Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, november 21, 2006

  Kloka sossar om a-kassan

  Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen mobiliserar för närvarande på flera fronter mot regeringens planerade förändringar av a-kassan. Trots att det var välkänt för alla politiskt intresserade vad de borgerliga tänkt göra, talas det nu om ”svek” och ”systemskifte utan mandat”.

  Självklart handlar det om taktik. Opinionsundersökningar förefaller visa att en majoritet av svenska folket är emot förändringarna av a-kassan, och att socialdemokraterna tillsammans med v och mp skulle få över 50 procent av rösterna om det vore val i dag. I det läget kan det verka självklart att socialdemokraterna och LO driver denna fråga så hårt. Tillsammans har man till exempel dragit igång kampanjen Turné för rättvisa som sägs ska ”kanalisera människors åsikter och oro ända in i riksdagens kammare”. På webben utlovas att partiet och LO på ”alla sätt vi kan kommer /.../ att protestera mot alla förslag som slår mot dem som redan ligger och mot häxjakten på de som inte har ett arbete”.

  Den 14 december arrangerar LO en stor protestdag ”mot nedmonteringen av den svenska a-kassan” i Stockholm, Göteborg, Malmö och flera andra platser. Andra fackliga organisationer har redan genomfört och hotar med fler politiska strejker.

  Jag har tidigare bloggat om vad jag tycker om de senkomna protesterna mot något som varit känt en lång tid. Frågan är om man inom socialdemokratin och fackföreningsrörelsen också är beredda att faktiskt diskutera själva a-kassan, eller om man nöjer sig med att organisera protestdemonstrationer?

  I en krönika i Stockholms-Tidningen (även publicerad på aip.nu) skriver Aktuellt i Politikens webbredaktör Nina Blomberg att de skarpa kritikerna mot Anders Borgs förslag om böter för arbetslösa som inte söker arbete kanske låtit sig förblindas av finansministerns partitillhörighet, och väljer att bara se myntets ena sida. Hon menar att vi inte förbehållslöst bör ”kasta oss ut i ett försvar av dagens a-kassesystem, oavsett hur det är utformat eller används”.

  Nina Blomberg sticker ut hakan och skriver flera kloka saker i sin artikel. Hennes tes är att vi inom socialdemokratin borde våga föra en öppen diskussion om hur vi ska se på a-kassan i en värld och en tid som kräver omställningar i arbetslivet: ”Är a-kassan ett alternativ till arbete eller är den en trygg men tillfällig omställningsförsäkring?”.

  När a-kassorna grundades var det självklart att den som fick ersättning skulle vara aktiv för att få ett nytt arbete. Som den främsta försvararen av en generös a-kassa som ger människor trygghet vid omställningar i arbetslivet, bör socialdemokratin också kunna vara a-kassesystemets ständiga kritiker, skriver Nina Blomberg.

  Det finns flera frågor kopplade till vår syn på a-kassan som jag personligen tror är avgörande för om socialdemokratin ska ha en chans – och förtjäna – att vinna valet 2010. Kloke Erik Laakso redogjorde på ett förtjänstfullt sätt för detta häromveckan, och konstaterade att om fackföreningarna ”lyckas ta tillbaka initiativet från regeringen genom att föreslå kreativa lösningar så kan den fackligt administrerade arbetslöshetsförsäkringen överleva”. Annars ”är det bara en tidsfråga innan det statliga obligatoriet slår undan benen på både fack och a-kassa”. Men som Laakso också skriver så måste, för att nå dit, en smula ödmjukhet infinna sig – ”eftersom den moderatledda regeringen med all önskvärd tydlighet ämnar genomföra det de gått till val på, oavsett hur mycket det kvids från rörelsen”.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Kloka sossar om a-kassan"

   

  Blogger jinge skrev... (21 november, 2006 20:30) : 

  Ptja, det är ju rätt iofs. Men jag tvivlar starkt på att folk i allmänhet insåg vad högerregeringen hade tänkt göra. Och trots att många är arbetslösa så tror jag att de flesta som idag tappat förtroende för borgarna faktiskt INTE är arbetslösa. Med andra ord känner de sig lurade.

  Och lurade är de. Reinfeldt talade om att facken var viktiga, men resultatet av de första åtgärderna blir att många inte kommer ha råd med fackavgiften och höjd a-kasseavgift. Jag tror att det var KAS som hade räknat ut att den tusenlapp de lovat inte var värd mer än ngn hundring idag, och då hade han missat att räkna på fördyringen av kollektivresorna bland annat.

  I slutänden blir det så att tusenlappen kommer att vändas i ett minus, och vi har bara sett början än. Och även om högern kan hävda att de varudeklarerat sin produkt så kommer tappet i opinion bli betydande.

  Och det tappet kommer trigga interna motsättningar och sämre möjligheter att driva den politik de har tänkt. Strejker kan mycket väl bli ett resultat av detta och inte kommer jag att bli ledsen för det..

   

  Anonymous Anonym skrev... (22 november, 2006 06:33) : 

  Ni högersossar som mer eller mindre försvarar marknadsfundamentalisternas arbetsmarknaadspolitik inom nyhögeralliansen vill tydligen låta dem gå på och krossa fack, arbetsrätt och kollektivavtal. För det är den hemliga(nåja?) agenda nyhögern hela tiden har haft och har som mål!

