Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, december 20, 2006

  Bra av Sahlin om hedersvåld

  Socialdemokraternas gruppledare och vice ordförande i socialutskottet Mona Sahlin vilar inte på hanen när det gäller att profilera sig och ta politiska initiativ. Häromdagen publicerade Göteborgs-Posten en debattartikel av henne, riksdagskollegan Luciano Astudillo samt Qaisar Mahmood (den senare tidigare huvudsekreterare i den integrationspolitiska kommittén, som jag skrivit om förr) om så kallat hedersrelaterat våld.

  Initiativet är lovvärt. Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) har tidigare visat ett starkt – om än ibland något missriktat – engagemang för dessa frågor, men har sedan hon tillträdde som statsråd fortfarande en del kvar att bevisa i fråga om verkningsfulla åtgärder. Bland Sabunis insatser hittills märks bland annat nedläggningen av den tidigare nämnda integrationspolitiska kommittén, utnämningen av sin partivän Maria Leissner till ordförande i delegationen för romska frågor, samt backandet från sin tidigare uppfattning om att alla flickor borde genomgå obligatoriska gynekologiska undersökningar för att kunna spåra/motverka könsstympning.

  Okej, jag är orättvis. Självklart har Nyamko Sabuni gjort mer än så. Men exemplen känns ändå oroväckande. Mona Sahlin och de andra undertecknarna av artikeln i GP upplyser om att Sabuni som en åtgärd mot hedersvåldet ”avser att omorganisera tjänstemännen i sitt departement”. Vilket kanske kan vara bra, men som artikelförfattarna påpekar så är ”förtrycket och våldet /.../ så omfattande och komplext att det kräver mer än att skicka frågan mellan olika tjänstemän i regeringskansliet”.

  I alla händelser är det tydligt att Mona Sahlin inte backar från komplicerade frågor, och markerar genom handling att hon är en av socialdemokratins tuffaste företrädare.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Bra av Sahlin om hedersvåld"

   

  Blogger Isak skrev... (20 december, 2006 14:03) : 

  Jag märker på en formulering här. Det är inte det minsta oroväckande att Nyamko Sabuni backar om gyn-undersökningarna. Tvärtom är det mycket bra. Nåväl, till saken.

  Nu tror jag inte heller att det är särskilt konstigt att just Mona Sahlin debatterar mot Sabuni. Mona har ju själv haft motsvarande ministerpost en gång i tiden. Att Mona uttrycker sig i denna fråga tror jag inte har så mycket om mod att göra, snarare att hon troligen är den socialdemokrat av högre dignitet som ö h t har djupare kunskap i frågan. Jag tänker närmast på hennes engagemang efter mordet av Fadime.

  Även om jag med många andra anser att gynundersökningar var ett tokförslag, tror jag det ändå tyder på att Sabuni tar den här frågan på allvar. Sabuni har skrivit en bok (som jag inte har läst) om hederskulturer och insatser mot hedersvåld. Jag tror inte att det står särskilt lågt på hennes agenda, tvärtom. Däremot bör man, som alltid, syna de insatser som regeringen kommer att föreslå mot hedersvåld. Att de är utformade med tanke på fasthet mot oacceptabla hierarkier men också med rimlig ödmjukhet till berörda personers kulturella uppfattning.

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 december, 2006 14:46) : 

  "hederskulturer och insatser mot hedersvåld"

  Mina bästa herrar Ni deltar i en smutsig verksamhet som sätter ihop ordet "heder" med orden "våld" och "mord".

  En normalt frisk människa kan styra över sina fingrars utflyckter på tangentbordet.

  Vördsamt KAS

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 december, 2006 14:48) : 

  Man kan ju tycka att det är märkligt att gynekologiska undersökningar fördöms så massivt medan obligatoriska undersökningar av mäns testiklar är helt OK i samband med mönstringen. Det vilar en sexism över denna fråga.

  Mona Sahlin har för övrigt fel om att religion inte spelar någon roll när det gäller heders relaterat våld mot homosexuella. Min erfarenhet säger mig att nästan alla unga bögar och lesbiska som förvisas hemifrån eller misshandlas av sina föräldrar kommer från djupt religiösa hem. Bibeln och Koranen används ständigt som argument när homofober ska legitimera sitt våld.

   

  Blogger Christoffer Willenfort skrev... (20 december, 2006 15:31) : 

  till aqurette mf

  det är inte endast i mönstringen som mäns testiclar kollas.
  även under högstadiet är där en grundläggande undersökning.

  så en halva av alla skolbarn har redan obligatorisk gynundersökning i skolan.
  Undrar varför ingen har klagat på detta.

  /C

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (20 december, 2006 18:14) : 

  Kas. Jag vet inte vad du håller på med, men om det är något som är smutsigt, så är det vänsterns mörkläggande av problemet hedersvåld. Så här skriver Amnesty om hedersvåld på sin hemsida:

  "Varje år mördas tusentals flickor och kvinnor i hederns namn. Enligt FN:s särskilda rapportör om utomrättsliga, summariska och godtyckliga avrättningar handlar det årligen om upp till 5000 kvinnor som mördas av sina manliga närstående för att återupprätta familjens heder. Mörkertalet är stort och enligt Amnesty International dokumenteras årligen cirka 1000 fall - enbart i Pakistan. Och antalet hedersmord tycks öka.

