Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, februari 19, 2007

  Vänsterns vilsna verklighetssyn

  Via Johan Hammarqvist ser jag att det nu till helgen ska hållas en ”solidaritet-fest” i Malmö för att fira den kubanska revolutionen.

  Bland de aningslösa arrangörerna av jippot finns Svenskkubanska föreningen, Kommunistiska partiet och Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU). Dragplåster är Mikael Wiehe som till Kvällsposten uppger att han kommer att sjunga “Sång till friheten”.

  Det är inte utan att man undrar hur det står till i huvudet på människor som kallar sig vänster och som rycker ut till försvar för en regim under vilken dissidenter, däribland journalister, politiska motståndare och människorättsförsvarare, utsätts för grova trakasserier, och hundratals människor hålls fängslade för ”politiska brott”. Summariska avrättningar utan rättegångarna som uppfyller internationella normer är vanligt, och samvetsfångar utsätts för grym, omänsklig eller förnedrande behandling.

  Läs mer om de kubanska övergreppen mot de mänskliga rättigheterna hos Human Rights Watch.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Vänsterns vilsna verklighetssyn"

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 februari, 2007 12:44) : 

  "Det är inte utan att man undrar hur det står till i huvudet på människor som kallar sig vänster"

  Är de inte vänster enligt dig?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (19 februari, 2007 12:54) : 

  För mig är det inte vänster att försvara övergrepp, så nej.

   

  Blogger PB skrev... (19 februari, 2007 12:55) : 

  Nädet är ju Kinas kommunistiska diktatur som ska hyllas, inte Kubas!

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 februari, 2007 13:39) : 

  Ursäkta, mycket kan man ju hävda om Kuba. Mycket hävdas också, den typen av inlägg som du här ovan skriver skulle jag vilja hävda deltar i en brutalisering av debatten som faktiskt missar målet det vill säga kritik mot bristerna på Kuba.

  Att hävda att det är vanligt med "summariska avrättningar utan rättegångarna som uppfyller internationella normer är vanligt" är ju faktiskt nonsens.

  Ett snabbt samtal till exempelvis Amnesty International i Sverige påpekar man att det faktiskt inte förhåller sig så. Man kan enligt dem alltså inte påstå att det förekommer summariska avrättningar utan rättegångar som uppfyller internationella normer.

  Jag personligen är motståndare till dödsstraffet oavsett om det finns på Kuba, i Irak, Israel, Belgien elller för den delen USA. Jag tycker det är barbariskt och ociviliserat.

  På Kuba avrättades 2003 tre män för att ha kapat en båt, innan det så tror jag att en person avrättades i början av 90-talet för att underminierat den kubanska staten. Avrättningar som jag tycker är vedervärdiga men som sagt är det inte samma sak som det du hävdar.

  Så vänligen: trots att det är en blogg så bör man kanske hufsa debatten även när det handlar om Kuba och inte brutalisera debatten.

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 februari, 2007 13:42) : 

  Här är en bloggare som verkligen ser grandet i sin grannes öga men inte bjälken i sitt eget!
  Men bjälken lossnar väl när världens totalitäraste demokratier USA och Israel angriper Iran!

  Bengt Nilsson, röd gråsosse

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (19 februari, 2007 13:50) : 

  Baniel, "brutaliseringen" tycker jag nog iofs att det snarare är den kubanska regimen som står för. Och vad gäller Amnesty så läser jag i den senaste årsrapport som den svenska avdelningen publicerat att "Vissa av rättegångarna mot samvetsfångar uppfyllde inte internationella normer", samt att man infört "nya lagar om bekämpning av avvikande åsikter och om utvidgning av bruket av dödsstraff".

  Och Bengt, du är fan helt knäpp.

   

  Blogger redundans skrev... (19 februari, 2007 14:05) : 

  Äntligen någon som vågar ta bladet från munnen och kritisera dessa massorganisationer RKU och SKP osv. osv. Skönt med en blogg som skriver om så högintressanta ämnen som kubas radikalitet eller brist på.

