Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, juni 16, 2006

  Bloggar är inte allt

  Bloggar i all ära, men förändrar vi verkligen världen? Jag har då och då fått förmånen att vara ute på skolor och SSU-kurser för att prata om hur man kan använda sig av internet i opinionsbildnings- och valrörelsearbetet. Ofta fokuserar jag på bloggar och deras relativa betydelse, men jag försöker också inskärpa vikten av att inte nöja sig med att starta en blogg.

  För det första har det under det senaste dryga året skett en fullkomlig explosion av bloggar. Och faktum är att långt ifrån alla är särskilt bra eller intressanta. Det är också tveksamt om många av dem har några läsare. Vill man skapa opinion via nätet så bör man ha något att säga och ha en strategi för att göra människor intresserade. För det andra så finns det andra kanaler på nätet som är väldigt eftersatta när det gäller politisk opinionsbildning, inte minst från socialdemokratiskt håll.

  För ett tag sedan fick jag ett mejl av Calle som berättade om Sveriges största forum för styrketräning, Kolozzeum, där det allt som oftast förs politiska diskussioner – ofta med stark slagsida högerut. Där saknas det socialdemokrater som ger motargument. Calle jämförde träffande bloggande med att sitta i en valstuga och vänta på besök, medan att ta en debatt på ett diskussionsforum är som att vara talare på ett torgmöte.

  Och på mer ungdomsinriktade communities som Lunarstorm, Skunk och Playahead pågår livliga politiska diskussioner, men SSU:are lyser där – har det sagts mig – med sin frånvaro. Om detta bloggade Fredrik på Wigforsska tankar nyligen. För varken Fredrik eller mig personligen är detta, av åldersskäl, något alternativ. Vi är båda betydligt äldre än snittåldern på dessa forum och skulle antagligen inte göra någon större nytta där. Men det finns ju rimligen många SSU:are och andra yngre som skulle kunna göra insatser för att föra ut socialdemokratiska värderingar på sådana här forum. Och då påverka mycket mer än genom aldrig så många bloggar.


  Kommentarer om "Bloggar är inte allt"

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 juni, 2006 17:11) : 

  Du skriver "Vi är båda betydligt äldre än snittåldern på dessa forum och skulle antagligen inte göra någon större nytta där."

  Och jag är äldre än så, men eftersom jag är intresserad av kost och träning är det naturligt för mig att kolla där emellanåt, och sedan givetvis hamna i polemik med den politiska högern (givetvis under täckmantel) när den sortens debatter kommer upp.
  Där handlar det ju om den sortens fria debatt som så många eftersträvar, och där vi verkligen msåte visa vad vi tycker.
  Så fram för fler sossar och SSU-are på de här mötesplatserna. Frågan är om vi har råd att låta bli?

   

  Blogger fredrik skrev... (16 juni, 2006 20:57) : 

  Calle: jag antar att du menar Kolozzeum. Jag och Jonas är nog inte för gamla för att hänga där (men kanske för otränade), men däremot på ungdomscommunities som Lunarstorm.

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 juni, 2006 21:11) : 

  Jag är övertygad om att de här "virtuella mötesplatserna" kommer att bli viktigare och viktigare i den framtida debatten. I dagsläget var det väl knappt ett par procent som skaffade sina politiska värderingar via nätet, men det lär ju ändras rätt fort.
  Framförallt får vi inte tillåta de extrema rörelserna att dominera som de gör. De har ju vanan inne eftersom de saknar andra kommunikationsmedel att tala om. Jag vet ju att Flashback t ex är en viktig tummelplats för de mest mörkbruna, och den som orkar får gärna kriga där.
  Men vi behöver ovillkorligen ta tillbaka förlorad mark på samma vis som skett med bloggandet - där vänstern vinner terräng numer

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 juni, 2006 17:54) : 

  Men ta er dit grabbar (och alla andra också) - det finns plats för alla sorters motionärer på Kolozzeum!

   

  kommentera