Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, oktober 05, 2007

  Något är sjukt

  Jag var på bio i går. SF och nyhetsmagasinet Fokus hade bjudit in till förhandsvisning av Michael Moores nya film Sicko. I publiken fanns bland andra Helle Klein, Åsa Petersen, Eric Sundström, Magnus Ljungkvist, Ali Esbati, Eric Erfors och Nisha Besara.

  Själv tyckte jag att filmen var väldigt bra och underhållande, och lyckas väl i sitt uppsåt att sätta fingret på att det amerikanska privata sjukförsäkringssystemet – och sjukvården i sig – har stora brister. Trots att USA spenderar betydligt mer på sjukvård än något annat land i världen (ungefär 2 biljoner dollar, eller 6 697 dollar per person), har länder som spenderar betydligt mindre ändå en avsevärt friskare befolkning. Detta enligt siffror från FN:s Human Development Report.

  När jag i dag på morgonen läser blogginlägg, recensioner och ledarkommentarer om filmen så är det tydligt att provokatören Moore verkligen har lyckats den här gången. Diskussionen om filmen i sig, men även om sjukvård och hur den på bästa sätt kan göras tillgänglig för så många som möjligt, är nu full gång.

  Jag noterar att exempelvis Per Gudmundson missar målet något när han i sin ledare i SvD ägnar mycket energi till att förklara att uppgiften om att så många som 45 miljoner amerikaner står utanför sjukförsäkringssystemet, är överdriven. 9 miljoner av dessa sägs exempelvis överhuvudtaget inte ens vara amerikanska medborgare. Ytterligare 9 miljoner får sjukvård via statliga programmet Medicare, och merparten av de övriga 27 miljoner oförsäkrade amerikanerna påstås vara ”på väg från ett jobb till ett annat” och framförallt vara personer ”som är på väg från utbildning till jobb”.

  Så kan det förstås vara. Men Michael Moores film handlar inte om dem som står utanför systemet. Det slås uttryckligen fast i filmens inledningssekvens. I stället handlar den om de stora problem många försäkrade amerikaner upplever, då de privata försäkringsbolagen är mer intresserade av att tjäna pengar än att se till att människor faktiskt får den vård de behöver och har betalat för.

  Sedan kan man mot Moores film definitivt invända mot att den bild han målar upp av inte minst sjukvården i Frankrike och Storbritannien är romantiserad och överdrivet positiv. Och inslaget från Kuba där sjukvården beskrivs som ett under av effektivitet, kvalitet och humanitet stämmer illa med rapporter om att den egentliga hälsovården för kubaner mest av allt liknar ett skämt – samtidigt som 10 000-tals kubanska läkare skickas till Venezuela, Bolivia och andra behövande områden i propagandasyfte.

  Sist av allt vill jag utdela stilpoäng till socialdemokraterna i Stockholm som tog tillfället i akt att utanför biografen i går låta tre i sexiga sjuksköterskeutstyrslar klädda transor dela ut flygblad i form av recept (med ordinationen 100% rättvisa som bot på de borgerliga privatiseringarna i länets landsting) och pillerburkar med sura karameller (vilket skulle illustrera hur privatiseringarna smakade). Riktigt kul och kreativt grepp!

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Något är sjukt"

   

  Blogger Olle skrev... (05 oktober, 2007 07:49) : 

  En intressant aspekt i alla positiva reaktioner på Sicko jag har läst är att alla ifrågasätter bilden Moore ger av europeisk och Kubansk sjukvård men ingen verkar tro att dessa överdrifter även kan gälla det amerikanska systemet...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (05 oktober, 2007 07:51) : 

  Olle, jag är övertygad om att Moore överdriver, viklar och hårddrar. Det tror jag man får räkna med. Men det betyder inte att han i sak har fel om att något är allvarligt snett med det amerikanska sjukförsäkringssystemet.

   

  Blogger Olle skrev... (05 oktober, 2007 08:03) : 

  Nä att Moore överdriver om Usa anser säkert de flesta recensenter. Men varken du eller någon annan nämner i sin receinsion att så kan vara fallet vilket jag tycker är intressant. Men nu har du iaf skrivit det i din kommentar till mig så då får jag väl vara nöjd.

  Sen håller jag helt med dig om att han kan ha en bra poäng trots dessa överdirfter och som debattskapare är det ju en enorm succé.

  Jag kan förresten tipsa om Mikael Svenssons blogg angångende liknande "roliga historier" i den svenska sjukvården.

   

  Anonymous Anonym skrev... (05 oktober, 2007 08:49) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (05 oktober, 2007 09:36) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  Blogger Per Hagwall skrev... (05 oktober, 2007 09:44) : 

  Här är en länk till Mattias Svensson.

