Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, juli 29, 2008

  På andra sidan skrattspegeln

  [UPPDATERAD] Gårdagens mest bisarra nyhet var sannolikt beskedet att FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson beslutat att JK-anmäla bloggaren Henrik ”HAX” Alexandersson för yttrandefrihetsbrott.

  Bakgrunden till FRA:s agerande är den lista på 103 avlyssnade och registrerade svenskar som HAX publicerat och som förekommer i en anmälan mot FRA till Datainspektionen.

  Men låt oss reda upp det här: FRA har alltså olagligt, utan riksdagens medgivande, spanat på kabeltrafik i minst 12 år, och när det avslöjas så vill de JK-anmäla en utomlands boende person som använder sig av ett utländskt bloggpubliceringssystem. Dårar.

  I och för sig så vore det intressant att få det rättsligt prövat vad vi i den särskrivande specialklass som är den svenska bloggsörjan får och inte får skriva. Men det här fallet känns inte som det mest kloka att kolla lagutrymmet med.

  Mängder av andra bloggare har redan skrivit läsvärda kommentarer om FRA:s anmälan. Följ med i cirkusen här.

  * * *

  PS: Nu visar det sig att den anmälan som FRA skickat till JK troligen har hamnat på fel bord. Justitiekanslern kan bara ta sig an ärendet om bloggen är grundlagsskyddad (vilken HAX:s blogg enligt Radio och tv-verket inte är) eller om anmälan avser den som läckt sekretessbelagd information. JK menar dock att HAX överhuvudtaget inte är anmäld. Vem anmälan då avser är däremot inte klart.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "På andra sidan skrattspegeln"

   

  Anonymous Anonym skrev... (29 juli, 2008 11:05) : 

  Som du säkert redan vet är det inte listan på 103 avlyssnade personer som förorsakat anmälan, utan ett hemligstämplat dokument med uppgifter på svenskar som sökt visum i Ryssland 1996.

  Dokumenten finns på HAX blogg, samt i Piratpartiets pressmeddelande till stöd för Alexandersson och på flera andra bloggar som stödpublicerat dokumentet.

  Givetvis finns dokumenet även på FRApedia.

  Det finns dock ingenting som bevisar spaning i kabel, FRA kan lika gärna snappat upp trafiken via luften.

  Lika illa är det ändå att försöka tysta bloggare på det här viset, sett ur PR-synvinkel.

   

  kommentera