Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, juli 28, 2008

  Retrofuturism mot övervakning

  För några år sedan, inför filmens 20-årsjubileum, skrev jag en artikel till nättidningen Smedjan om Tron. Denna Disneyfilm ansågs på sin tid banbrytande för sina datagenererade visuella effekter och originella handling. Den är också en av mina absoluta favoritfilmer.

  Tron gjordes alltså i en tid långt innan Internet blev allmänt känt och då begrepp som cyberspace ännu var okänt. Ändå är filmen fascinerande aktuell. Dess bärande tema är nämligen datasäkerhet, människors och företags strävan att kontrollera information, samt det faktum att information vill vara fri. Tron är i själva verket ett kraftfullt politiskt brandtal mot censur, så kallade ”net nanny”-program, samt satsningar som Echelon, Carnivore och FRA.

  Det är därför med stor glädje jag nu läser att en av många efterlängtad uppföljare äntligen verkar vara på gång. Att döma av vad testpublik hittills fått se så kommer filmmakarna att sträva efter att få det visuella i den nya filmen (som tidigare haft arbetsnamn som ”Tron 2.0” och ”Tron Killer App”) att likna originalet så mycket som möjligt. Förvänta er därför en blå-grön fluorescerande färgskala och hotfulla dataröster som säger saker i stil med ”Greetings, programs”…

  * * *

  PS: Jag påminns i dag om George Orwells satiriska ord om den totalitära statens lögner: ”Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.” Sten Tolgfors skulle kanske lägga till ”...och övervakning är integritet”.

  Andra skriver intressant om , , , , .


  Kommentarer om "Retrofuturism mot övervakning"

   

  kommentera