Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, november 25, 2006

  Vem äger rätten till sommarnattskänslan?

  Helena Markstedt (Left in London) skriver om sina studier i intellektuell äganderätt och funderingar om rätt och fel i dessa sammanhang.

  Hon beskriver ett intressant exempel; på YouTube sprids privatfilmade upptagningar från popgruppen Kents konsert på Stockholms Stadion 2003. Detta trots att bandets sångare och frontman Jocke Berg förefaller tycka att konserter ska upplevas live, och därför har undanbett skivbolaget SonyBGM att ge ut en dvd från denna tillställning.

  Helena var själv på konserten och skriver att ”upplevelsen av denna vitklädda sommarnatt var fantastisk”. Och trots att kvaliteten på filmen som sprids på YouTube är usel så ger den för Helena ”och förmodligen de flesta andra som var där” lite skön sommarnattskänsla. Frågan är nu om det är allmänheten, Kent eller SonyBMG som äger den känslan.

  Hon landar i slutsatsen att vi ”inte får bromsa den tekniska eller konstnärliga utvecklingen genom att överreglera hur vi delar med oss”. Och det är lätt att instämma i att det alltid finns sätt att generera ett värde på, det handlar bara om uppfinningsrikedom, och det är det som utvecklar vårt samhälle.

  För min del så var just Kent och deras intäkter en av de första saker jag bloggade om. I april 2005 skrev jag om att Veckans Affärer gjort en genomgång av Kents affärer. Så här såg det då ut:
  Antal sålda skivor: 1 330 000
  Beräknad omsättning: 240 miljoner kronor
  Intäkter till Kent: 33 miljoner kronor

  Turnéer
  Beräknad omsättning: 250 miljoner kronor
  Intäkter till Kent: 75 miljoner kronor

  Kringförsäljning (t-shirtar etc)
  Beräknad omsättning: 40 miljoner kronor
  Intäkter till Kent: 20 miljoner kronor

  Stimpengar
  Intäkter till Kent: 2 miljoner kronor

  Det betyder att andra än Kent får en väsentligt större bit av kakan än Jocke Berg och de andra i bandet, som skriver och framför låtarna. Men det betyder också att Kent drar in närmare 100 miljoner kronor bara på sina turnéer och sin t-shirtförsäljning – betydligt mer än vad de får sina sålda skivor. Hur är det Jocke sjunger i ”Dom andra”? ”Sälj dig, sälj dig dyrt” och ”priset vi betalat för att klassas som elit var att vi blev som dom andra”.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Vem äger rätten till sommarnattskänslan?"

   

  kommentera