Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, mars 24, 2009

  Expressen och sanningen

  [UPPDATERAD] Efter en massiv reaktion i bloggosfären på Liza Marklunds Expressen-krönika, som jag uppmärksammade i går, har nu chefredaktör Thomas Mattsson klokt nog sett till att krönikan på webben försetts med en rättelse.

  Dessutom har nu Expressen lagt upp länkar till de många blogginlägg som skrivits om detta.

  Men det som rättas är den uppenbarligen felaktiga uppgiften att Marklunds kompis bands skiva laddats ner illegalt 80 000 gånger via tre fildelarsajter. Uttalandet om att ”Det går att sätta filter på nätet, kineserna klarar det ju” kommenteras däremot inte med ett ord.

  Visst, läser man Liza Marklunds krönika noga så förefaller det som att citatet kommer från hennes kompis snarare än henne själv. Men hon tar inte avstånd från det, utan säger faktiskt ingenting om hur absurt det i själva verket är. Och självklart kan inte gärna Expressen ”rätta” sin krönikörs indirekta påstående. Men en kommentar från chefredaktören, kultur- eller ledarredaktionen hade möjligen varit på sin plats.

  Och var är reaktionerna i andra medier? Jag hittar inget om vare sig Marklunds felaktiga påståenden om illegal nedladdning eller det okommenterande Kina-uttalandet i några av de andra stora dagstidningarna eller mediegranskande tidningar som Resumé, Dagens Media, Journalisten och Medievärlden.

  Håller man i traditionella medier på att retirera från ansvaret att granska journalisters hanterande av sanningen?

  * * *

  PS: Nu har Resumé till sist skrivit om att Expressen rättat felaktigheterna om nedladdningen. Men inte ett ord om Kina.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Expressen och sanningen"

   

  Blogger Gunilla skrev... (24 mars, 2009 16:44) : 

  Ja, och nog är det lite konstigt att i efterhand stryka och ändra i själva krönikan också...vilket skett i detta fall.

   

  Blogger Second Opinion skrev... (24 mars, 2009 17:02) : 

  Mycket intressant inlägg! Vi har lagt upp det på redaktionens val på Second Opinion: http://www.second-opinion.se. Där kan ni rösta på inlägget genom att "lyfta" det om ni tycker att det är bra.
  MVH Hanna Navier, redaktör Second Opinion

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 mars, 2009 16:44) : 

  Får verkligen hoppas att tystnaden inte beror på saker som svågerpolitik (Thorbjörn Larsson och Maria Schottenius är ju kompis med Liza Marklund). Absurt också att SVT inte sagt ett pip.

   

  Blogger Leroy skrev... (25 mars, 2009 22:20) : 

  Ja det verkar vara svårt att få Transparans som Jan H och Thomas M eftersträvar. Man får väl se det som lite posstivt att Thomas agerar medans andra inte gör det.

  Att sen en del är styrda av mediakoncentrationen och går i ledband har ju de flesta räknat ut. Tur att det finns Frilansjournalister som ger hopp inför framtiden och de som ser hur olika media fungerar och eftersträvar att man bygger sin historia på saklighet och kontroll av fakta från olika inblandade.

  Leroy

   

  kommentera