, är kvinnor. Och detta är inte resultatet av ett aktivt arbete för att öka mängden moderata riksdagsledamöter, utan att samtliga petade eller avhoppade var män.

    Även på andra håll i Stockholmsregionen förefaller det förekommit oegentligheter i den moderata medlemsvärvningen och provvalsröstandet.

    Allt detta är förstås en förtroendekatastrof för moderaterna, vilket redan märkts i Sifomätningar. Möjligen är det Reinfeldts smala lycka att den här historien rullas upp redan nu, ett drygt halvår innan valet. Det politiska minnet är ju som bekant kort och mycket annat lär hända innan den 19 september som kan påverka valutgången. Med lite tur så blir det rent av politiska sakfrågor som fäller det slutliga avgörandet.

    Läs mer om detta i min krönika i Västerbottens-Kuriren.

    * * *

    PS: Läs också gärna vad Peter Andersson skriver om förtroendefrågan.

    Andra skriver intressant om , , .

    torsdag, februari 18, 2010

    En demokratisk skamfläck

    [UPPDATERAD] Justitieminister Beatrice Ask, som redan har problem efter att den riksdagslista där hon står på andra plats ifrågasätts efter anklagelser om mygel i moderaternas interna provvalsprocess, har meddelat att regeringen inte viker sig för kritiken från Europarådet utan vill fortsätta tillåta hemliga donationer till politiska partier.

    Sverige är ett av få länder i Europa där politiska partier kan ta emot ekonomiska bidrag utan att behöva uppge var de kommer ifrån. Men Ask menar att bidrag till partierna från privatpersoner är ”mycket små” i Sverige. Problemet är bara att ingen utanför moderaternas högsta ledning vet om detta stämmer, eftersom partiet konsekvent vägrat att ge insyn i sitt välorganiserade maskineri för privata donationer.

    ”Moderaternas listor ska utses genom öppna och transparenta processer”, skrev bland andra partisekreterare Per Schlingmann på DN debatt i går. Denna öppenhet och transparens gäller uppenbarligen inte partiets finansiering.

    ”Att offentliggöra privata bidragsgivare hotar valhemligheten”, anser Beatrice Ask. Men det argumentet håller inte, konstaterar DN:s ledarredaktion i dag. Demokratin skadas av att ”finansiellt starka grupper kan köpa sig makt genom hemliga bidrag till vissa kandidater eller partier”, slår tidningen fast.

    Läs också gärna vad t ex Alliansfritt Sverige, Peter Andersson och Johan Westerholm skriver om detta.

    PS: I eftermiddag uppges revisionsbyrån Ernst & Young bli klara med sin granskning av anklagelserna om manipulation av provvalet inom Stockholmsmoderaterna. Senare på kvällen är det tänkt att partiet ska presentera resultatet. Förhoppningsvis får vi då svar på om det verkligen förekommit organiserat fusk med listorna – och hur pass omfattande det varit inom moderaterna.

    * * *

    Under torsdagen kom nya besked från moderaterna i Stockholms stad. Enligt ett pressmeddelande skulle den externa utredningen från Ernst & Young inkomma "först under tidig kväll", varför presentationen av utredningen sköts upp till fredag morgon.

    Andra skriver intressant om , , .

    onsdag, februari 17, 2010

    Välkommen satsning på Dagens Arena

    I går rapporterade Resumé att LO:s styrelse, landssekretariatet, beslutat att satsa 4,5 miljoner på att utveckla Dagens Arena. Ännu har jag inte hittat någon mer information om detta på LO:s egen webbplats, men uppgiften bekräftas i artikeln av kommunikationschefen Marie Linder.

    Det här är otroligt välkomna nyheter. Arenagruppen har länge stått för de mest progressiva rösterna i den svenska vänsterdebatten, och inte minst har Dagens Arena - en dagligen uppdaterad opinionssajt - varit oundgänglig i ett medielandskap dominerat av liberala ledarsidor och alltmer verklighetsfrämmande debattörer på den yttersta vänsterkanten.

    Den nya satsningen innebär att Dagens Arena ska utvecklas till att bli en samlingsplats som länkar vidare till andras nyheter, men också tar fram eget material och granskningar utifrån ett fristående vänsterperspektiv. Amerikanska Huffington Post sägs vara en förebild. Fyra redaktörer ska anställas för att producera eget material och sålla i andras.