  Bengt Nilsson, hela Sveriges röda gråsosse

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (22 november, 2006 08:55) : 

  Jinge, det är mycket möjligt att många i den så kallade allmänheten inte förstått vad de borgerliga tänkt göra med a-kassan - men det var ju knappast så att det var något man hymmlade om. Faktum är att de redan i det så kallade Bankerydsdokumentet – ett drygt år innan valet – deklarerade att man ville "reformera arbetslöshetsförsäkringen för att stärka dess roll som omställningsförsäkring", att "egenfinansieringen ska öka med 10 miljarder kronor", samt att man ämnade "sänka ersättningsnivån till 70 procent efter 200 dagar och att införa ett enhetligt tak på 680 kronor per dag". Detta rapporterades också i medierna, och socialdemokratiska företrädare påpekade det upprepade gånger under valrörelsen. Men oavsett det så verkar det nu finnas ett utbrett missnöje med regeringens politik, trots att vi knappt hunnit se några effekter av den än. Frågan är hur en ansvarskännande politisk rörelse ska förhålla sig till detta. Jag säger inget annat än att facket och arbetarrörelsen bör protestera mot angreppen på a-kassan, men att det bör ske någorlunda sansat. Och jag tycker också att vi har en plikt att ställa oss frågan om det kanske funnits problem med systemet som vi själva borde fundera över.

  Bengt, nu får du faktiskt skärpa dig. Läs vad vi egentligen skriver och dra inte bara förhastade slutsatser baserade på dina egna fördomar. Det finns ingen "marknadsfundamentalism" i de tankar vare sig Nina Blomberg eller Erik Laakso framför; ingen sosse vill heller "krossa fack, arbetsrätt och kollektivavtal".

   

  Blogger jinge skrev... (22 november, 2006 09:52) : 

  Och jag tycker också att vi har en plikt att ställa oss frågan om det kanske funnits problem med systemet som vi själva borde fundera över.

  Ja det är ju inte helt omöjligt. Men när det gäller Bankerydsöverenskommelsen så antar jag att 95 % av väljarna inte ens har klart för sig vad den innebär. Det är de politiskt intresserade som har koll. Det kan vara så att man behöver reformera vissa delar som a-kassan, f-kassa med mera, men blir det som nu – alliansen lovar 1000.- mer i plånboken och det slutar på minus så har jag stor förståelse för att folk blir förbannade.

  I förlängningen kan det oxo leda till att facken härsknar till rejält eftersom de kommer att märka ett medlemstapp snabbt om det blir något. DET i sig kan vara ett incitament för att profilera sig mot regeringen vilket då oxo kan leda till strejk.

  Ett misstag som högerregeringen begick enligt min uppfattning var att försöka sjösätta så mycket som möjligt på två månader, det kan skada dem om det inte är just det vi redan ser. När folk upplever vad regeringsskiftet innebär i realiteten så blir det sura miner utan tvekan. Sedan spelar det ingen roll om reformer är nödvändiga eller inte.

  Och glömt till 2010? Vi får väl se. Jag kommer i alla fall att göra mitt yttersta för att hacka på dem i tid och otid.. :-) Och jag blir troligen inte den enda, jag tror att det blir 60-70 % av innevånarna så då kommer det att fläkta runt öronen på dem.

  Sedan kan man ju fundera på hur stabil en regering är som befinner sig i kraftig motvind. Nu ser vi att (fp) fått ta den värsta smällen, det har de dessutom tuggat ihop till. Men vad händer när alla partierna sackar i opinionsmätningarna? Jo då kommer de att se om sitt hus och börja profilera sina egna frågor mer och då kommer diverse överenskommelser att få en svagare ställning. Det kan leda till splittring precis som det gjort förr och i.s.f. vore det bra om (s) hade hunnit jobba in en ny ledning utan Herr ”Puerilt” Nuder som jag tror är körd framöver.

  Jämtin & Wallström och ett bra samarbete med (v) + (mp) och framtiden kan ses an med lätt sinne om inte lättsinne.. :)

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (22 november, 2006 10:18) : 

  Jinge, jag instämmer i stort sett med din analys. Däremot vidhåller jag att det är viktigt att samtidigt som man profilerar sig mot regeringens politik, tar sig en allvarlig funderare på vad det var i den politik borgerligheten gick till val på som faktiskt lockade över väljare. Det lär inte hålla att i fyra år säga att vi hade rätt och de hade fel. Något fel gjorde vi uppenbarligen, och jag tror att svaret kan sökas i att vi inte hade en trovärdig politik för jobb och tillväxt. Det måste vi ha om vi ska ha en chans i valet 2010.

   

  Anonymous Anonym skrev... (22 november, 2006 13:25) : 

  Jonas Morin!
  Ditt slirande med orden och underförstådda accepterande av nyhögerns a-kassepolitik, som du säkert vet kommer att till slut mala ner facket, gör att jag tror at du vid nästa normala valår 2010, har gått över till borgerligheten!
  Ingen av oss gråsosssar kommer att sakna din marknadspropagerande röst i alla fall!

  Bengt Nilsson, företrädande oss röda gråsossar

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (22 november, 2006 13:51) : 

  Bengt, för det första heter jag Morian - inte Morin. För det andra slirar jag inte det minsta. Jag har aldrig röstat borgerligt och har inga som helst planer på att göra det år 2010 heller. Jag har försökt vara väldigt tydlig med att jag inte stödjer den borgerliga politiken, men jag tycker att socialdemokratin bör vara beredd att ödmjukt fundera över vad i den politiken som har lockat väljarna, och om det funnits brister i vår tidigare politik. Om du ändå inte begriper så kan jag tyvärr inte göra mycket åt det.

   

  kommentera