Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, februari 07, 2007

  Dömda brottslingar blir nämndemän

  [UPPDATERAD] TV4 är duktiga på att skapa uppmärksamhet för sina produktioner genom nyhetsläckor till andra medier. Det gäller såväl nöjesprogram som dokumentärer. Ett aktuellt exempel på det senare är kvällens dokumentär om Sverigedemokraterna, där det bland annat berättas att bland de 300 nämndemän som Sd efter höstens val har fått rätt att utse till svenska domstolar, finns ett flertal som själva dömts för en lång rad brott.

  Denna nyhet fick uppenbarligen TT i morse, då en notis om detta under dagen dykt upp ibland annat SvD och Ekot.

  På TV4-dokumumentären i kväll berättas om att Sverigedemokraterna numera finns representerade i 144 av landets kommuner, i tre landsting och dessutom har en kommunalrådspost i Malmö. Partiet har även nämndemän i både tingsrätter, länsrätter och hovrätter i Sverige. Detta trots att många av de Sverigedemokratiska nämndemännen själva är dömda för brott. Flera av dem har upprepade gånger dömts för bland annat misshandel, olaga hot, olaga vapeninnehav, stöld och häleri.

  Varken på Sverigedemokraternas egen webbplats eller i webbutgåvan av deras partitidning SD-Kuriren har jag sett någon kommentar till dokumentären och de uppgifter som framkommer i den, vilket antagligen tyder på allt som där sägs är sant.

  * * *

  Jag har nu konsekvent skrivit Sverigedemokraterna och referenser till deras partimedlemmar med versalt S, i enlighet med TT:s språkrekommendationer. Tack för tipset om detta, uppmärksamma läsare.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Dömda brottslingar blir nämndemän"

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 februari, 2007 15:57) : 

  Men åh! Du har fått någon slags...band? På bloggen. Där i hörnet.

  Ett sash! Som Miss Universum.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (07 februari, 2007 16:11) : 

  Japp! Fick det mejlat till mig efter att ha vunnit en prestigefylld bloggomröstning :-)

  Men du kan göra ditt alldeles egna på http://anser.se/band. Mycket nöje!

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 februari, 2007 17:47) : 

  Ska bli intressant att se programmet. kanske är det lika seriöst som alla rapporter om att sds kandidater till riksdag, landsting och kommun är kriminella. Expo kom fram till att sd hade 10 % tidigare straffade medan de andra partierna låg på 20 %:

  http://www.expressen.se/index.jsp?a=684370

  Men Expo tycker inte att jämförelsen är "relevant"...

  För övrigt krävda vänsterpartister redan i somras att fler nämndemän skulle ha en kriminell bakgrund, detta för att öka mångfalden.

  http://www.sr.se/cgi-bin/kronoberg/nyheter/artikel.asp?artikel=873094

  När ska Ohly uttala sitt stöd för SD..?

  Hela grejen är ganska komisk faktiskt

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 februari, 2007 18:46) : 

  Det övergripande problemet som jag ser det är att vårt rättssystem är uppbyggt utifrån politiska tillsättningar.

  Nämndemän borde vara vem som helst, oavsett partisympatier och givetvis kollade mot brottsregistret.

  Vad hände med Bodströms förslag om "fria" nämndemän?

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 februari, 2007 19:36) : 

  Jonas:
  Jag har fått lära mig att samtliga partinamn utom socialdemokraterna och moderaterna ska inledas med stor bokstav. Varför vet jag inte.

   

  Blogger Nisse skrev... (07 februari, 2007 20:12) : 

  Om man ska kommentera uppgifter som framförs i media, så brukar man väl vänta tills uppgifterna presenterats och man vet vad som ska bemötas; så gör i a f vad jag vet alla andra seriösa partier - och F!.

  Men en kommentar till uppgifterna kan du ändå få på sdbloggen, om än inte alltför seriös. Annars kan man ju lugnt konstatera att "anti-rasisterna" försökte med samma riktade smutskastning bara två dagar före valet, och inte heller då skilde sig SD särskilt mycket från riksdagspartierna. Någon särskild effekt i stugorna tycks inte granskningen heller ha fått.

  Gäsp!

  Att moderaterna och socialdemokraterna till skillnad från de andra partierna skrivs med initial gemen, bör väl bero på att det inte är frågan om deras officiella namn, men då borde också kristdemokraterna skrivas så. Görs det?

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 februari, 2007 21:17) : 

  Alla partier som sitter i riksdagen skrivs med gemen första bokstav, om man inte skriver ut hela namnet Moderata samlingspartiet eller Folkpartiet liberalerna. Men Sverigedemokraterna sitter inte i riksdagen och ska därför alltid skrivas med versal. Mer om sådant på www.tt.se/sprak

  //S

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 februari, 2007 23:24) : 

  Jonas, nu har du gjort det igen. Alltså skrivit ett inlägg utan någon (jag upprepar,NÅGON) som helst egen åsikt. Ok, du berättar om att rasistdemokraterna får sitta som nämndemän. Ja, det fick vi alla reda på via TV4. Alltså var inte du först med den här nyheten. Det enda rätta borde här varit att du kort refererade till nyheten och sedan lämnade en väl genomtänkt analys av problemet. Då hade du varit intressant. Nu är du bara blasé. Tyvärr. Alla vet att din approach är att vara diplomatisk och inte stöta dig med någon. Men face it, du är TRÅKIG! Så nu lämnar jag den här sjunkande skutan och börjar läsa Gudmundson istället, han vågar åtminstone stå för vad han tycker. Eller vad säger du?

   

  Blogger Alexander skrev... (08 februari, 2007 03:11) : 

  Ni sossar har enbart er sjalva att skylla. Det ar fran sossepobeln som Sverigedemokraterna snor sina valjare och i princip ar det heller inga stora skillnader mellan SAP och Sverigedemokraterna.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 februari, 2007 09:09) : 

  Johan, jag har skrivit det förr och jag gör det igen: det här är min blogg och skriver om vad jag vill och hur jag vill. Vill du sluta hänga här så tack och hej.

  Alexander, jag vet inte riktigt vad du förväntar dig för svar när du refererar till mig och mina partivänner som "pöbel". Om du inte ser några större skillnader mellan socialdemokraterna och Sverigedemokraterna så tror jag ärligt talat att det säger mer om din analytiska förmåga än något annat.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 februari, 2007 09:40) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (08 februari, 2007 10:06) : 

  Det finns bara en sak att säga om den politiska nämndemanna-tillsättningen: SYSTEMFEL.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 februari, 2007 22:12) : 

  Vad säger att en nämndeman med ett fläckfritt förflutet är det mest önskvärda? Den som själv har varit i delo med rättvisan - förutsatt det tillhör det förflutna - har erfarenheter den fläckfrie saknar.

  Och var det inte Mona Sahlin som tvivlade på att den med helt rent samvete, finns de?, kanske inte var den person svenska folket önskade som statsminister. Och Mona, den icke fläckfria, är nu godkänd för maktens högsta pinnar.

  Och visst är det så att ältandet av sd-ares kriminella förflutna är ett led i partiets bekämpande. I Sverige önskar de fina hermelinerna inga bondkatter i sina led. Bjälken och grandet än en gång!! Säger Kvalle i Mossatresk.

   

  kommentera