Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, mars 23, 2005

  Kultureliten om jämställdhet och mångfald

  I SVT:s Debatt i går diskuterade Dramatrenchefen Staffan Valdemar Holm begreppet "kulturelit" med Riksteaterns vd Birgitta Englin och Tobias Mattsson och Emma Karinsdotter från det unga kulturrrargörsnätverket Plural. Valdemar Holm blev stundtals hårt pressad om frågan hur länge Kultursverige ska styras av vita medelåders män. Bakgrunden till debatten var det ironiska kulturelitpris nätverket Plural delade ut till Valdemar Holm i förrra veckan, ett pris han enligt motiveringen fick för sitt "konsekvent genomförda bortväljande av alla främmande element, såsom kvinnor, utomeuropéer och underklass i sitt konstnärskap".

  Frågan om bristen på jämställdhet och mångfald inom kulturlivet har diskuterats mycket på sistone. En av definitionerna av begreppet "mångfald" i Nationalencyklopedins ordbok talar om "spännande motsättningar". I en nyutkommen samtalsbok om mångfald i den svenska kulturpolitiken och kulturlivet lyser dessvärre dessa spännande motsättningar med sin frånvaro. Jag har i SSU:s tidning Tvärdrag skrivit en recension.