Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, juli 16, 2009

  Sommartorka i debatten?

  Det tycks som att kombinationen av sommarledigheter och det svenska EU-ordförandeskapet lägger något av en våt filt över den svenska politiska debatten. Stillheten är nästan kvävande.

  Fredrik Reinfeldt är fullt upptagen med att inta rollen av statsman och övertyga Europaparlamentet om att återvälja José Manuel Barroso som EU-kommissionens ordförande. Samtidigt försöker Beatrice Ask och Tobias Billström intala svenska folket att ”individens rättigheter och den personliga integriteten ska stärkas inom EU genom Stockholmsprogrammet”.

  Och oppositionen? Tja, visst unnar jag Mona Sahlin, Peter Eriksson, Maria Wetterstrand och Lars Ohly lite sommarlov. Men jag undrar samtidigt om man inte tar den så omtalade borgfreden under EU-ordförandeskapet på lite väl stort allvar.

  Debatten om exempelvis Stockholmsprogrammet förs nu i stället huvudsakligen av partipolitiskt obundna samt partianknutna nätverk. I går samlade integritetsvänner c:a 200 personer i en manifestation i Humlegården. Vid Medborgarplatsen lyssnade enligt uppgift ett par hundra åskådare, och ett 50-tal poliser, lugnt på när Aktion mot deportation pratade om EU:s flyktingpolitik. Demonstrationer om situationen i Kina och Iran pågick även på Sergels torg och på andra platser i Stockholm, och också där sägs stämningen varit lugn.

  Från partierna är det i stället företrädare som Thomas Bodström (s), Lage Rahm (mp) och Ulla Andersson (v) som tar till orda mot Stockholmsprogrammet. Det handlar, enligt Bodström, om ”ett av de största registren någonsin där medlemsländernas myndigheter ska få ta del av varandras information”. ”Man vet inte vilka personuppgifter som läggs in, vad som tillkommer i framtiden eller hur åtkomsten till uppgifterna ser ut”, säger Rahm.

  Så i väntan på att partiledarna återvänder från semestrar eller angelägna göromål i Bryssel och Strasbourg tycks vi få förlita oss på politikens reservister samt, förstås, bloggosfären för att hålla debatten vid liv.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Sommartorka i debatten?"

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 juli, 2009 13:41) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (18 juli, 2009 14:53) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Och meddelanden till mig som inte har med bloggposten att göra, tips etc skickas med fördel till promemorian@gmail.com.

   

  kommentera