    Jag ser mycket fram emot att se resultatet av detta och är övertygad om att redaktör Nisha Besara och de andra kommer att göra ett kanonjobb med de nytillskjutna resurserna.

    Andra skriver intressant om , , .

    tisdag, februari 16, 2010

    Reinfeldts Stockholmshuvudvärk

    Härvan med misstänkt manipulation av Stockholmsmoderaternas provvalsprocess ser ut att växa. Tidigare har en person som hamnat på riksdagslistan efter att till synes själv betalat medlemsavgifterna för personer han värvat, tvingats avstå sin plats. Nu plockas en riksdagsledamot bort från uppdraget att leda arbetet med listorna till kommunalvalet i Stockholms stad.

    Mannen pekas ut som en av dem som ingått i ett nätverk som värvat gratismedlemmar och därefter gynnat vissa moderater på riksdags-, landstings- och kommunlistorna i Stockholms stad.

    Självklart ska ingen dömas på förhand. Men uppenbarligen tar moderaterna själva den här frågan på allvar. Partiets Stockholmsordförande Sten Nordin har beslutat att ge revisionsfirman Ernst & Young i uppdrag att utreda om det förekommit regelbrott. Och såväl partisekreterare Per Schlingmann som Fredrik Reinfeldt har nödgats kommentera affären publikt och då betonat vikten av att reagera på regelbrott.

    Redan i söndags konstaterade SvD:s Göran Eriksson att uppgifterna om fusk i provvalet i Stockholm skadar bilden av moderaterna, och att det lär ta lång tid att hantera förtroendekrisen, ”både internt och gentemot väljarna”. I dag slår han fast att för Stockholmsmoderaterna ”finns det inget lyckligt slut på den här veckan”.

    På lördag är det tänkt att listorna till riksdagen, landstinget och kommunen ska fastställas på partiets lokala nomineringsstämma. Det lär dock knappast innebära en slutpunkt för misstankar, misstro och ryktesspridning om fiffel och fusk.

    Andra skriver intressant om , , .

    söndag, februari 14, 2010

    En sprucken allians

    Återigen görs i medierna en stor affär av en opinionsundersökning som förefaller visa att allianspartierna knappar in på oppositionen och att ställningen mellan blocken är mycket jämn. Men liksom vid flera andra tillfällen blundar man för den viktiga faktorn att kristdemokraterna – om siffrorna skulle stå sig – hamnar under fyraprocentspärren och följaktligen inte kan tillgodoräknas det borgerliga alternativet.

    Det är SvD/Sifos februarimätning som beskriver väljarstödet för de rödgröna som 49 procent mot 45,6 procent för alliansen. Och det skulle då innebära att skillnaden mellan blocken minskat med hela 7 procentenheter på en månad.

    Men räknar man bort kd:s 3,9 procent så blir det bara 41,7 procent för m, fp och c. Moderaternas stora och statistiskt säkerställda kliv framåt med 3,8 procentenheter har med andra ord skett på de mindre borgerliga brödernas bekostnad. Både fp och kd minskar i väljarstöd jämfört med motsvarande mätning i januari.

    Skulle detta bli valresultat så finns det i praktiken ingen allians kvar i riksdagen. Det återstående stödet för de kvarvarande borgerliga partierna räcker inte till för att bilda ens en minoritetsregering, när de rödgröna står sig fortsatt starka.

    Jag noterar också att enligt Sifo gör även Sverigedemokraterna en statistiskt signifikant tillbakagång och hamnar utanför riksdagen med 3,4 procent.

    Andra skriver intressant om , , .

    lördag, februari 13, 2010

    Fiffel och valfusk smetar av sig

    Flera medier uppmärksammar i dag att en person som efter framgångar i interna provval föreslagits bli en av toppkandidaterna till riksdagen för moderaterna i Stockholms stad, själv betalat in medlemsavgifter för nya medlemmar han värvat partiet.

