Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, januari 16, 2009

  Märkliga turer kring EU-valet

  Redan strax före jul stod det klart att Lennart Sacrédeus, som kom på fjärde plats i kristdemokraternas provval i somras, inte alls skulle få stå med på sitt partis lista inför valet till Europaparlamentet. Trots att han fått flest förstaplaceringar av medlemmarna. I stället föreslogs Ella Bohlin, tidigare ordförande i kristdemokraternas ungdomsförbund, toppa listan.

  Nu har partiledningen lagt fram ett nytt förslag till valsedel där fem nya har lagts till – däribland förre partiledaren Alf Svensson, men fortfarande ingen Sacrédeus. I eftermiddag ska det röstas om listans slutgiltiga sammansättning och enligt uppgift är att det i stort sett är dött lopp mellan den grupp som absolut inte vill bereda honom en plats och den som vill det.

  Åtminstone tio av 26 distrikt kräver att Lennart Sacrédeus får en plats på listan. Bland dem som inte tidigare är kända finns tunga distrikt som Stockholms län och Uppsala, visar en genomgång som SvD har gjort. Det finns också distrikt där något eller några av ombuden vill riva upp det liggande förslaget.

  SvD:s Göran Eriksson menar att petningen av Sacrédeus ”framstår som ännu en av partiledningens utmaningar mot de kristdemokratiska kärnväljarna”.

  Till tidningen säger Bengt Germundsson i partiets ledning att kd är för slätstruket och att läget är allvarligt.

  Men det är inte bara i kd som fastställandet av EU-valsedlar omgärdats av kontroverser. Anna Maria Corazza Bildt kom på tredje plats i det interna moderata provvalet, något som Expressens ledarsida syrligt kommenterade med att ”De moderata medlemmarna är uppenbarligen välinformerade om fru Bildts politiska kompetens. Allmänheten är inte alls lika upplyst.”

  Häromdagen kom uppgifter om att Corazza Bildt kunde bli nedflyttad till icke valbar plats på moderaternas valsedel på grund av osäkerhet i partiet om var hon stod politiskt. Charlotte Cederschiöld, moderat Europaparlamentariker, fällde den synnerligen anmärkningsvärda kommentaren ”Hon är ju katolik och italienare, så hon står väl antagligen Berlusconis parti ganska nära”.

  I går kom så beskedet att Corazza Bildt fick nöja sig med en åttondeplats i nomineringskommitténs förslag till EU-lista, vilket troligen inte räcker för att komma in – med mindre än att väljarna kryssar upp henne. Till Politikerbloggen säger hon att hon tänker kämpa i personvalskampanjen – och att ambitionen ännu är att ta en plats i parlamentet.

  Enligt Politikerbloggen har det muttrats internt inom moderaterna om att Anna Maria inte är tillräckligt erfaren. Det har också påståtts att hennes kandidatur kan sabotera Carl Bildts chanser att bli kommissionär.

  Moderaternas lista spikas formellt på partirådet i Stockholm den 13 februari.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Märkliga turer kring EU-valet"

   

  kommentera