Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, juli 28, 2009

  Det där med normer

  Det är inte ofta Aftonbladets och Dagens Nyhets ledarskribenter är överens, men nu verkar det ha hänt.

  I samband med invigningen av Stockholm Pride i går skrev Aftonbladets Åsa Petersen att heteronormen är problemet och därför måste uppmärksammas: Människor diskrimineras och förtrycks eftersom de inte lever sina liv i kombinationen man och kvinna. Eftersom de väljer andra former för kärleken och sexet. Utan heteronormen, ingen diskriminering av homosexuella, bisexuella och transpersoner.

  Och i dag kontrar DN med att slå fast att De traditionella könsrollerna begränsar inte bara livet för homo-, bi- och transpersoner. Dessa torftiga rollanvisningar i våra liv hämmar i hög grad även heterosexuella från att vara sig själva.

  Jag, som själv i hög grad lever enligt heteronormen och sedan nio år är gift med en kvinna, instämmer helhjärtat. Bara för att jag och min fru valt att leva våra liv som vi gör betyder det självklart inte att det är rätt för alla.

  Expressens Johanna Nylander menar däremot att heteronormen ”har blivit en sexualitetsneutral samhällsnorm som både flator och bögar börjar släppas in i”. De stora politiska striderna är vunna, skriver hon – men undrar samtidigt hur mycket samhällsnormen egentligen har vidgats.

  Nylander anser att gayrörelsen kanske har ”tappat bort sig bland den politiska korrektheten, de älskade etiketterna och viljan att vara en subkultur”. Enligt henne står viljan att vidga normen emot viljan att stanna utanför.

  Inne på samma spår är författaren Unni Drougge, som i Expressen i går skrev att ”Kraven från hbt-håll har framför allt gått ut på rätten till könsneutralt äktenskap, homoadoptioner och rätt till assisterad befruktning för lesbiska”, och att hbt-samhället ”således hissat flagg för den mest inpiskade av heteroinstitutioner: kärnfamiljen”.

  Tiina Rosenberg håller delvis med och pekar på ”ett dilemma i hbt-rörelsen där några förhandlar med heterosamhället och kämpar för sina rättigheter inom systemet medan andra helt har sagt upp det heterosexuella kontraktet”.

  Mot den rörande enighet som Aftonbladets och DN:s ledarskribenter visar upp, ställer sig Svenska Dagbladets Johan Wennström som skriver att ”När ett litet avantgarde ifrågasätter rådande normer gör man inte den breda gruppen homosexuella en tjänst”. Istället anser Wennström att man bygger ”höga barriärer mot vanligheten och riskerar att spä på det främlingskap som många tyvärr fortfarande känner inför hbt-personer”.

  Det han skjuter in sig på är kampen för en könsneutral namnlag – alltså rätten för människor att få heta vad de vill; något för övrigt Expressens Johanna Nylander häromdagen yrkade bifall till. Men också miljöpartisten Yvonne Ruwaidas idé om en normkritisk myndighet får sin släng av sleven.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Det där med normer"

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 juli, 2009 12:34) : 

  Bäst är ändå NWT: http://nwt.se/asikter/ledare/article561881.ece

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 juli, 2009 13:35) : 

  ...heteronormen ”har blivit en sexualitetsneutral samhällsnorm..."

  Men herregud!
  Vi är ju 95 % hetero.
  Och 5 % HBT, cirka.
  Då är det väl inte så konstigt.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (28 juli, 2009 14:36) : 

  "FVHC", presentera dig om du vill kommentera här.

   

  Blogger Unknown skrev... (28 juli, 2009 14:59) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (28 juli, 2009 15:19) : 

  "Kraxpelax"/Peter, jag kan inte på något sätt inse vad de länkar du skickade hade med inlägget att göra - därför är din kommentar borttagen.

   

  Blogger Alexandra Einerstam skrev... (28 juli, 2009 16:21) : 

  Ja, kors i taket vilken enighet, men sommarredaktionen på DN verkar vara lite väl inspirerade av Petersens ledare?

   

  kommentera