Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, oktober 13, 2007

  Otillgängliga svenska partisajter

  Webbövervakningsföretaget Pingdom har undersökt riksdagspartiernas webbplatsers tillgänglighet och ger då endast socialdemokraternas och miljöpartiets webbar helt godkänt. Moderaterna och kristdemokraterna hamnar däremot i botten.

  Men vad man egentligen har undersökt under ett års tid är i vilken utsträckning partiernas webbplatser har legat uppe under perioden och om man haft problem med driften eller ej. Detta är förstås relevant, men i vardagslag numera brukar begreppet ”tillgänglighet” snarare vara ett mått på hur lätt det är att hitta information på en sajt och huruvida även människor med funktionshinder kan tillgodogöra sig innehållet.

  Det finns omkring 1,2 miljoner människor i Sverige som har någon form av funktionshinder – allt från synskador till lässvårigheter eller rörelsehinder. Dessa människor riskerar att stängas ute från många företags, organisationers och partiers sajter, inte sällan av ren okunskap.

  Men tillgänglighet kan också handla om något så basalt som att bygga webbplatser som ser bra ut och har full funktionalitet för såväl pc som Mac, oavsett om man använder Explorer, Safari, Firefox eller någon annan webbläsare. På det området så är det många som har mycket att lära. Och innan ni pc-diggare börjar tjata om att Mac-marknaden är försvinnande liten så vill jag påminna om att Macar fortfarande är väldigt vanliga på landets redaktioner och det följaktligen är synnerligen betydelsefullt att göra sina webbar tillgängliga även för dem.

  Ett annat misstag som många organisationer och företag – och även en del partier – gör är att bygga webbplatser som motsvarar den egna orgaisationsstrukturen. Detta blir obegripligt och hopplöst att hitta i för en utomstående. Det är knappast självklart för en tillfällig besökare att exempelvis klicka på en rubrik som heter ”Vårt parti” för att sedan hitta en underrubrik som heter ”Internationella enheten” när man är på jakt efter ett dokument som beskriver vad ett parti tycker om svenskt Nato-medlemskap.

  Också Dagens Politik uppmärksammar Pingdoms undersökning. Där sägs bland annat att problemet inte är att en hemsida ”är nere någon dag under ett helt år, därför att den statiska hemsidan i sig självt förmodligen är ungefär lika relevant för det politiska arbetet som det är att ha en stencilmaskin på skrivbordet”.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Otillgängliga svenska partisajter"

   

  Anonymous Anonym skrev... (17 oktober, 2007 16:09) : 

  Ifråga om att tillgänglighet i vanliga fall betecknar hur väl en webbplats fungerar för personer med funktionshinder har du rätt. Fast i de andra fallen du nämner handlar det snarare om användbarhet eller användarupplevelse.

   

  kommentera