    Han har nu avsagt sig sin kandidatur. Enligt moderaterna är det nämligen ett brott mot partiets stadgar att betala någon annans medlemsavgift. Och det är kanske en rimlig tolkning av formuleringen ”Medlem i partiföreningen är den som är bosatt inom dess verksamhetsområde, delar partiets grundvärderingar och följer stadgarna, som erlagt fastställd medlemsavgift”. Själv tycker jag möjligen att det snarare torde innebära att de personer som fått sin medlemsavgift betald av någon annan, inte bör betraktas som medlemmar. Men det är inte min sak att tolka moderatstadgarna.

    Det hela påminner om hur några socialdemokrater inför valet 2002 agerade omväxlande som bud och vittne vid ett antal budröstningar i norra Stockholm, och andra vid ett valmöte på ett äldreboende ville ”hjälpa” de boende att rösta – med de socialdemokratiska valsedlar som var de enda som fanns att tillgå.

    Olika former av fiffel vid valprocesser förekommer dessvärre på flera håll.

    Hela den här historien är hur som helst olycklig. Inte för att jag sörjer nämnvärt för moderaterna eller den avhoppade riksdagskandidaten, utan snarare för politiken. ”Affärer” smetar nämligen av sig på alla de människor som sliter hårt och ideellt för sin övertygelses skull.

    Kraven är höga på politiskt aktiva att hålla på etiken och att aldrig agera på ett sätt som riskerar att ge trista löpsedlar. Klarar man inte att leva upp till dessa krav så bör man nog tyvärr ägna sig åt något annat.

    Andra skriver intressant om , , .

    måndag, februari 08, 2010

    Dolda rödgröna makthavare

    I helgen skrev jag om den lista som Fokus tagit fram över vilka som blir ministrar vid en rödgrön valseger i höst.

    Jag skrev då att Makthavare.se skulle komplettera detta med en lista över de 68 hetaste personerna att befolka ett rödgrönt regeringskansli, på poster som stabschefer, statssekreterare, politiskt sakkunniga och pressekreterare. Denna lista är nu publicerad som 68-listan.

    Makthavare.se redovisar också hur arbetet nu sker i s, mp och v med att förbereda ett maktövertagande vid en valseger.

    Det vore kul med feedback från er kunniga läsare; ser 68-listan rimlig ut - eller saknas några uppenbara stjärnor? På onsdag presenteras en lista på ytterligare 68 namn på "bubblare", alltså folk som nämnts i spekulationerna och/eller som Makthavare-redaktionen själva bedömer som dugliga - men som inte riktigt kändes 100 procent säkra.

    Tillsammans kommer dessa listor utgöra ett veritabelt "Vem är vem" över rödgröna topptjänstemän.

    Andra skriver intressant om , , .

    lördag, februari 06, 2010

    Hur blir en rödgrön regering?

    I veckans nummer av Fokus presenteras en ministersammanställning som kan bli verklighet vid en rödgrön valseger i höst. Alla namn och poster är givetvis enbart kvalificerade gissningar, baserade på ett tjugotal intervjuer med högt uppsatta vänsterpartister, socialdemokrater och miljöpartister - samt skribenterna Torbjörn Nilsson och Anders Jonssons kunskaper och insikter.

    Vissa känns ganska givna; Mona Sahlin blir förstås statsminister, Lars Ohly lär vilja att vänsterpartiet får basa över socialdepartementet, och språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson vill rimligen ta kontroll över posterna som näringsminister och miljöminister.

    Själv känner jag mig mig dock lite mer skeptisk till att Jan Eliasson gör comeback som utrikesminister och att Thomas Bodström på nytt blir justitieminister. Det känns heller inte riktigt realistiskt att Carin Jämtin skulle lämna Stockholms stadshus för att återigen bli statsråd. I synnerhet inte om också Veronica Palm tar plats i regeringen. Skulle dock det borgerliga styret i Stockholm bestå över valet kan möjligen Jämtin lämna över posten som oppositionsborgarråd till Palm. Sedan undrar jag om sossarna i Göteborg verkligen är beredda att släppa ifrån sig Anneli Hulthén. Även Peter Hultqvist känns i sammanhanget som en högoddsare.

    De andra partiernas inre liv har jag inte så väldigt stor kunskap om, men borde inte vänsterpartiets Alice Åström ligga bättre till för en minsterpost än Ingrid Burman? Och på tal om vänsterpartiet; hur skulle de se på att få dela regeringstaburetter med inte mindre än två avhoppade medlemmar - Ylva Johansson och Karin Svensson Smith?

