Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, juni 01, 2007

  För övrigt...

  ...så har nu den olycksalige socialdemokraten som på sin blogg uttryckte sig så korkat om Maciej Zaremba polisanmälts av Mathias Sundin, fp-oppositionsråd i Norrköping.

  Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog säger sig se allvarligt på ”bloggattacken” (TT:s ord, så vitt jag kan förstå – inte mitt eller Ulvskogs). ”Vi tar bestämt avstånd från sådana här uttalanden”, säger Ulvskog – och menar med ”vi” sannolikt det socialdemokratiska partiet. Hon tillägger att det inte finns ”några som helst ursäkter för att uttrycka sig på det här sättet”.

  Till Resumé säger Zaremba själv, som trots allt verkar ha viss humor, att han inte vet om hans antagonist ”är kapabel att göra sig skyldig till ärekränkning”. När Resumés reporter påpekar att mannen i fråga ju arbetar på partihögkvarteret, säger Zaremba att han ”kan ha gått med i partiet av misstag”.

  Andra skriver intressant om , .


  Kommentarer om "För övrigt..."

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 juni, 2007 18:37) : 

  Du har inte sagt vad du tycker om det rasistiska uttalandet. Ar det ok att uttala sej pa det sattet? Ar det manga inom S partiet som utttrycker sej pe det sattet privat? / Nils

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 juni, 2007 19:59) : 

  Är det rasistiskt att kalla en polack för polack? Jag vill inte alls ursäkta påhoppet, men ordet "hund" skulle väl vara mer kränkande i såna fall.
  Det finns vissa borgerliga företrädare - till vilka jag räknar Zaremba - som säkerligen kallas värre saker än så. Och motsatsen förekommer också.

   

  Blogger Wilhelm Svenselius skrev... (01 juni, 2007 23:01) : 

  Det är inte rasistiskt att kalla en polack för en polack, men det är rasistiskt att kalla polacker för "dreglande hundar". Det är en negativ association som riktas mot en etnisk grupp.

  Det hade på sätt och vis varit mindre allvarligt om Kennerfalk angripit Zaramba med namn. Nu är Kennerfalk ändå inte anmäld för hets mot folkgrupp utan för ärekränkning/ofredande/förolämpning, eftersom inlägget trots allt uppenbarligen riktade sig mot Zaramba personligen.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (02 juni, 2007 12:09) : 

  Nils, jag tycker inte att uttalandet var rasistiskt. Däremot har jag i ett tidigare inlägg kallat det osakligt, osmakligt och riktigt obehagligt, samt konstaterat att det mycket lätt kan tolkas som nedsättande mot människor på grundval av deras etnicitet eller härkomst.

  Calle, allt beror på hur man använder uttrycket. Att t ex i ovidkommande sammanhang upprepade gånger referera till en person av judisk härkomst som just "juden" uppfattas med all rätt som nedsättande. På precis samma sätt användes i detta sammanhang "polacken".

   

  Anonymous Anonym skrev... (02 juni, 2007 18:54) : 

  Jag antar att du i framtiden vill avskaffa lagen om hets mot folkgrupp. För enligt mig iallafall hetsar han mot polacker och nu har ju sossarna v elat avskaffa yttrandefriheten i det här landet så jag hoppas att han kastas i finkan och därmed faller på eget grepp.

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 juni, 2007 00:06) : 

  NU läste jag det för första gången också! "Rasistiskt"! Fy fan vad det uttrycket överanvänds av en blekfet borgarkår som är så lättkränkta att det börjar närma sig komikens utkanter! Att kalla en polack för polack... och bli kallad rasist! Man tar sig för pannan! Jag hade hellre avgått från samtliga partiuppdrag hellre än att be Zaremba om ursäkt. Så länge ingen företrädare för de borgerliga reagerar negativt på fullblodsdåren som driver bloggen anti-oppositionen finns det ingen anledning att be om ursäkt för något alls man säger om dem.

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 juni, 2007 07:49) : 

  Det finns en fd polack som också är ultrakonservativ och inte heller gillar svensk socialism och det svenska facket,nämligen Marian Radetzki!

  Bengt Nilsson, röd gråsosse

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (03 juni, 2007 09:31) : 

  Carl, jag har flera gånger tidigare skrivit att jag uppfattar hetslagstiftningen som ett - bland flera - orimliga ingrepp i yttrandefriheten. Men just det uttalande vi nu diskuterar (det borttagna blogginlägget) lär hur som helst ändå inte falla under den lagparagrafen.

  Nicklas, jag tycker att du har helt fel - se svaret till Calle ovan. Och så vitt jag kan förstå finns det inget som tyder på att "Anti-oppositionen" drivs av någon partianställd, folk- eller förtroendevald brgerlig politiker. Alltså haltar jämförelsen, även om jag helt håller med om att bloggen i fråga är osmaklig.

  Bengt, på vad sätt är Radetzkis härkomst relevant?

