Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, november 24, 2005

  Europa är värt ett större intresse

  Dagens Nyheter rapporterar att de svenska väljarnas intresse för EU är kört i botten. DN hänvisar till den stora valundersökningen av Europaparlamentsvalet i fjol. Undersökningen har gjorts av Göteborgs universitet och Statistiska centralbyrån, och visar att partierna var mindre aktiva och väljarna var mindre intresserade och mindre kunniga i detta val än vid Europaparlamentsvalen 1995 och 1999.

  Det parti som hade svårast att mobilisera sina kärnväljare var socialdemokraterna. Partiet fick bara 24,6 procent, och den dåliga röstmobiliseringen kostade en eller två mandat i EU-parlamentet, enligt val­undersökningen. Bäst på att mobilisera sina väljare var moderaterna och folkpartiet. Inget av detta förvånar. Socialdemokratin har varit pinsamt tyst om EU och sin syn på Europasamarbetet en längre tid, och det straffar sig.

  Europaparlamentsvalets stora vinnaren var Junilistan, som fick 14,5 procent och tre mandat i parlamentet. Undersökningen visar att många väljare hade en oklar uppfattning om Junilistans inställning till EU. Bara två av tre ville placera partiet på en skala där de skulle visa hur EU-negativt respektive EU-positivt det är. Och bland dem som svarade ansåg en av fem att Junilistan ligger allra längst ut åt det negativa hållet, medan en av fem placerar partiet på mittpunkten. I praktiken hade alltså många av partiets väljare en uppfattning om att Junlistan var mer kritiskt inställda till EU än vad de egentligen är.

  Lotta Gröning håller inte oväntat inte med. På sin blogg skriver hon att "Junilistans framgångar tror jag berodde på kravet på att besluten ska fattas närmare folket".

  Bloggaren Daniel Hansson skriver:
  "Det är skrämmande att svenska folket är så totalt ointresserat och ignorant för vad som angår dem! Än har de inte fattat att det gäller att vara engagerad och intresserad för att få större gehör, ändå har svenskarna mage att kritisera EU när svenskarna själva inte gör (ursäkta språket) ett jävla skvatt för att påverka EU i en önskvärd riktning (nej, ett val vart 5:e år är inte tillräckligt). Det är absolut ingen kritik mot våra jätteduktiga EU-parlamentariker, de gör ett jädrans bra jobb oavsett om de tillhör ett EU-positivt eller EU-negativt parti. Det måste vara oerhört frustrerande för parlamentarikerna att försöka föra Sveriges talan i EU när de vet att svenskarna varken uppskattar eller bryr sig ett dugg om vad politikerna kämpar om i Bryssel."


  Kommentarer om "Europa är värt ett större intresse"

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 november, 2005 02:39) : 

  Jaha ja - och hur ska vi faktiskt kunna påverka EU?

  Besluten fattas INTE i parlamentet, och de som beslutar röstar hemligt, så dem kan vi inte ställa till politiskt ansvar.

  Skendemokrati måste man kalla det och jag vägrar att delta i sådant apspel!

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (25 november, 2005 15:04) : 

  Jo, en hel del viktiga beslut fattas faktiskt numera i Europaparlamentet - dit alla EU-medborgare kan välja parlamentariker. Öppenheten är där dessutom mycket stor. Utskottsmötena är t ex öppna för allmänheten, till skillnad från dess motsvarigheter i Sveriges riksdag.

  Och om inte du bryr dig om att rösta så överlämnar du bara makten åt dem som tycker annorlunda än du.

   

  Europa är värt ett större intresse'">kommentera