    Kommentarer och synpunkter välkomnas!

    Ni som läser Fokus noggrant noterade föresten kanske notisen i anslutning till ovan nämnda listning om att Makthavare.se nästa vecka kommer att publicera listan över de 68 hetaste personerna att befolka ett rödgrönt regeringskansli, på poster som stabschefer, statssekreterare, politiskt sakkunniga och pressekreterare. Håll ögonen öppna efter detta!

    Andra skriver intressant om , , .

    torsdag, februari 04, 2010

    Citat, falsarier och desperation

    Jag känner inte ordföranden i Centerpartiets ungdomsförbund Magnus Andersson särskilt väl, men tilltror honom med så pass mycket sunt förnuft att han knappast skulle häva ur sig att ”De som fyllt 40 eller 50 borde själva begripa att de gjort sitt och bereda plats åt någon yngre”.

    Ändå påstås han på ledarsidorna i Arbetarbladet och Västerbottens Folkblad ha uttryckt sig just på viset. Uppgiften tillbakavisas kraftigt av Andersson själv, och CUF har även polisanmält tidningarna för förtal.

    Reaktionen från Magnus Andersson och CUF är begriplig. För en politiskt aktiv är förtroende avgörande, och skulle Andersson verkligen ha uttalat sig på det här viset så skulle rimligtvis förtroendet för honom få sig en rejäl knäck.

    Men att reagera kraftigt mot uppdiktade citat är en sak. Att blanda in socialdemokraterna i detta, det är faktiskt en smula magstarkt och luktar lite desperation - föranledd av sviktande opinionssiffror för centerpartiet och intern kritik mot partiledare Maud Olofsson.

    Ändå gör vice gruppledare för centerpartiets riksdagsgrupp Annie Johansson just det. På sin blogg skriver hon att ”sossar kör på spåret om negative campaigning” och att det pågår ”en hätsk kampanj” mot Maud Olofsson, regisserad från Sveavägen 68 ”där sosseriet håller till”. Också de av allt att döma fabricerade Magnus Andersson-citaten sägs härröra från ”sossekoncernen”.

    Arbetarbladet och Västerbottens Folkblad har alltså ledarsidor som betecknas socialdemokratiska. Det betyder inte att det som skrivs där dikteras av den socialdemokratiska partistyrelsen. Centerpartiet, däremot, ägde tills inte alltför länge sedan koncernen Centertidningar där ett antal tidningar med c-märkta ledarsidor ingick. Dessa tidningars politiska redaktörer utsågs i praktiken av centerpartiets verkställande utskott - och så går det till än i dag. Mer om det nedan.

    Arbetarbladet och Västerbottens Folkblad är den lokala arbetarrörelsen minoritetsägare och har visst inflytande över vilka som basar över ledarsidan. Men Arbetarbladets huvudägare är Mittmedia, som är mest känt för att äga en rad borgerliga dagstidningar samt tryckerier och kommersiella radiostationer. Mittmedia ägs i sin tur av bland annat Stiftelsen Pressorganisation, vars syfte är att ”lämna stöd åt sådana tidningar som förde Folkpartiets talan men på grund av ekonomiska svårigheter för sin fortsatta existens vore i oundgängligt behov därav”. Och Västerbottens Folkblad ägs av Stiftelsen VK-press (i realiteten liberala Västerbottens-Kuriren).

    Att påstå att ”kampanjen” mot Magnus Andersson orkestreras av ”sossekoncernen” är med andra ord ganska långt ifrån korrekt.

    Värt att nämna i sammanhanget är att ovan nämnda Mittmedia var en av köparna av Centertidningar. Och även efter köpet är centerpartiets VU i högsta grad delaktigt i tillsättandet av politiska redaktörer för de tidningar som har c-märkta ledarsidor.

    * * *

    PS: VF:s ledarskribent Lena Sandlin har bett Magnus Andersson om ursäkt för att inte källgranskat det påstådda citatet. Någon motsvarande ursäkt från Arbetarbladet har jag inte sett till.

    Andra skriver intressant om , , .