  Varför tvingar vänstern sig själv att ta ställning i denna helt ointressanta konflikt. Kuba är ett skitland och så är även sverige. Skillnaden är att vi lever i sverige och har större chanser för en organisering här. Men nej det är kuba som skall diskuteras. Hellre en liberal socialdemokrati i sverige än en brun ulandskommunist på en söderhavsö. Denna polemik känns lika intressant som pepsi eller coca cola.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (19 februari, 2007 14:34) : 

  Redundans, jag vet inte om du har missat det - men det genomgående temat på min blogg är svensk politik. Då och då höjer jag blicken bortom landets gränser, och då handlar det ofta om yttrandefrihet och andra mänskliga rättigheter. Jag tycker att det är ett problem när dessa kränks, som de görs i Kuba. Det är förvisso ett problem när det sker på andra håll i världen, men dessa kränkningar brukar inte ha apologeter i den svenska politiska myllan. Men Kuba är ett undantag som får de mest märkliga djur att krypa upp under stenarna - och så har de mage att kalla sig vänster!

  Detta gör åtminstone mig förbannad, därav inlägg av den här typen. Om du hellre vill ägna din tankekraft åt om du ska bojkjotta Pepsi eller Coca Cola allra mest, så gärna för mig.

   

  Blogger Magnus Carlbring skrev... (19 februari, 2007 14:55) : 

  castro är lika med kurage

  vad som än händrer med den här jordklotsen kommrer man att minnras kuba som ett land som stod upp mot den amerikcanskca imperialismen det säjer jag nu yo

  på samma tid på samma platts: guantanamo är plattsen som gav skenheligheten ett namn på kartan

  alltning är tamijtusan ett mysterium hur man än försökcrer begripra det

   

  Blogger Byggaren skrev... (19 februari, 2007 15:07) : 

  Jonas: Jag gillar din rakryggade hållning i denna fråga men att Kuba skulle vara något undantag för vilka diktaturer som den svenska vänstern hyllat stämmer inte. Sovjet, Kina, Kambodja, Vietnam är några andra länder som delar av den svenska vänstern oreserverat hyllat genom åren.

  Att lägga till denna företeelse är det ökade stödet hos vänstern för islamister.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (19 februari, 2007 15:16) : 

  Embryo, ungefär som Hitler stod upp mot den judiska världskonspirationen eller? Allvarligt talat, USA:s puckade blockad och militärstrategiska intressen i regionen ursäktar inte förföljelse och förtryck av oliktänkande. Om det kubanska folket nu vill stå upp emot imperialism så kan de väl få välja att göra det själva - i fria val, föregågna av fri opinionsbildning.

  Byggaren, nu ska man inte dra "den svenska vänstern" över en kam. Som "Redundans" helt korrekt påpekar så är SKP, RKU och SVEK rätt marginella organisationer. Vad som sagt och gjorts historiskt är en annan sak, men nu skriver jag alltså om situationen i dag.

   

  Blogger Magnus Carlbring skrev... (19 februari, 2007 15:26) : 

  nej inte alls som hitler

  hitler är ju ihågkommen på ett helt annat sätt: fi faen

  mer som gallerna mot romarna

  imperium som imperium: historien gör ingen större skillnad

  märk väl att jag inte skrev ett något om något annat än vad kuba kommrer att bli ihågkommet för

  fel eller ikce: damn facts it is

  huka er alla amerikcaner i bänckarna eftrersom nu laddrar dom om kubanrerna: damn facts

  himmelens cigarrer dom ännu gjör på denna gudsförgätna isola

   

  Blogger redundans skrev... (19 februari, 2007 15:27) : 

  Jonas :

  Jag syftade till att det finns något som gör att man som vänster förväntas välja sida. Hylla eller beskylla denna söderhavsö. Det bästa vore ju att bara låta bli att kommentera RKU och deras påhitt. Att ta avstånd ifrån vad andra människor håller på med ger ingenting. Att kalla sig vänster gör ju vilken borgare som helst idag. Du t.ex :)

  Ang. Cola och Pepsi var frågan mer om vilken som är godast. Den enda bojkott jag förespråker i denna fråga är smakbojkott. Pepsi är äckligt helt enkelt.