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 juni, 2007 11:50) : 

  Och jag håller inte med dig, Jonas. Jag anser att det blivit parodi på politik när en polack inte tål att bli kallad polack. Att dessutom kallas för drägglande hund kan väl heller inte kännas så farligt om nu inte Zaremba känner sig som en drägglande hund? Jag har blivit kallad så vansinnigt mycket fula saker av politiska motståndare, både medlemmar i olika partier och utanför (och kallat dem för saker med) genom åren utan att ta åt mig att jag tycker det här är fånigt.

  Ta inte åt er så förbaskat, människor!

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (03 juni, 2007 15:35) : 

  Nicklas, så vitt jag vet så är Maciej Zaremba svesk medborgare. Varför då kalla honom "polack"? Och varför är detta öht ett relevant påpekande? Betonande och etnisk härkomst, avhumanisering ("drägglande hund") och påståenden om att villigt springa andras ärenden för pengar är alla ingredienser som alltför väl känns igen från andra sammanhang. Och de måste, som jag ser det, goda socialdemokrater klart och tydligt ta avstånd från.

  Detta betyder inte att jag kallar s-tjänstemannen och lokalpolitikern i fråga för rasist eller främlingsfientlig. Jag känner inte mannen, men har ingen anledning att tro annat att det rörde sig om förhastade ord, skrivna i vredesmod - och utan djupare liggande motiv. Men inte desto mindre var de sanslöst korkade, och det gör mig illa till mots att de tas i försvar av andra partivänner.

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 juni, 2007 16:35) : 

  Ja,jag undrar också varför två av de största angriparna av svensk socialdemokrati och svensk välfärd kommer just från Polen?
  Är det samma värdegrumd som ligger ibotten som gör att Polen kastar sig i armarna på det kapitalistiskt, konservattiva och militaristiska USA som vill upprätta robotbaser i Polen?

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 juni, 2007 16:37) : 

  Jag glömde undertteckna föregående inlägg med

  Bengt Nilsson, röd gråsosse

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (03 juni, 2007 17:23) : 

  Bengt, nu är du definitivt ute och klaffsar i grumliga vatten när du antyder att människor har värderingar och åsikter grundat på etnisk härkomst. Skäms!

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 juni, 2007 17:37) : 

  Det är väl polackerna som skall skämmas som väljer sådana ledare som genom sina kryperier för USA åter gör vår del av världen osäker!

  Bengt Nilsson,röd gråsosse

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 juni, 2007 20:29) : 

  Bengt, nu när vi är med i EU så berör Polens angelägenheter oss alla och dessutom gör Polens medlemskap i NATO att vi får ett mer stabilt EU.Helt i min smak men så är jag också för ett federalt och enat europa.

   

  Blogger Kurre skrev... (03 juni, 2007 22:24) : 

  Problemet är väl inte ett eller annat uttalande, utan de värderingar som utgör bakgrunden till att Kennerfalk är spå upprörd på Zaremba.

  Det är händerlserna kring Vaxholm och deras efterspel som kännetecknas av främlingsfientlighet från fackets sida.

   

  Anonymous Anonym skrev... (04 juni, 2007 11:18) : 

  Visa mig dina vänner så ska jag visa dig vem du är, brukar man säga.

  Med "partikamrater" som Kennerfalk, Nilsson här ovan, "statskuppen" Ulvskog och förstås nidvisediktaren i Höganäs så behöver du just inte fiender. Sossen Per Winberg, transports ordförande, verkar också höra till de brunsocialistiska lägret. http://www.tv4.se/drevet/462529.html

  Vad är det socialister har emot polacker egentligen? Är det för att Polen har så djupa erfarenheter av socialismens förtryck och till varje pris vill lyfta sig ur den misär som socialismen skapat som vissa(?) djupt hjärntvättade sossar fruktar och hatar dem?

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 juni, 2007 19:07) : 

  Ja du Jonas varför kallar sig min svenska flickvän, född på Sahlgrenska föräldrar av föräldrar med svenkskt medlemsskap för chilenare? Du drar det här så långt att det närmar sig det löjliga. "Avhumanisering"! Get real nu! Det Zaremba gör är just att springa ärenden för andra, vad spelar det för roll att han blir jämförd med en hund? Det får väl vara nån gräns för hur PK det politiskt korrekta får vara, eller?

  Sen heter det partikamrater, inte "partivänner". Det är ett uttryck som borgarna svänger sig med. För oss kan kamrat duga gott. Eller har det med avhumanisering att göra..?

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 juni, 2007 19:08) : 

  "av föräldrar med svenskt medborgarskap" ska det givetvis vara.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (06 juni, 2007 19:22) : 

  Nicklas, det är en väsentlig skillnad på vad din flickvän väljer att kalla sig och på den betydelse ord och uttryck får när de kastas i ansiktet på andra. Jämför t ex uttrycken "bög" och "blatte", och de olika betydelser de har när de används av dessa grupper på sig själva och när de används av andra.

  I övrigt lär vi inte bli överens om detta, och jag lägger ned den här debatten för egen del.

   

  kommentera