Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, december 11, 2006

  Vem tar över socialdemokratin?

  Oj! Ibland förändras spelplanen snabbt. I en exklusiv intervju i partitidningen Aktuellt i Politiken slår Margot Wallström en gång för alla fast att hennes nej till att ta över som partiordförande verkligen är ett nej – även om en aldrig så enig valberedning kallar. Detta besked öppnar för en ledarstrid i det socialdemokratiska partiet.

  I dag tackade också Carin Jämtin bestämt nej till posten som ny partiledare. Enligt Aftonbladet säger Jämtin att hon vill koncentrera sig på att vara oppositionsborgarråd i Stockholm och vinna tillbaka makten 2010. Det är förmodligen en klok prioritering, inte minst eftersom frånvaron av Jämtin skulle skapa en väldigt stor osäkerhet om vem som skulle vara socialdemokratins främste företrädare i Stockholm – vilket är en nog så viktigt position.

  Nu i veckan löper nomineringstiden av ny s-ordförande ut, och antagligen lär valberedningen komma med ett förslag i januari. Slutgiltigt avgörs frågan på extrakongressen i mars.

  Med Wallström och Jämtin ute ur leken kvarstår i mina ögon egentligen bara Mona Sahlin som en realistisk kandidat. Om socialdemokratin nu väljer en kvinnlig ordförande, vill säga. Är man beredd att acceptera ytterligare en man så finns det ju teoretiskt ett antal att välja mellan; Thomas Östros, Leif Pagrotsky och Pär Nuder – för att bara nämna några. Själv betraktar jag Nuder som körd och Pagrotsky som synnerligen osannolik. Kvarstår Östros.

  Alternativt kan man tänka sig att vidga fältet av tänkbara kvinnliga kandidater, och då finns förstås namn som Wanja Lundby-Wedin, Ulrica Messing och Britt Bohlin Olsson. Av dessa tror jag att den enda som egentligen skulle göra ett riktigt bra jobb är Britt Bohlin Olsson, men nog snarare som vice ordförande – om vi nu väljer en sådan. Messing känns ärligt talat inte mogen uppgiften, och Lundby-Wedin har förvisso definitivt kompetensen och utstrålningen, men det känns trots allt som ett allt för osannolikt steg att gå från posten som LO- till partiordförande.

  Och som Eric Sundström klokt påpekar i AiP så manifesteras nu processens alla orimliga inslag: ”Ingen vet vem som kandiderar, sakpolitiska skillnader diskuteras inte, medlemsinflytandet är bristfälligt, de flesta nominerar en kandidat som inte kandiderar”.

  * * *

  PS: Jodå, naturligtvis dissar Lotta Gröning även Mona Sahlin. Var det någon som trodde något annat?

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Vem tar över socialdemokratin?"

   

  Anonymous Anonym skrev... (11 december, 2006 14:32) : 

  Nästa socialdemokratiska partiledare kommer förmodligen bli en "Bo Lundgren"

  10 år med BrezjnevPersson har bäddat för kaos.

  Det trista är att politiken fallit i skuggan.

  Vad sverige behöver är inte nödvändigtvis moderater(fast jag sympatiserar med dem) i regeringen, utan politiker som vågar göra upp med det gamla, med det förlegna och förstelnade.

  Om det är en moderat eller socialdemokrat spelar då egentligen ingen roll, bara vi inte "fastnar" som politiken i tex Frankrike har gjort.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (11 december, 2006 14:54) : 

  Nja, jag tror du överdriver och målar bilden lite väl mörk. Som jag skrev i inlägget finns det trots allt ett antal kvalificerade kandidater till att ta över efter Göran Persson. Och, som sagt, det finns flera faktorer som kommer att spela in när valet 2010 avgörs.

   

  Blogger Erik Laakso skrev... (11 december, 2006 17:25) : 

  Som tur är så finns det flera kompetenta kandidater kvar att välja bland men visst är det olyckligt att de två främsta namnen på de flestas listor (bland annat från min) försvinner i ett svep. Av starka kandidater som jag tidigare fört fram återstår exempelvis Ulrica Messing, Mona Sahlin, Britt Bohlin-Olsson, Tomas Östros och Wanja Lundby-Wedin. Jag delar din uppfattning att Nuder inte bör kunna komma i fråga, samma gäller för Bodström som märkligt nog förs fram här och där, Östros skulle vara klart kompetent däremot, Pagrotsky vore ett fräscht val om det ändå skulle bli en manlig ordförande till slut.
  Det finns väl kompetenta kandidater ute i kommunerna också, men dessa blir väl ofta lite mer okända för oss som inte ser dem på närmre håll.