   

  Blogger PB skrev... (19 februari, 2007 17:00) : 

  Kubas brott mot mänskliga rättigheter, tortyr och politiska fångar måste fördömas!

  Guantanamo Bay är den enda oasen av frihet på Kuba.

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 februari, 2007 17:05) : 

  Modigt av Mikael Wiehe att stå upp för sina åsikter. Gäsp, varför skulle Kuba vara MINDRE demokratiskt än alla kapitalistiska länder. Och, dom bristande frieheter som finns på Kuba kan lätt förklaras med stormakten USA:s försök att återkolonisera ön. Bara en dålig ursäkt? Bra, kräv att USA ger fan i att destabilisera Kuba så slipper vi höra den "ursäkten" mer!

   

  Blogger Marcus skrev... (19 februari, 2007 17:06) : 

  Bra skrivet Jonas!

   

  Blogger Lennart Regebro skrev... (19 februari, 2007 18:23) : 

  Tack för det Morian!

  Nu har vi hittat tre personer som identifierar vänster som faktiskt är demokrater. Ulf B Andersson, Annika Hjelm, och du. Det går framåt. :-)


  Se här.
  (Fast din artikel är diskvalificerad från "tävlingen" eftersom den inte är skriven innan blogginlägget. Men ändå).

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 februari, 2007 20:35) : 

  Är Morian en av dessa människor med hjärtat hos högern som skaffat en socialdemokratisk partibok av karriärsskäl? Eller är han måhända bara en gränslöst naiv man som köper högerns verklighetsbeskrivning rakt av när det gäller Kuba?

  Om det senare är fallet så skulle nog denna bok kunna hjälpa Morian att få lite sans och balans i sin syn på Kuba. Köp och läs, Morian och alla andra som är intresserade av de verkliga förhållandena bland det stolta kubanska folket.

   

  Blogger Robin Hood skrev... (19 februari, 2007 21:09) : 

  Nu är det ju fortfarande en del socialdemokrater som hyllar Olof Palme som var kompis med både Castro och Robert Mugabe samt inte ägnade sig åt "antisovjetism", så den vilsna verklighetssynen är väl fortfarande ganska aktuell även inom SAP.

   

  Blogger Robin Hood skrev... (19 februari, 2007 21:11) : 

  Radikal demokrat, varför inte prova på Kubas fria sjukvård?

  http://www.therealcuba.com/Page10.htm

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 februari, 2007 22:33) : 

  Men snälla Jonas - det du skriver som svar är ju faktiskt att blanda ihop korten.

  Du vrärker ur dig att att det är normalt med summariska avrättningar efter rättegångar som inte uppfyller internationella normer. Det är FEL. Ett enkelt kontrollsamtal till Amnesty (som jag gjort) visar det.

  Om du menar att du kan få ihop det av två olika meningar i Amnestys årsrapport så tror jag faktiskt att du tolkar det helt uppåt vägarna. Det är en sak att säga politiska fångar, rättegångar som inte uppfyller kraven och att det är "normalt" med "summariska avrättningar".

  Här är det tyvärr bara att backa och erkänna att du gjort ett fel.

  Det jag menar med "brutalisering" av debatten är ett vanligt förekommande fenomen om Kuba - det vill säga frågan kan inte diskuteras ett uns innan ngn kör ner i ens hals att "det minsann avrättas människor i massor på Kuba" - det gör det svårt att diskutera de verkliga problemen med mänskliga rättigheter och demokrati sopm existerar. Det blir liksom ingen dialog och diskussion om det som är verkligt för man kan helt enkelt själv dikta ihop sin verklighet löite som man vill.

  Så låt oss slippa denna bruatlisering av debatten och på allvar faktiskt diskutera Kuba så som det är och fungerar på både gott och ont. Låt liberalerna syssla med skitdebatten där det gäller att marginalisera den motsatta åsikten genom att trumma på lögntrumman.

