Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, augusti 07, 2009

  (M)anspartiet

  Svenska Dagbladets ledarskribent Ola Mårtensson skriver i dag att moderaterna under Fredrik Reinfeldts ledning har gjort en stor sak av att partiet har reformerats.

  Själv tror jag att det är andra personer inom moderaterna som haft större betydelse för förändringarna inom moderaterna. Exempelvis Anders Borg, som kommit ut som feminist.

  Fortfarande förefaller dock kvinnosynen vara ett problem för m. SvD kan i dag visa att männen dominerar i moderaterna. I landets kommuner lyckas m-kvinnor bara lägga beslag på lite drygt var tredje politisk post.

  Det är det moderata kvinnoförbundet har låtit kartlägga den moderata representationen i ett jämställdhetsbokslut. Det handlar om hela den politiska kedjan, från riksdag och regering ned till minsta kommunala revisorsnämnd. Bara i 21 av 290 kommuner lyckas partiet uppnå jämn könsfördelning på förtroendeposterna. På övriga orter har m-kvinnorna en representation under 50 procent.

  I över 200 kommuner tar manliga politiker hand om mer än 60 procent av posterna. På den tyngsta posten, ordförande i kommunstyrelsen, är nästan åtta moderater av tio män. Tittar man på alla kommunala ordförandeposter blir siffran sju av tio. Detsamma gäller förtroendeposter internt i partiet.

  På sin blogg skriver ordföranden i Moderatkvinnorna, Magdalena Andersson, att hennes parti "fortfarande har mycket att göra". I vart fall om man tror att det är bra att det är både kvinnor och män som representerar moderaterna.

  Hon påminner också om att gapet mellan män och kvinnor som 2006 valde att rösta på moderaterna växte till hela 8 procent.

  Kanske vore det något för moderaterna att i sina etiska principer också nämna något om vikten av jämn könsfördelning.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "(M)anspartiet"

   

  kommentera