Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, maj 19, 2006

  Be om ursäkt och gå vidare

  Ja, jösses vilka proportioner spekulationerna om Lars Danielssons förehavanden på annandagen 2004 har fått. I dag skriver huvudpersonen själv på SvD Brännpunkt, och slår då fast att han 1) var hemma tillsammans med sin familj, 2) var på regeringskansliet Rosenbad under förmiddagen och eftermiddagen, samt 3) att uppgifterna om att han i själva verket tillbringade annandagen med sin medarbetare Helen Eduards är "lögnaktiga påståenden".

  Detta, i kombination med Helen Eduards väldigt tydliga besked i går om att hennes och Danielssons relation var "strikt professionell", torde väl sätta punkt för detta envisa rykte. Ingen av dem skulle rimligen ta risken att ertappas med en sådan lögn om det i efterhand skulle framkomma trovärdiga vittnesmål eller bevis på att de två verkligen hade en kärleksrelation.

  Någon eller några förefaller alltså med något dunkelt syfte startat ett rykte om Lars Danielsson och Helen Eduards. Och nej, jag tror inte att de två folkpartibloggare som nu utpekats är de ursprungliga källorna. På Flashbacks forum fanns till exempel uppgifterna ute ännu tidigare. Och jag har själv hört ryktet från kvällstidningsjournalister långt innan jag såg det på bloggar. För mig tyder det på att journalister, snarare än bloggare, är källan. De två folkpartisterna verkar ha utnyttjats som nyttiga idioter av journalister som inte kännt att de haft tillräckligt på fötterna för att köra ut "storyn" innan de åtminstone kunnat hänvisa till att ryktet förekommit på partianknutna bloggar.

  Min slutsats av allt detta är att det finns ett antal människor som borde be om ursäkt och sedan gå vidare. Högt upp på listan hamnar, något oväntant kanske, folkpartisekreterare Johan Jakobsson. Jakobsson har nämligen i ett brev till sin socialdemokratiska partisekreterarkollega Marita Ulvskog påstått att en pressekreterare hos socialdemokraterna i Stockholms läns landsting deltagit i ryktesspridningen kring Lars Danielsson. Den pressekreterare som rimligen avses är Magnus Ljungkvist, vars enda inblandning i den här frågan är att han på en helt annan blogg skrivit en kommentar om just ryktesspridningen - där han i själva verket tar avstånd just från denna. Mer om detta här. Magnus har, med all rätt, tagit illa vid sig av att bli utpekad av Johan Jakobsson på detta sätt, och har skrivit och bett om en ursäkt. Svaret från Jakobsson var lögnaktigt och närmast ännu mer mer kränkande än det ursprungliga påståendet.

  Kanske borde folkpartisekreteraren läsa igenom de etiska regler som hans egen partiordförande lanserade för en tid sedan? I dessa skrev Lars Leijonborg bland annat att folkpartister "ska alltid ange sitt riktiga namn och inte ägna sig åt att sprida förtäckta budskap och naturligtvis inte heller ge spridning åt medvetna lögner om politiska motståndare".


  Kommentarer om "Be om ursäkt och gå vidare"

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 maj, 2006 14:02) : 

  Vad menar du med att gå vidare föresten. Att gå vidare med granskningen om vad Lars Danielsson hade för sig och om han verkligen var på UD. Eller att strunta i det?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (19 maj, 2006 15:40) : 

  Marcus, jag menar att vi borde släppa ryktet om den påstådda affären. För min del tycker jag att frågan om var Danielsson befann sig under annandagen 2004 är utredd, men vill medier och bloggare fortsätta ägna kraft åt det så visst - låt inte mig hindra.

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 maj, 2006 20:07) : 

  Detta, i kombination med Helen Eduards väldigt tydliga besked i går om att hennes och Danielssons relation var "strikt professionell", torde väl sätta punkt för detta envisa rykte. Ingen av dem skulle rimligen ta risken att ertappas med en sådan lögn om det i efterhand skulle framkomma trovärdiga vittnesmål eller bevis på att de två verkligen hade en kärleksrelation.
  -----

  "I did not have a sexual relation with that woman ... miss Lewinsky."

   

  kommentera