  Här är länken till den senaste Amnesty-prylen om Kuba där mina ovanstående fakta från tidigare inlägg är citerad.

  http://web.amnesty.org/library/Index/ENGAMR250012007?open&of=ENG-CUB

  Jag har också som sagt gjort den enkla faktakollen att ringa Amnesty och tala med ansvarig för landinformationen om Kuba som bestämt tar avstånd från påståendet att "summariska avrättningar utan rättegångarna som uppfyller internationella normer är vanligt".


  vänligen
  Daniel

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 februari, 2007 09:46) : 

  @ radikal demokrat:
  Varje gång man sätter ett adjektiv som i bästa fall betecknar en person på ett helt folk så riskerar man att fastna i naivitet eller rasism.

  Är alla kubaner likadana? Är de som flyr till Florida stolta? Är de som anger sina grannar stolta? Är de som lever på svartväxling och prostitution stolta?

  Eller är det kanske så att stolt ett ord vi ska använda för elever i Sverige, USA och Kuba som klarat av något svårt?

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 februari, 2007 13:09) : 

  ...väntar fortfarande på någon form av "ok, jag kanske tog i där när jag hävdade att det är normalt med summariska avrättningar".

  Jonas, är du på G?

   

  Blogger Byggaren skrev... (20 februari, 2007 13:52) : 

  "Byggaren, nu ska man inte dra "den svenska vänstern" över en kam. Som "Redundans" helt korrekt påpekar så är SKP, RKU och SVEK rätt marginella organisationer. Vad som sagt och gjorts historiskt är en annan sak, men nu skriver jag alltså om situationen i dag."

  Det resonemanget köper jag. Med denna utgångspunkt skulle jag säga att vänstern, (om man får använda det uttrycket), nu för tiden är bättre än på 70-, 80-talet. Men fortfarande finns det folk i exempelvis Vänsterpartiet som hyllar Kubas militärdiktatur med mer eller mindre fina omskrivningar.

  "Om det senare är fallet så skulle nog denna bok kunna hjälpa Morian att få lite sans och balans i sin syn på Kuba."

  Trevligt med en bok om Kubas "stolta folk" skrivet av svenskar som själva har problem med sin demokratisyn.

  "Bra, kräv att USA ger fan i att destabilisera Kuba så slipper vi höra den "ursäkten" mer!"

  Visst är USA's blockad meningslös och jag skulle gärna se den upphävd. Men det är fortfarande bara en ursäkt som du använder för att motivera fortsatt förtryck.

   

  Blogger PB skrev... (20 februari, 2007 16:04) : 

  Det är mycket bekvämare att attackera Wiehes "diktaturkramande" av Kuba, än Svensk Näringslivs eller svenska politikers diktaturkramande av Kina.

  Det kostar ju inget...

   

  Blogger Lennart Regebro skrev... (20 februari, 2007 16:08) : 

  Ja, det är mycket bekvämare, eftersom Castro-kramandet inte är bra fr befolkningen i Kuba, men svenska företags investeringar och handel med Kina ÄR bra för befolkningen.

  Så Kina är en betydligt mer komplicerad fråna än Kuba. Vilket förmodligen är anledninen till att Castro-kramarna klamrar sig fast vid Kuba. Frågan är *enkel*. Dom har bara ställt sig på ondskans sida.

   

  Blogger PB skrev... (20 februari, 2007 16:24) : 

  Det är också intressant att se att nyliberalistiska tendenser finns rakt över partigränserna.


  "Lars Leijonborgs pionjärresa till Kina kommer i historien att betraktas som folkpartiets stora språng."
  http://www.aftonbladet.se/vss/ledare/story/0,2789,688640,00.html  ”För mig är det oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet”, säger Göran Persson.
  http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_11945806.asp  Human rights conditions in China deteriorated significantly in 2006. Authorities greeted rising social unrest – marked at times by violent confrontation between protesters and police – with stricter controls on the press, internet, academics, lawyers, and nongovernmental organizations (NGOs).
  http://www.unhcr.org/home/RSDCOI/45aca29c11.html

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (20 februari, 2007 17:06) : 

  Det gläder mig att så många har så mycket att säga om situationen i Kuba, och mina motiv att kritisera den. Tänk så bra det vore om också det kubanska folket hade samma rätt och reella möjlighet att säga vad de tyckte om situationen i sitt land, att bilda politiska sammanslutningar för att diskutera detta med andra, starta tidningar och ge ut böcker där den kubanska situationen diskuterades. Tyvärr har det kubanska folket inte rätt till detta.