   

  Blogger redundans skrev... (05 oktober, 2007 10:55) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (05 oktober, 2007 13:36) : 

  Hej
  Läste Svd.s ledare om filmen Sicko, och fick ont i kroppen. Skönt att få läsa något mer nyanserat inlägg också, tack Jonas!
  Av allt dumt som stod i Svd hakade jag upp mig på att det skulle vara en förmildrande omständighet att många av de "oförsäkrade" skulle vara mellan 18 och 24 år, och därmed inte anses ha vett på att se om sina försäkringar.
  Nej, det var just det, när jag var ung och oförståndig och fattig så behövde jag inte en privat sjukvårdsförsäkring, jag var skyddad av det allmänna försäkringssystem vi hade... då...
  Men amerikanska 18-24 åringar kan kanske inte drabbas av sjukdom?

   

  Anonymous Anonym skrev... (05 oktober, 2007 13:45) : 

  http://kulturrevolution.wordpress.com/2007/10/05/svenska-journalister-hyllar-michael-moore-snart-vinner-val-clinton-presidentvalet-ocksa/

  Vidare är Moore känd för att göra filmer med flera faktafel. http://www.davekopel.org/terror/59Deceits.pdf

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (05 oktober, 2007 13:48) : 

  Per och Sebastian, skriv gärna något mer substansiellt än att bara hänvisa till andra blogginlägg. Att bara göra reklam behöver ni knappast använda min blogg för.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (05 oktober, 2007 13:49) : 

  Ylva, tack för vänliga ord och kloka tankar.

   

  Blogger Christoffer Willenfort skrev... (05 oktober, 2007 14:22) : 

  Min personliga åsikt är att man ska ta det bästa av två världar.

  Det bästa från det amrikanska systemet. det kan producera extremt bra vård effektivt (nackdel: det är problem med försäkringsbolagen som bestämmer vad som får göras och varför)

  Det bästa från det "europeiska" systemet. Offentlig finansiering av systemt ger rätvisa (Nackdel: ofentligt driven vård är innefektivare och leder till köer.

  Lösning: finansiera systemet offentligt men låt utförandet till största möjliga del vara privat.

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 oktober, 2007 04:54) : 

  Först, ska annonyma inlägg inte tillåtas för denna funktion tas bort redan när det ska kommenteras.

  Per upplyste om en länk som tidigare refererats till. Märkligt att du anmärker på detta då det kändes relevan för mig då jag satt och läste kommentarerna.

  Ylva

  Hur många svenska studenter har en hemförsäkring? Liknelsen med 18-24 åringar är väldigt relevant. De är inte smarere i USA vid den åldern än vad vi är i Sverige, dvs även de är i stor utstäckning oförsäkrad vid den åldern.

  Min stora fråga är istället. Vad vinner det svenska folket på att vi har bra kvalitet på vården som alla patienter måste vänta evigheter på att få? Går detta problem att lösas inom den finansieringsram som vi redan har? På vilket sätt är effektiviseringar möjliga? Ska maskiner för 10 miljoner stå stilla på natten när det är många som behöver dem? Inom vissa områden är det årliga vårdbehovet 4000 medan det endast finns 2000 behandlingar? Varför är vårdköer rättvisa? Är läkarna så "fina och allvetandes" att vi vet att de alltid gör rätt prioriteringar?

  Nej vi svenskar är så himla måna om att slå oss för brösten och beträffande Moores filmer skratta åt amerikaerna som inte förstår sig på. Jag är helt övertygad om att de i en större om fattning faktiskt förstår sig på saker och ting än vad vi svenskar gör. De förstår sig på sitt yrke och är specialister. Vi ska förstå allt och 99% är bara åsikter där åsikten är viktigare än argumenten och resonemangen, som visar på förståelse, som ligger bakom argumenten.

  Vem är jag då?
  Student som heter André med email tistel@yahoo.com

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (07 oktober, 2007 08:43) : 

  André, att anonyma kommentarer inte är tillåtna framgår tydligt av kommentarsreglerna som står att läsa uppe till höger. Att jag inte valt att aktivera Bloggers stopp för anonyma kommentarer beror på att det får många att tro (har jag märkt genom erfarenhet) att man då måste registrera sig som användare - något jag inte tycker är rimligt att kräva.

  Och självklart får man bifofoga relevanta länkar i sina kommentarer. Men att bara länka utan att skriva något substansiellt i kommentaren uppfattar jag som ren reklam.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (08 oktober, 2007 11:41) : 

  Finns det länk/bild till transorna?

  ...så jag kan reflektiera lite över reaktionerna på dessa (de var ju tydligen "sexiga") beroende på deras kön...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 oktober, 2007 20:06) : 

  Johan, jag skrev iofs bara att det var deras sjuksköterskeutstyrslar som var sexiga. Och även detta ska nog tas med en rejäl nypa ironiskt salt. En bild som jag snott från Fokus finns att se här.

   

  kommentera