  Den stora svagheten är ändå till syvende och sidst den absurda situation som Eric Sundström så korrekt beskriver och som beskrivits av andra tidigare. Vad vill de, vilka är de tyngsta frågorna för dem, varför ska vi vilja ha dem till ordförande? Visserligen läggs politiken på kongressen men det är väl inget att sticka under stol med att vi var och en av oss har frågor som vi driver hårdare än andra. Vilka frågor tänker Britt, Mona, Ulrica, Leif och Tomas Ö driva hårdas om de blir valda till partiordförande, det är sånt som jag tror många vill veta.

  M.v.H
  Erik Laakso

   

  Anonymous Anonym skrev... (11 december, 2006 19:24) : 

  För mig som gråsosse utgör eu-parlamentarikern Anna Hedh ett intressant val.

  Bengt Nlsson, röd gråsosse

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (11 december, 2006 20:09) : 

  OK, Morian. Du vann: Jag skall uppträda vårdat från och med nu. Affär.

  Jag föreslår Per Nuder som SAP:s nya partiledare. Han är kunnig, karismatisk och attraktiv.

   

  Anonymous Anonym skrev... (11 december, 2006 22:17) : 

  Urban Ahlin?

  Men ärligt - vore det inte vettigt välja politik först, och ledare först sedan det är gjort?

  Pagrotsky vill i princip lämna EU, Bohlin-Olsson och Östros är i princip okarismatiska, Messing och Bodström för grunda. Wanja vill, men är för mycket LO.

  Mona och Nuder är de två kandidater som kanske inte blir Bo Lundgren-typer. De ligger till höger i partiet, men kanske närmast (s)-medelväljaren.

  Den stora motsättningen i det hela att (s) måste gå åt höger för att finna medelklassen som avgör val, men internt i partiet finns det starkare stöd för vänsterinriktade ledare.

  Detta borde oroa personer som drömmer om 40% (s)-stöd i val...

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (11 december, 2006 23:17) : 

  Leffe. "Men ärligt - vore det inte vettigt välja politik först, och ledare först sedan det är gjort?"

  Jag föreslår att inget ändras i politiken och att Per Nuder väljs till partiledare.

   

  Anonymous Anonym skrev... (11 december, 2006 23:35) : 

  Kolla denna:
  http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article202449.ece

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (12 december, 2006 13:21) : 

  Leffe. Artikeln var intressant. Men jag gillar Göran Perssons referenser till Bibeln. De känns fräscha. Mer sådant inom SAP!

   

  Anonymous Anonym skrev... (12 december, 2006 17:30) : 

  På vilket sätt är inte Ulrica Messing mogen, anser du? Hon sägs ha arbetat förtjänstfullt med till exempel efterverkningarna från stormen Gudrun. Och hon har också sagt att partiledarvalet handlar om politik. Därmed är hon en av få som tagit bladet från munnen i denna fråga. Det är bra. Dessutom får vi till stånd ett rejält generationsskifte med henne.

  Hur bedömer du Messing och Sahlin ideologiskt? Messing sägs vara vänster och Sahlin litet mer höger.

  /Daniel

   

  Anonymous Anonym skrev... (12 december, 2006 17:52) : 

  Messing vore en katastrof.Tänk på att hon har cyklisterna emot sig.*L

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (13 december, 2006 15:48) : 

  Daniel, mitt bestämda intryck är att Messing inte har något vidare starkt stöd i partiorganisationen. Hon är visserligen suppleant i partiets verkställande utskott, men drar enligt vad jag hört inga tyngre lass där direkt. Politiskt är det nog ingen större skillnad mellan Messing och Sahlin, eller för delen mellan någon av de kandidter som förekommer i de seriösa spekulationerna. Snacket om att Messing skulle vara mer "vänster" kommer nog av en intervju hon gav i Dagens Nyheter. Där säger hon bland annat att det socialdemokratiska partiet i dag "ligger i en ganska traditionell socialdemokratisk fil, och där ska vi ligga kvar", och att det vore "förödande för demokratin /.../ om alla partier drar mot mitten". Egentligen inga anmärkningsvärdheter, men det har tolkats som en markering av vissa kremlologer.

   

  kommentera