  Som jag skrev ovan baserade jag det jag skrev om summariska avrättningar utan rättegångarna som uppfyller internationella normer på den senaste årsrapport om Kuba som den svenska avdelningen Amnesty publicerat. Där sägs att ”Vissa av rättegångarna mot samvetsfångar uppfyllde inte internationella normer”, samt att man infört ”nya lagar om bekämpning av avvikande åsikter och om utvidgning av bruket av dödsstraff”. Om situationen förändrats sedan dess så är det förstås otroligt välkommet. Dessvärre släpps så vitt jag vet inte Amnesty in i Kuba längre, varför de har ganska svårt att göra sina rapporter. Kanske säger månne det också något om den kubanska verkligheten.

  Det är svårt att jämföra diktaturer och förtryck, men om vi ska ta Kina som exempel så har jag tidigare skrivit en del om situationen där också. Jag konstaterar dock att det handelsutbyte som nu sker mellan Kina och den övriga världen leder till ökat materiellt välstånd för väldigt många kineser – och av allt att döma också ökad personlig, kulturell och politisk frihet. Ökat utbyte med omvärlden gör världen friare och bättre. Därför är den amerikanska blockade av Kuba idiotisk och borde upphöra snarast.

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 februari, 2007 21:00) : 

  Men för sjutton, skärpning nu då.

  Att man stiftat nya lagar som utvidgar vad som kan ge dödsstraff (vilket jag är motståndare till) betyder inte att det förekommer summariska avrättningar på Kuba. Inte heller av det faktumet att det i en annan mening nämns att man vissa av rättegångarna inte uppfyller internationella krav. Allt detta är givetvis dåligt men det betyder INTE som du skriver:

  "summariska avrättningar utan rättegångarna som uppfyller internationella normer är vanligt"

  Detta har Amnesty aldrig hävdat och hävdar inte hellr idag. Så sluta med att prata förbi i just denna lilla del av frågan. Det kan väl inte vara så djävla svårt att förstå - typ läsa innantill? Det kan väl inte heller vara så himla svårt att säga: "visst på denna punkt, förhastade jag mig"

  Det skulle om inte annat strärka trovärdigheten och argumentationen kring de demokratiska problem som verkligen finns på Kuba.

  ytterst vänliga men just nu irriterade hälsningar
  Daniel

   

  Blogger Calle Fridén skrev... (20 februari, 2007 21:28) : 

  Regebro skjuter sig i foten igen - om man inte uppmärksammat det, finns det en pågående blockad mot Kuba som förhindrar all eventuell etablering där. Det finns det inte mot Kina, där annars brotten mot mänskligheten är avsevärt fler och grövre än på Kuba. För övrigt anser jag som alltid att demokratiska val bör hållas på Kuba såväl som i Kina snarast.

   

  Blogger Lennart Regebro skrev... (20 februari, 2007 22:03) : 

  Och detta innebär att jag sköt mig i foten hurdå, menar du?

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 februari, 2007 22:36) : 

  Hur tänker den vänstern som hatar globalisering och frihandel, när de skyller Kubas siutation på USA:s handelsblockad? Jag bara undrar...

   

  Blogger PB skrev... (20 februari, 2007 23:34) : 

  "Jag konstaterar dock att det handelsutbyte som nu sker mellan Kina och den övriga världen leder till ökat materiellt välstånd för väldigt många kineser – och av allt att döma också ökad personlig, kulturell och politisk frihet. Ökat utbyte med omvärlden gör världen friare och bättre."

  -------------------------------

  Detta är ju rakt ur Johan Norbergs "försvar av kapitalismen". - Pur nyliberalistisk utopi.

  Det har inte med socialdemokrati att göra för fem öre.

  Vilka faktiska belägg har du för att frihandel ökar demokrati och mänskliga rättigheter?

