Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, juni 10, 2005

  För vem jobbar riksdagsledamöterna?

  Det är sällan jag blir upprörd över det jag läser i kvällstidningar, men Aftonbladets artikel om riksdagsledamöternas oredovisade extraknäck gör mig faktiskt förbannad. Visst, det är bra att riksdagsledamöter har kvar en förankring i det yrkesliv han eller hon hade innan politiken blev en heltidssyssla. Men det är också rimligt att de folkvalda faktiskt betraktar riksdagsuppdraget som en heltidssysselsättning. Att som till exempel Peter Althin (kd) ta sig an högprofilerade rättsfall parallellt med riksdagsarbetet är faktiskt inte rimligt. Och när Mauricio Rojas (fp) var vice vd för tankesmedjan Timbro samtidigt som han var riksdagsman undrar man ju vem eller vilka han då betraktar som sina huvudsakliga uppdragsgivare. Väljarna eller Timbros ägare?


  Kommentarer om "För vem jobbar riksdagsledamöterna?"

   

  Blogger paradox55 skrev... (10 juni, 2005 10:48) : 

  Dessutom bör inte ledamöterna vara jäviga i de saker de beslutar om. Dvs ha ekonomiska intressen.

  Det är inte heller helt ovanligt att man har agenda som ger sig själv ekonomiska fördelar.

   

  Anonymous Anonym skrev... (10 juni, 2005 11:08) : 

  Inte undra på att det brukar vara tomt i Riksdagen - alla ledamöter är väl "på jobbet". Tragiskt men sant.

   

  Anonymous Anonym skrev... (10 juni, 2005 14:12) : 

  Att man gör saker utanför huset är ju som Jonas påpekar riktigt. Jag ägnar så mycket tid jag kan åt att besöka skolor, arbetsplatser, föreningar, seminarier och annat som gör att jag får inspiration och kunskap att göra ett bättre jobb i riksdagen.

  Det som är problemet, och det som aftonbladet tar upp, är ju om man får pröjs för det man gör, och att det är nått som mer liknar ett jobb.

  Det som gjort mig mest upprörd var när Peter Althin (kd) aggerade försvarare åt en misstänkt (och sedan dömd) mördare. Den man som mördade en av Althins kollegor - utrikesminister Anna Lindh.

   

  Anonymous Anonym skrev... (10 juni, 2005 17:24) : 

  Jag håller med Jonas och Veronica.

  Sitter man i Sveriges riksdag bör man inte ha sidoinkomster, inte heller skall man vara klädd i annat än juteväv och gamla mjölsäckar. Näringsintaget bör uteslutande bestå av skulor och potatisskal. Söndagen skall ägnas åt späkning med ris på ryggen och stenar i skorna.

  Ty rättvisa är att alla har det precis lika dåligt. Varmt välkommen till det socialdemokratiska Sverige, ta din kölapp på vår resa mot botten.

  :Iza

   

  Anonymous Anonym skrev... (10 juni, 2005 17:49) : 

  Och priset för årets mest politisk korrekta inlägg går till...Veronica Palm.

  Juryns motivering; vi föll särskilt för meningen:

  "Jag ägnar så mycket tid jag kan åt att besöka skolor, arbetsplatser, föreningar, seminarier och annat som gör att jag får inspiration och kunskap att göra ett bättre jobb i riksdagen. "

  meningen visar vilken fin och god människa Veronica är. Inlägget visar en hyvens-grad som knappt en ordförande för SSU Eslöv kan uppbringa.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (10 juni, 2005 18:46) : 

  Iza: du övertolkar ganska rejält. Jag har aldrig skrivit något ens i närheten av det du vräker ur dig. Men det är rimligt att riksdagsledamöter och andra folkvalda ägnar sitt uppdrag all den tid och all det engagemang väljarna anförtrott dem.

  Anna: nu är du bara fånig.

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 juni, 2005 17:19) : 

  Vad jag har förstått så är riksdagsarbetet rätt krävande och dessutom ganska välbetalt sett utifrån en vanlig löntagares horisont. Det fyller mer än väl kraven på ett heltidsarbete. Hur personer som Peter Althin (kd) och Mauricio Rojas (fp) lyckas förena detta riksdagsarbete med sina andra uppdrag är svårt att förstå och hur de med gott samvete kan låta sig väljas till dessa förtroendeuppdrag när de har yrken vid sidan om såsom brottmålsadvokat och vice vd för en intresseorganisation är ännu mer obegripligt. Jag tror helt enkel att de inte gör sitt bästa i riksdagen och att det enda riktiga för deras väljare vore att kicka dem vid nästa val.

   

  Blogger Magnus skrev... (14 juni, 2005 08:32) : 

  Det är ju ganska intresant att det är vänsterväljare som kritiserar högerpolitiker... kanpast de som valt dom. En del kanske är mer begåvade än andra? En del kanske gillar att jobba 80h i veckan?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (14 juni, 2005 09:28) : 

  Magnus: du utgår alltså, om jag förstår dig rätt, från att inga "högerväljare" har några synpunkter på att riksdagsledamöter har en eller flera bisysslor vid sidan av sitt riksdagsuppdrag? Vad baserar du i så fall det på? Aftonbladetartikeln pekade dessutom inte enbart ut borgerliga politiker utan nämnde även socialdemokrater. Och nej, det är knappast ett tecken på överlägsen begåvning att missköta sitt uppdrag som folkvald till förmån för mer välavlönade extraknäck.

   

  För vem jobbar riksdagsledamöterna?'">kommentera