Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, juli 18, 2006

  Halverat tidningsläsande i svenska hem

  Dagens Nyheter rapporterar i dag om en ny undersökning från LO, som visar att det stora raset under 1990-talet, då många svenskar slutade ha en daglig tidning i hemmet, har stoppats upp. Trots det så är siffrorna oroväckande. Vid 80-talets början saknade 16 procent av alla svenska anställda en tidning i hemmet. År 2000 hade det rasat till 28 procent, och 2005 var siffran 31 procent. Och inom LO-kollektivet så har dagstidningsinnehavet minskat från 35 till 38 procent de senaste fem åren.

  Nu kan det förstås vara så att fler människor i dag läser tidningen på jobbet, inhämtar nyheter via etermedier eller har gått över till att läsa tidningen på nätet. Det skrivna ordet har dock, vilket konstateras i LO-undersökningen, den fördelen att det kan läsas flera gånger och i den takt som man själv önskar. Som samhällsorienterare spelar tidningarna alltjämt en stor roll. I det offentliga samtal som är så viktigt för demokratin har dagstidningarna en mycket stor betydelse.

  Undersökningen stämmer därför till eftertanke, inte minst med tanke på att ägarkoncentrationen ökar i svensk dagspress och antalet socialdemokratiska röster drastiskt minskar (mer om detta bland annat här och här). Behovet av mediepolitiska strategier från socialdemokratin och arbetarrörelsen ter sig allt mer akut.

  Läs mer om LO:s undersökning här.

  * * *

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Halverat tidningsläsande i svenska hem"

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 juli, 2006 13:32) : 

  Resultatet stämmer med ens intuition, till skillnad från SOM-institutets årliga undersökningar som säger att ingenting har hänt när det gäller konsumtionen av morgontidningar.

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 juli, 2006 15:09) : 

  Med tanke på att mer eller mindre samtliga tryckta medier numera är kraftigt högervridna så förvånar det inte mig att en stor andel LO-medlemmar sagt upp sina prenumerationer. Själv skulle jag gärna vilja ha en morgontidning men kan inte förmå mig att prenumera på DN när de blandar nyheter och opinion och bara ger utrymme för ena sidan av saken i sin opinionsbildning. Istället läser jag bloggar och tidningar på nätet, samt kollar SVT som fortfarande är hyfsat opartiska.

  Den dagen DN öppnar upp för en mångfald åsikter på sina ledarsidor - och slutar "kommentera"/propagera på nyhetsplats - så lovar jag att teckna en prenumeration.

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 juli, 2006 23:15) : 

  Jag håller med Joachim fullständigt. Emellanåt läser jag SvD, men mest för korsordet. Där vet jag också vad jag får - rejäl höger. Smyghöger i form av DN eller ännu värre, i Aftonbladet, kan jag leva utan.

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 juli, 2006 09:22) : 

  Varför ska man läsa papperstidningar när de finns gratis på nätet? Jag går igenom DN, SvD, AB, Expressen, Di samt Computer Sweden varje morgon, till frukosten. Papperstidningar tar plats, väger kilon och måste bäras till återvinningen, och man hinner bara läsa en bråkdel av innehållet.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (19 juli, 2006 10:24) : 

  Alla har nu inte tillgång till internetuppkoppling i hemmet, och alla som har det tycker inte heller att det är riktigt samma grej att sitta och nyhetssurfa till frukostmackan...

   

  kommentera