  Utvecklingen enligt HRW rapport går inte alls åt det håll du påstår;

  "Human rights conditions in China deteriorated significantly in 2006. Authorities greeted rising social unrest – marked at times by violent confrontation between protesters and police – with stricter controls on the press, internet, academics, lawyers, and nongovernmental organizations (NGOs)."
  http://www.unhcr.org/home/RSDCOI/45aca29c11.html

  Utländska och svenska företag hjälper ju till och med till med övervakning och censur.
  http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/4645596.stm

  Det senaste är detta;

  China's Hu vows to "purify" Internet
  Wed Jan 24, 2007 12:12pm ET135
  BEIJING (Reuters) - Chinese Communist Party chief Hu Jintao has vowed to "purify" the Internet, state media reported on Wednesday, describing a top-level meeting that discussed ways to master the country's sprawling, unruly online population.
  http://today.reuters.com/news/articlenews.aspx?type=technologyNews&storyid=2007-01-24T171156Z_01_PEK95705_RTRUKOC_0_US-CHINA-INTERNET-HU.xml&src=rss&rpc=22

  Och Kina behöver inte heller leva upp till några miljökrav så våra investeringar där bara ökar utsläppen och snart flyttar väl företag dit bara för att undvika miljökrav i väst.

  Kuba, förutom Guantanamo Bay, är så löjligt obetydligt i detta sammanhang.

  Vilka rättigheter har fångarna där och hur många är ens terrorister?

   

  Blogger Lennart Regebro skrev... (20 februari, 2007 23:53) : 

  "Kuba, förutom Guantanamo Bay, är så löjligt obetydligt i detta sammanhang."

  Och därför måste vi omedelbart stämma upp till Lovsång tille Den Store Ledaren Castro, menar du?

  För menar du inet det är hela ditt inlägg bara meningslöst blaj och samma gamla jävla undanflykter för att stödja diktaturer som vanligt.

  Kan du inte bara vara demokrat?

   

  Blogger PB skrev... (21 februari, 2007 00:14) : 

  Jag är en vanlig demokrat som vill att samma brott mot mänskliga rättigheter ska fördömas lika oavsett om det är Iran, USA, Kina eller Sverige som gör sig skyldiga till det.

  Kina har 1,3 miljarder invånare Kuba har 11 miljoner...

   

  Blogger Lennart Regebro skrev... (21 februari, 2007 00:54) : 

  "Jag är en vanlig demokrat som vill att samma brott mot mänskliga rättigheter ska fördömas lika oavsett om det är Iran, USA, Kina eller Sverige som gör sig skyldiga till det."

  Men inte Kuba, tydligen, eftersom du envisas med att hävda att det som händer på Kuba inte är så farligt.

   

  Blogger Niklas Kolhammar skrev... (21 februari, 2007 00:54) : 

  "Detta är ju rakt ur Johan Norbergs "försvar av kapitalismen". - Pur nyliberalistisk utopi."

  Nej, det är sant. Men tydligen förnekar du det för att du själv skall kunna hylla en diktator.

  Förresten var det inte du som nyss skrev något om hyckleri?

   

  Blogger PB skrev... (21 februari, 2007 01:05) : 

  "Unicef says the report, titled Child Poverty in Perspective: An Overview of Child Well-being in Rich Countries, is the first study of childhood across 21 of the world's industrialised nations."

  "The report shows no strong link between child well-being and per capita GDP."
  http://news.bbc.co.uk/1/hi/in_depth/6360477.stm

  "The study found there was no consistent relationship between a country's wealth, as measured in gross domestic product per capita, and a child's quality of life."
  http://edition.cnn.com/2007/WORLD/europe/02/14/children.survey.reut/

  Så med andra ord, hög BNP och svält kan existera tillsammans utan problem i samma land.

  Så vad är svaret då om det inte är nyliberala utopiska myter om den ohämmade kapitalismen?

  "drastic action", including an injection of 4.5 billion pounds, was needed to meet a government target of halving the number of children in poverty by 2010."
  http://edition.cnn.com/2007/WORLD/europe/02/14/children.survey.reut/

  Alltså vanlig fördelningspolitik. (Som socialdemokrat måste du väl ha hört talas om det?)