  Hedersmord förekommer i många olika länder och samhällen. Enligt en FN-rapport som publicerades i januari 2000, hade den särskilda rapportören om utomrättsliga, summariska och godtyckliga avrättningar, mottagit rapporter om hedersmord i Bangladesh, Brasilien, Ecuador, Egypten, Indien, Israel, Italien, Jordanien, Kina, Pakistan, Marocko, Storbritannien, Sverige, Turkiet och Uganda, under perioden 1 november 1998 till 5 december 1999."

  Men du kanske tror att Sverigedemokraterna har köpt Amnesty?

  Paraleller brukar göras till svenska mäns dödliga våld mot sina partners, när de misstänker otrohet. Jo, men det våldet är inte satt i system: Det beslutas inte om det våldet i bostadsrättföreningen och våldet utförs inte av farbröder eller kusiner.

   

  Blogger Monica skrev... (20 december, 2006 23:22) : 

  Tobias: "Det beslutas inte om det våldet i bostadsrättföreningen och våldet utförs inte av farbröder eller kusiner."

  Och därför är det mer okay?

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (21 december, 2006 00:43) : 

  Monica. Naturligtvis inte. Men det är inte en fråga om kultur. Undersökningar visar att lika många svenska kvinnor som män initierar våld. Fler kvinnor än män misshandlar sina barn, enligt undersökningar som Rädda Barnen har gjort i Varberg. Våldet är alltså inte betingat av en patriarkal kultur längre i Sverige. Annorlunda var det förr, då husbonden fick prygla både barnen, frun och tjänstefolket. Palestinska Statistiska centralbyrån visar genom intervjuer gjorda av Röda Korset att var fjärde kvinna i de ockuperade områdena på Västbanken har blivit grovt misshandlade av sina män. Bara 1 % har vågat anmäla misshandeln: I den arabiska kulturen är mäns våld mot kvinnor mer accepterat än i den moderna västerländska kulturen.

   

  Anonymous Anonym skrev... (21 december, 2006 02:13) : 

  Det är som vanligt oerhört lätt att konstatera problem. En annan sak är att komma med ett lösningsförslag, speciellt när det gäller komplexa problem.

  Oavsett regering så är det en handlingsförlamning när det gäller att ta tag i de här sakerna.

  Aqurette: Rätt så märkligt att det skulle vara tvång att genomföra en hälsoundersökning? Det strider väl mot gällande lagstiftning där det endast kan innebära tvång när det gäller risk för vissa smittor och viss psykiatrisk vård?  Åsa, e-post: zyrenna@zyrenna.com, blogg: http://zyrenna.webblogg.se/

   

  Anonymous Anonym skrev... (21 december, 2006 02:39) : 

  För mig finns helt enkelt inget samband mellan heder och mord eller för den skull mellan heder och våld.

  Det Ni beskriver som "hedersmord" är inget annat än ett fruktansvärt elakt och omoget samt idiotiskt beteende av människor med ett stort förståndshandikapp att tillskriva dessa amöbaliknade varelser något som kan liknas vid heder är mindere begåvat oavsett vem som använder begreppet.

  Men det är klart det står vem som helst fritt att förstöra innebörden i ordet heder.

  Vänligen KAS

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (21 december, 2006 13:49) : 

  Kas. Heder är ett antropologiskt och sociologiskt begrepp, som syftar till att beskriva en persons eller familjs förtroendekapital i ett samhälle. Om du förknippar heder med ett annat koncept än flickors kyskhet (vilket är det starkaste motivet för hedersrelaterat våld i kurdisk och arabisk tradition), så får det stå för dig. Begreppet heder är som en hink som du kan välja att lägga olika koncept i beroende på vilken kultur som du beskriver. Det är irriterande att jag inte ens tas på allvar av politiska motståndare när jag talar om saker som jag har magisterexamen i att bedöma. Jag är etnolog och du är något slags skelögd tyckare i detta ämne. Ibland undrar jag verkligen vad folk på internet hämtar sitt självförtroende från.

   

  Anonymous Anonym skrev... (21 december, 2006 17:24) : 

  Två citat
  Nr1:
  "Men du kanske tror att Sverigedemokraterna har köpt Amnesty?"

  och NR2:
  "Jag är etnolog och du är något slags skelögd tyckare i detta ämne."

  Det är upp till dig herr etolog att lägga valfria tolkningar i begreppet heder. Du må vara hur mycket etnolog som helst inom språket finns inte vad vi inom programering kallar variabler.

  Av citaten att döma så är det lite si och så med vetenskapligheten.

  Ditt sätt att klistra etiketter är både dumt och plumt.

  KAS

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (21 december, 2006 22:04) : 

  KAS. "Du må vara hur mycket etnolog som helst inom språket finns inte vad vi inom programering kallar variabler."

  Jaha, men anta nu att vi använder kulturvetenskapens betydelse av ordet "heder" i vårt begepp "hedersvåld". Kan vi få göra det, eller skall KAS kanske upp till kamp mot hela kulturvetenskapen? Suck.

   

  Anonymous Anonym skrev... (22 december, 2006 11:54) : 

  Tobias
  Jag tänker inte gå i kamp med det du kallar kulturvetenskap dp jag ser det hela lite från domstolarnas sida och där finns inte begreppet "hedersrelaterat våld"

  Dina "Suck" tycker jag är kul då dom fastnar på mig som person, frågan är hur läsarna uppfattar mig efter att du har suckat ett antal gånger..

  Ha en bra och trevlig helg.
  KAS

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (22 december, 2006 16:29) : 

  KAS. Suck.

   

  kommentera