Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, augusti 02, 2009

  Trist hets mot ungdomsförbunden

  På Expressens ledarsida går man i dag till storms mot "låtsasdemokrati" i de politiska ungdomsförbunden, vars kongresser beskrivs som "snabbkurs i det politiska spelet". Detta med anledning av att SSU i dag inleder sin årliga kongress, och Liberala ungdomsförbundet gör detsamma på torsdag.

  Expressen menar att ungdomsförbunden "har varit som choklad på tonårshud för både maktmissbruk, oegentligheter med pengar och en osund syn på interndemokrati". Tidningen anser att organisationsformen "har blivit en bidragskramande institution som endast finns till för sin egen skull".

  Detta är förstås extremt hårda ord. Min egen syn på den politiska ungdomsverksamheten är betydligt mer positiv.

  Självklart finns det exempel på många håll av det Expressen tar upp; fusk med medlemssiffror, fult spel etc. Men alla som har en egen erfarenhet av ungdomsförbundsaktivitet kan säkerligen också vittna om många andra saker: kvalificerad politisk skolning, vänskap, engagemang, öppnade ögon för nya perspektiv och erfarenheter, och mycket annat.

  Expressen pekar även på att det inte finns någon riktig beredskap för unga människor i partipolitiken: "Har man inte kokat tillräckligt mycket kaffe eller närmar sig pensionsåldern, är det ingen idé att ta sig in i en partiorganisation". Och det ligger det tyvärr en del i. I många partier är ungdoms- och/eller studentförbunden de enda riktigt tydliga vägarna för yngre att komma in i organisationerna och få chansen att axla uppdrag. Men lösningen på detta är rimligen inte att lägga ned ungdomsförbunden.

  Utan grundläggande skolning i politiska processer - det som Expressen kallar "låtsasdemokrati" - på klubb-, krets- och distriktsårsmöten, kongresser och annat, är det svårt att kunna ta uppdrag i nämnder och fullmäktigeförsamlingar. Där fyller ungdomsförbunden en viktig roll. Men självklart bör partierna ta ett större ansvar så att nya medlemmar erbjuds utbildning och mentorskap från mer erfarna rävar om det politiska språket, spelet och arbetet.

  * * *

  PS: Inför SSU-kongressen, som för övrigt går att följa via Twitter och webb-tv, så har tidningen Frihet publicerat en bra guide samt talarstolsknep.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Trist hets mot ungdomsförbunden"

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 augusti, 2009 10:03) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (03 augusti, 2009 10:47) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  Anonymous Erik skrev... (03 augusti, 2009 11:52) : 

  Även om kritiken i Expressen var infantil, så är det ju uppenbart att det i ungdomsförbunden råder stor brist på kreativitet och förnyelse av partipolitiken. Läste i helgen "Snart går vi utan er" av Daniel Suhonen mfl, och det mest positiva man kan säga är väl att den är tidlös.

  När Niklas Nordström avgick som SSU-ordf 1999 var han med och bildade ett e-demokratiföretag. När SSU-arna skriver bok idag är det som om internet inte fanns överhuvud. När försvann viljan att tänka nytt i organisationsfrågor och inse att även de är politiska?

  Erik Jennische

  Recensionen av boken finns här:
  http://attdrickaliberalt.wordpress.com/2009/08/02/grundkurs-i-framtidens-partipolitik-for-frustrerade-unga-socialdemokrater/

   

  kommentera