  Att det är lockande att mjölka en diktatur med obegränsade resurser i form av underbetald arbetskraft kan jag förstå, men att man försöker påstå att man gör det av humanism och för kinesernas mänskliga rättigheter, kan jag inte förstå.

  Så Jonas, är du sosse eller nyliberal?

  Välj.

   

  Blogger PB skrev... (21 februari, 2007 01:07) : 

  "Men inte Kuba, tydligen, eftersom du envisas med att hävda att det som händer på Kuba inte är så farligt."  Men herregud det är 67 politiska fångar vi snackar om - jo visst det är hemskt att folk blir fängslade men jag har tydligen bättre känsla för proportioner än ni har.

  Och på vilket sätt stödjer wiehe diktaturer än 700 svenska företag?

   

  Blogger PB skrev... (21 februari, 2007 01:08) : 

  På vilket sätt stödjer wiehe diktaturer mer än 700 svenska företag?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (21 februari, 2007 08:41) : 

  Som synes har denna diskussion alltmer övergått till att bli en munhuggningsmatch mellan Lennart Regebro och ”Milton Frihetsson”. Fortsätt för all del gärna med det, men helst någon annanstans. Förslagsvis på någon av era egna bloggar.

  Jag noterar även att fåniga anklagelser om nyliberalism nu dykt upp här igen. Jag är hjärtligt trött på detta, och ber att få hänvisa till kommentarsreglerna.

  Definitionen på nyliberalism, eller – mer korrekt – libertarianism – är för övrigt inte stöd till frihandel. Det finns långa frihandelstraditioner även inom socialdemokratin. Tidiga socialdemokratiska förgrundsgestalter som Hjalmar Branting och Fabian Månsson missade sällan ett tillfälle att gå till storms mot ”svälttullarna”.

  Och Daniel, min formulering om summariska avrättningar kan ha varit slarvig. Beklagar detta i så fall. Men helt gripet ur luften är det ju knappast.

  Med detta sätter jag för egen del punkt för den här diskussionen. Känner ni fortfarande ett starkt behov av att fortsätta skriva kommentarer om detta så ber jag att detta sker balanserat och sakligt – inga personangrepp tack.

   

  Blogger Lennart Regebro skrev... (21 februari, 2007 09:21) : 

  Redan innan din uppmaning hade Miltons svammel spridit sig till min blogg, så folk med morbid humor kan ta sig dit.

   

  Blogger Byggaren skrev... (21 februari, 2007 12:22) : 

  Milton: Så kontentan av ditt resonemamg är att man ska ge fan att kritisera Kubas diktaturs förtryck av sin befolkning då det minsann finns andra diktaturer som har större befolkningar?

  Eller är det egentligen så att du gillar Kubas diktatur?

  Jag vet vad jag gissar på.

   

  Anonymous Anonym skrev... (21 februari, 2007 23:22) : 

  "Vänsterns vilsna verklighetssyn" på tal om den, gå in och titta på hur högern sliter håret av sig för att förstå sig på sarkasmen i min o andra konfliktbloggares inlägg.

   

  Blogger Lennart Regebro skrev... (21 februari, 2007 23:51) : 

  Jag är ärad över att nu har blivit upphöjd till "högern". Högern, det är jag! Nu vet ni det! När man säger "högern i sverige äter barn!, då är det mig man menar!

  Lennart "den svenska högern i hög person" Regebro.

   

  Anonymous Anonym skrev... (22 februari, 2007 21:08) : 

