Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, juni 03, 2008

  Stå upp för integriteten

  En av mina favorit-ledarskribenter är Svenska Dagbladets Sanna Rayman. Vi står en bit ifrån varandra i flera politiska frågor, men jag beundrar henne inte minst för den envetna kamp hon bedriver för integritetsfrågor.

  Såväl på sin egen privata som på SvD:s blogg och ledarsida så har hon uppmärksammat den så kallade FRA-lagen, som ska ge en kopia av en stor del av vår internet- och telefonitrafik till staten.

  Den 17 juni ska riksdagen rösta om det lagförslag som socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet lyckats blockera i riksdagen under ett år. Med allra största sannolikhet genomförs förslaget från den 1 januari 2009, efter att Försvarsutskottets borgerliga majoritet nu gett sitt klartecken.

  Sanna Rayman påminner bland annat om att riksdagsledamoten Fredrick Federley (c), vars principiella motstånd mot lagen är välkänt, inte ville låta sig intervjuas av Sveriges Radio om hur han tänker rösta. Förra gången landade han som bekant i kompromissen att lägga ner sin röst, och enligt uppgift ska konsekvenserna av att inte följa partilinjen den gången blivit jobbiga.

  På sin blogg målar Federley inför kommande omröstning upp tänkbara scenarion i vilka han åtminstone skulle slippa rösta ja: ”Vad som kommer att ske den 17 juni? Ja vem vet. Kan ju bli påkörd, sjuk, vara på resande fot, bli gravid eller bara vara där och rösta ja. Vem vet. Den dagen den sorgen.”

  Även Erik Laakso har uppmärksammat Fredrick Federleys krumbuktande i denna fråga.

  Många andra bloggare, bland andra Mary X Jensen, Erik Hultin, Oscar Swartz och Rosemari Södergren, har förstås skrivit om detta tidigare.

  Piratpartiets Rick Falkvinge avslöjade nyligen att FRA redan i dag bryter mot grundlagen. Den stora frågan nu är om de ska få chansen till utökat mandat att göra detta. Som så många gånger förr håller jag tummarna för att det i Sveriges riksdag ska finnas åtminstone några ledamöter med så pass mycket egen integritet att de vågar stå upp för medborgarnas.

  Andra skriver intressant om , , , , .


  Kommentarer om "Stå upp för integriteten"

   

  Blogger Mary X Jensen skrev... (03 juni, 2008 21:49) : 

  Ja du Jonas, detta är verkligen en fråga som slår över partigränserna, en riktig människofråga...

   

  Anonymous Anonym skrev... (04 juni, 2008 02:04) : 

  Som så många gånger förr håller jag tummarna för att det i Sveriges riksdag ska finnas åtminstone några ledamöter med så pass mycket egen integritet att de vågar stå upp för medborgarnas.

  Hur gick det övriga gånger?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (04 juni, 2008 06:07) : 

  Mary, vi får väl bara hoppas att det ska finnas ledamöter som vågar se det på det sättet och röstar efter övertygelse snarare än partilinje.

  Rikard, inget vidare dessvärre.

   

  Anonymous Anonym skrev... (05 juni, 2008 11:14) : 

  Oroligt dessvärre.
  Det sägs inrätta integritetsskyddsråd vid intrånget av denna nya lag. Men tveksamt hur detta kompenserar att oskyldiga avlyssnas. Vi får ju inget veta, inget "plåster" på såren. Vad spelar det då för roll med ett skyddsråd. De kommer ändå rota först och sedan inse att man stampat helt snätt.

  Hela iden är sjukt påträngande, borgarna lär nog inte ligga bra till nu.

  Men det beror också på hur smarta folk är och hur mycket man tycker om att bli överkörd privat. Tydligen sägs det att Svenskarna är alldeles för "snälla" och säger inte ifrån, fast man känner en obehaglig känsla innefrån.

  Jag vet inte, jag känner att det här är ett steg i helt fel riktning.

   

  kommentera