Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, november 02, 2006

  Bildt i oljigt klister

  [UPPDATERAD] Utöver Nyamko Sabuni är det nog utrikesminister Carl Bildt som är regeringens just nu mest kritiserade statsråd. I hans fall handlar det inte så mycket om hans politiska gärningar – på den fronten har vi ännu inte hunnit se så mycket. I stället är det hans aktie- och optionsinnehav i diverse energiföretag som skarpt ifrågasatts från flera håll.

  Från början initierades kritiken från socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin, som påpekade att Bildt kunde hamna i en jävsituation genom sin tidigare styrelsepost samt optionsinnehav i Vostok Nafta, som i sin tur har större delen av sina tillgångar placerade i den statskontrollerade ryska energijätten Gazprom. Rysslands regering är mycket intresserad av att dra en naturgasledning på Östersjöns botten, och ett av företagen som skulle tjäna stora pengar om ledningen blir av är Vostok Nafta.

  Men de oljerelaterade kontroverserna kring Carl Bildt tog inte slut för att han lovat sälja sina aktier och optioner i Vostok Nafta. Nu senast är det människorättsorganisationen Human Rights Watch som kritiserar Bildt för hans ekonomiska intressen i oljebolaget Lundin Petroleum. Detta bolag har verksamhet i Sudan och har tidigare fått kritik från flera organisationer eftersom verksamheten anses stödja regimen som kränker de mänskliga rättigheterna.

  Utrikesministern har hittills inte velat bemöta kritiken utan säger sig invänta ett utlåtande från riksdagens konstitutionsutskott.

  Tora Hansjons på bloggen Att leva med en DJ har ägnat sig åt placeringssurfning och tipsar Bildt om tre Human Rights Watch-säkra värdepapper:
  Eldsjäl 2 hos Eldsjäl Fond AB – Spararna ger årligen 2% av fondens värde i gåva till en ideell verksamhet man vill stödja.

  Öhman Nordisk Miljöfond hos Öhman Fonder AB – En del av fonden allokeras till investeringar i bolag med högt miljöteknikinnehåll så som förnyelsebar energi, samt resurseffektiviserngar.

  Etikfond Global MEGA hos Robur AB – Fonden investerar inte i bolag som kan associeras med kränkning av konventioner kring mänskliga rättigheter och miljö.

  ...eller också kan han köpa ett Torp i Sörmland.
  * * *

  En informativ redogörelse om Carl Bildts inblandning i Lundin Petroleum och hans relation till familjen Lundin står att finna i en krönika av Dilsa Demirbag Sten i tidningen Fokus (tyvärr bortplockad från webben). Missa inte heller liberala debattören Louise Perssons vinkling på frågan.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Bildt i oljigt klister"

   

  Anonymous Anonym skrev... (02 november, 2006 16:22) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (02 november, 2006 17:36) : 

  Ovanstående kommentar raderad på grund av irrelevans. Förslag om vad jag kan blogga om skickas med fördel via mejl.

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 november, 2006 08:59) : 

  Blev länken till Fokus rätt?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (03 november, 2006 21:13) : 

  Magnus, Fokus verkar inte tillämpa permalänkar. Länken ledde till den plats där de lägger upp den senaste krönikan - nu är den utbytt. Jag ska när jag hinner försöka rätt på den krönika jag syftade på.

   

  Anonymous Anonym skrev... (04 november, 2006 23:15) : 

  Den verkar inte finnas kvar på fokus.se, av någon anledning.
  Google har förstås krönikan i sitt cache, men förmodligen inte för evigt.

  - Sten

   

  Blogger Pidda skrev... (04 november, 2006 23:49) : 

  Lätt fjantig kritik av Bildt. Rimligen anmäler han jäv när så är tillämpligt.
  Nog ska man kunna sitta i regeringen inte bara om man är medioker nog att aldrig få klvalificerade och lönsamma uppdrag.
  När anmälde senast ett socialdemokratiskt statsråd att de var jäviga när regeringen gynnade rörelsen?

   

  kommentera