  Att Amnesty och HRW tar emot "rapporter" från "dissidenter" med hemliga namn, är oerhört beklagligt. Att dessa är avlönade av USA:s New Endowment for Democracy framkommer inte alltid. Det kan jämföras med Centrum för Rättvisas neutrala opinionsbildning eller förresten den bolivianska NGO:n, som anklagade Bolivias regering för folkmord (!). Att denna NGO hade mänskliga rättigheter i sitt namn, men vägrade
  avslöja sina finansierare är ett gott kännetecken, naturligtvis var det också finansierade av USA:s utrikesdepartement. Jag begär inte att ni ska förstå USA imperialism, men ni kan väl åtminstone stänga av CNN och se till vad FOLKET i Latinamerika och andra länder där Kuba genomfört humanitära insatser, tycker om Kuba och dess folk. Medan ni fördömer Kuba håller kubanska läkare och tjänstemän på att rusta upp en välfärd med hjälp av inhemsk personal i de länder som i över 500år präglats av överhöghet, förtryck, kolonialism, våld etc. och nu samarbetar med hjälp av kubansk medicinexpertis. Praktisk, konkret hjälp istället för kvasiintellektuellt kvacksalveri. Känner ni ens till den interamerikanska skolan på Kuba som erbjuder gratis utbildning till läkare? Detta oavsett nationalitet och inkomst. Ögonoperationer alfabetiseringskampanjer, regionala projekt, infrastruktur, vägarbeten, sexuell och reproduktiv hälsa är bara några av de områden som Kuba verkar i.
  Att det nu kommer en ny överhet från de rika länderna i norr och förklarar vad demokrati är, är ju bara kronan på verket. ”Kolla på Mexiko” säger dem, ”det är en demokrati, Guatemala också, och USA, DET är ju en riktig DEMOKRATI”. Att sedan den tilltalade inte förstår vitsen med svält och folkmord och privata arméer, förstärker bara liberaldemokraten i sin övertygelse av ”diktaturkramare”. För det finns ju inget annat än den borgerliga demokratin eller kapitalets diktatur.
  För USA:s destabiliseringspolitik ska gå i hamn krävs en omfattande global opinion för USA:s "frihetsgärningar" världen över. Detta måste ha framstått som uppenbart efter Vietnam.
  Att sedan bekväma i-lands-sofftyckare som tror sig vara vänster, uttrycker sitt förnäma missnöje över Kubas försök (och uppenbara bevis på) till ett rättvisare samhälle, är tragiskt.
  Att det sedan i länderna runtomkring Kuba eller i latinamerika finns en uppenbar uppskattning av detta lilla land ter sig för dessa tyckare alldeles för abstrakt. Nej nej deras ädla åsikter är ju anpassade för att kunna sno väljare från högern, och allmänt passa in i den av borgerligheten stöpta opinionen.
  Kuba är inte ett idealsamhälle. Det rättfärdigar inte den ignoranta kritiken. För många andra runtomkring Kuba; Honduras, Jamaica, Haiti, Dominikanska Republiken, El Salvador, Guatemala, Mexiko, Colombia är det ju för fan ett SKÄMT, ett hån!
  För den öppensinnige nyinsatte, kan Dick Emanuelssons reportage rekommenderas. Han är frilansjournalist som bor och har bott i Latinamerika i flera år.

   

  Anonymous Anonym skrev... (22 februari, 2007 21:15) : 

  "Jag konstaterar dock att det handelsutbyte som nu sker mellan Kina och den övriga världen leder till ökat materiellt välstånd för väldigt många kineser – och av allt att döma också ökad personlig, kulturell och politisk frihet."

  Herregud((((!))))
  Som i Guatemala som har en omfattande historia av frihandel, framförallt med United Fruits.
  Haha...fy fan vad löjligt.

  Förresten hur kan man konstatera det?

   

  Blogger Alexander skrev... (24 februari, 2007 01:33) : 

  Olof Palme tyckte mycket om att fjaska for kommunistdiktaturer och Pierre Schori hade massa fint att saga om Fidel Castro.

  SSU Skane vill infora ett klasslost samhalle. Sossarna tycks dra till sig manniskor som hatar frihet och alskar fortryck. Inte konstigt, det ligger i socialismens natur.

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 februari, 2007 03:45) : 

  Bara att sjunga med Karl Gerhards gamla låt:
  Det är kvinnan bakom allt, mannen jämt hon har befallt. Än idag oss bjuder Evas dotter, i karotter, små fruktkompotter
  :-).

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 februari, 2007 13:41) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (28 februari, 2007 13:55) : 

  Anonyma kommenterar är inte välkomna.

   

  kommentera