Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, maj 15, 2006

  Rimligt att tacka nej till SD och ND

  Svenska Dagbladet har gjort en kartläggning bland gymnasiechefer eller rektorer i Stockholms läns 26 kommuner om de tänker släppa in sverige- och nationaldemokraterna i gymnasieskolorna. Mer än varannan gymnasiechef uppges neka dessa partier att komma in på skolorna i valrörelsen.

  Utestängandet kan vara olagligt, då Justitieombudsmannen slagit fast att skolorna inte får utesluta partier med hänvisning till att de inte sitter i riksdagen eller fullmäktige. Inte heller baserat på "de politiska åsikter de förväntas föra fram".

  Själv tycker jag att just argumentet att vare sig sverige- eller nationaldemokraterna sitter i riksdagen är ett ganska gott argument att inte släppa in dem i skolorna. Sist jag kollade så var det 38 partier som registrerat sina namn hos Valmyndigheten för att ställa upp i riksdagsvalet. Det verkar knappast rimligt att landets skolledare skulle behöva vara skyldiga att låta alla dessa få ha bokbord på skolorna.


  Kommentarer om "Rimligt att tacka nej till SD och ND"

   

  Blogger Captain Euro skrev... (15 maj, 2006 15:34) : 

  Att JO anser att det strider mot grundlagen att utestänga partier menar du är oviktigt eller?

  Den som är demokrat anser rimligen att man inte skall använda lagen och den politiskkontrollerade skolan för att stänga ute vissa åsikter. Även om det är ND och SD.
  Det finns enligt JO en möjlighet att utstänga partier (oavsett om de är riksdagspartier eller ej, kanske borde SSU-ordföranden vara ovälkommen pga hennes tendenser att ta till knytnävarna?) pga befarade ordningsproblem. Det är klart att det går att hitta situationer där ND och dylikt kan orsaka ordningsproblem. Det kan dock inte sägas i fallet Junilistan som också en rad kommuner valt att utestänga. Där handlar det bara om att hindra en poltisk motståndare (tillika en sådan som blev tredje största parti i förrra valet)från att komma till tals. http://moderskeppet.blogspot.com/2006/05/varannan-stockholmskommun-stnger-ute_15.html

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (15 maj, 2006 15:53) : 

  Nej, inte oviktigt. Däremot orimligt. Dina argument handlar om något helt annat än det jag skriver, nämligen de fysiska begränsningar som omöjliggör för landets skolor att släppa in alla som mer eller mindre seriöst kandiderar till riksdagen. Att däremot ge utrymme åt dem som faktiskt är representerade i riksdagen tycker jag däremot är självklart.

   

  Blogger Patrik skrev... (15 maj, 2006 16:51) : 

  Jonas skrev "Själv tycker jag att just argumentet att vare sig sverige- eller nationaldemokraterna sitter i riksdagen är ett ganska gott argument att inte släppa in dem i skolorna"
  Well I rest my case
  /Patrik

   

  Anonymous Anonym skrev... (15 maj, 2006 21:22) : 

  Fleratalet av dessa 38 partier har dålig lokal förankring. Med undantag för de tre storståderna tror jag knappast att någon skulle skulle behöva oroa sig för att fler än 11-12 partier skulle dyka upp, även om de blev inbjudna.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (15 maj, 2006 22:58) : 

  Även 11-12 patier är nog i mesta laget för skolor att hantera.

   

  Anonymous Anonym skrev... (15 maj, 2006 23:21) : 

  Som representant för ett parti som sitter i riksdagen och inte vill ha konkurrens så förstår jag att du har den åsikten.

  Ur en demokratisk synvinkel så är det ju tvärt om. Väljare och elever borde få större insikt i vilka partier de har att tillgå.

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 maj, 2006 19:56) : 

  "Även 11-12 patier är nog i mesta laget för skolor att hantera."

  Tror du? Ja, i så fall kan vi ju alltid stänga ute riksdagspartierna. Med tanke på hur mycjet de får synas i media vet rimligtvis folk redan vad dom står för.

   

  Rimligt att tacka nej till SD och ND'">kommentera