Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, september 11, 2008

  FRA och paranoian

  I går skrev David Eberhard, psykiatriker och författare, i Expressen att ”de rädda svenskarna [borde] hälsa FRA-lagen med öppna armar”. Han menar att vi motståndare till lagen skaffar oss ”billiga poänger genom att spela på våra ömma punkter, rädslan och integriteten”. För att vara överläkare i psykiatri så tycks Eberhard ställa rätt långsökta diagnoser på den stora grupp svenskar som av olika anledningar motsätter oss att en statlig myndighet har tillgång till närmast all vår kommunikation.

  Sanna Rayman är som alltid klockren i sin kommentar när hon konstaterar att ”om tilltron är så stor och trygg att den sträcker sig långt in i en oöverskådlig framtid av olika regeringars maktinnehav så visst – då är det bara att dra in kablarna!”, och tillägger att man med Eberhards argument kan häva brevsekretessen också, ”När vi ändå är på gång”.

  I ett debattinlägg på Newsmill skriver försvarets egen terrorexpert Magnus Norell att massavlyssning inte är ett effektivt vapen mot terrorism. Han kritiserar den nya FRA-lagen hårt och kallar den brott mot både Europakonventionen, FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och svensk grundlag. Även Aftonbladet uppmärksammar detta.

  Nästa vecka är det riksdagens högtidliga öppnande och en mängd demonstrationer och andra protestaktioner mot FRA-lagen planeras. Nu är förstås risken stor att den borgerliga riksdagsmajoriteten kör över sina egna kritiker och den starka folkopinionen. Läs gärna hur Fokus spekulerat i hur lagen kan baxas igenom.

  Och så tycker David Eberhard att vi är paranoida...

  För utförlig och uppdaterad information om FRA-lagen och dess betydelse, läs Mark Klamberg.

  * * *

  PS: För övrigt yrkar jag bifall till Blogge Bloggelitios motion.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "FRA och paranoian"

   

  Anonymous Anonym skrev... (11 september, 2008 23:26) : 

  Irrelevant kanske, men när det gäller Newsmill och Aftonbladet (se ovan) så hann bloggosfären före traditionella madia. :-)

  Tankar om FRA-lagen. / Magnus Norell

   

  Anonymous Anonym skrev... (12 september, 2008 03:14) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 februari, 2011 21:12) : 

  Det är märkligt att det ofta är naiva vetenskapsmän ofta inom psykiatri eller politiker alt borgerliga skribenter, som hävdar att vi behöver inte vara rädda. Samtidgt har integritetskränkningarna exploderat lavinartat från människor på jobb i skola eller rena kriminella aktiviteter. Allt sånt som en FRA lag stiftning inte kan "fånga" upp.
  Individen, som kränks får betala både för att vara ett offer och för en statlig kränkning i hans/hennes liv. Det är absurt att brevhemligheten inte ens har diskuterats. Varför är inte kryptering på nätet- e-mail standard. En gåta. Det finns inte ens ordentliga nycklar från enskilda internetproviders, att tillgå för att stärka ett enskilt konto och signera.

   

  kommentera