Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, november 19, 2009

  Sverigedemokraterna är ett faktum

  Bara den senaste veckan har tre opinionsundersökningar visat på ett starkt stöd för Sverigedemokraterna. På sajten Status.st kan man följa en genomgång av ett stort antal opinionsinstituts uppskattningar av väljarstödet för partiet sedan april 2006. Och det är en tydligt uppåtgående trend.

  I söndags visade SvD/Sifos novembermätning att Sverigedemokraterna med råge skulle komma in i riksdagen om väljarstödet på 5,8 procent skulle stå sig till valdagen. Med de siffrorna vore partiet större än både kristdemokraterna och centerpartiet. Jämfört med förra månadens Sifomätning är det dessutom en ökning för Sd med 1,1 procentenheter.

  Kd och c skulle enligt Sifo ligga farligt nära riksdagsspärren med 4 respektive 4,5 procent. Räknar man samman resultaten för respektive parti i de två blocken hamnar allianspartierna enligt denna mätning på 44 procent och de rödgröna på 48,9.

  I går kom siffror från Sentio Research som visade att Sverigedemokraterna skulle få hela 7,2 procent av väljarsympatierna. Det skulle motsvara 26 mandat i riksdagen. Samtidigt minskar enligt samma källa stödet för socialdemokraterna med hela 4,4 procentenheter till 31,5 procent. Det rödgröna blocket som helhet har enligt Sentio stöd av 46,4 procent av väljarna, medan 43,7 procent stödjer det borgerliga blocket.

  Och i morse presenterade TV4Nyheterna Novus senaste väljarbarometer där Sverigedemokraterna får det högsta stödet någonsin i dessa mätningar. Om det skulle vara val i dag skulle partiet få 5,4 procent. Samtidigt minskar stödet för Socialdemokraterna något till 33,4 procent. De rödgröna partierna har enligt Novus totalt stöd av 48 procent av väljarna och alliansen 45. Däremot redovisas inte i detalj siffror för de mindre allianspartierna. Det konstateras bara att de ”fortsätter att ligga klart under valresultatet från 2006”.

  Kanske är det inte realistiskt att tro att kd eller c kommer att hamna utanför riksdagen efter valet nästa år. Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann slog häromdagen fast att det låga opinionsstödet för alliansens minsta bröder ”inskärper vikten av att alliansen blir en plattform för alla fyra partierna”, och att det var ett ansvar som inte minst moderaterna har. Schlingmann påpekade också att kristdemokraterna är duktiga på valrörelser och ofta gör bra valresultat trots opinionsmässigt svaga resultat mellan valen.

  Visst. Eller så får de stödröster av andra väljare som vill säkra en borgerlig majoritet.

  Klart är i vilket fall som helst att Sd:s opinionsmässiga framgångar kan innebära en förändrad politisk spelplan. SvD:s Lena Hennel spekulerade nyligen i att vi kan komma att få höra ”tuffare tongångar även från andra partier”. Hon hänvisade till erfarenheter som visar att populistiska partier påverkar den politiska kartan. ”Det går alltid att lansera sådant som språktest och hårdare krav för medborgarskap, enligt folkpartistisk modell från 2002”.

  Läs gärna Peter Anderssons intressanta funderingar kring detta.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Sverigedemokraterna är ett faktum"

   

  Anonymous Johan Kraft skrev... (19 november, 2009 08:36) : 

  Det känns säkert bra för dig att veta att din inblandning i Vellingeaffären åtminstone delvis är en orsak till resultatet.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (19 november, 2009 09:06) : 

  Johan, min "inblandning" består i att som pressansvarig svara på frågor. Tror knappast att jag kan ta på mig varken ära eller skuld för några som helst förändringar i väljaropinionen. I synnerhet inte som samtliga ovan nämnda mätningar gjordes innan det så omskrivna transitboendet i Vellinge öppnade.

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 november, 2009 11:02) : 

  Jag kommer ur arbetarklassen.
  I 52 år har jag saktmodigt röstat på samma parti.
  Att sveriges politiker hade mage att förstöra det svenska försvaret och tillåta närapå fri invandring har retat upp mig. Att jag är missnöjd är klent uttryckt.
  Arbetskraftsinvandring hade inte stört mig. Men det här med mångkultur måste väl ändå vara något som naiva teoretiker funderat ut, när de varit på fyllan.
  Jag har alltså fått nog. Jag kommer att rösta på SD.
  Sannolikt så länge jag lever.
  Olaus

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 november, 2009 12:43) : 

  För egen del har jag varit allt för upptagen med utbildning/jobb/familj under en herrans massa år för att sätta mig in annat än ytligt i den politik som förts. Jag har litat på att de etablerarde partierna (moderaterna i mitt fall) fört en politik i mitt intresse. Nu när jag har haft lite mer tid att sätta mig in i frågorna kan jag bara konstatera att de svikit. Jag kommer aldrig att förlåta dem att de använt mitt mandat till att förvandla Sverige från min bardom/ungdoms (60-70 tal) trygga och välmående land till dagens kaos bakom min rygg.
  /Lunkentuff

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (19 november, 2009 13:03) : 

  "Lunkentuff", observera att anonyma kommentarer inte är tillåtna här. Stå för det du skriver med ditt eget namn.

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 november, 2009 22:44) : 

  Att Morian är delaktig i ett företag som tar ansvar för och skapar möjligheter för dessa unga människor på flykt TORDE vara till gagn för partiet!!! Man måste någonstans lära sig sålla agnarna från vetet och benämna saker för vad saker är!

  Att SD är så otäckt stort - bottnar i många saker, en är en grundläggande rädsla för det "annorlunda" som funnits och finns rakt igenom samtliga politiska partier - så även vårat eget! Om vi inte klarar utav att närma oss det problemet - för bristen på empati är def. ett stort problem - så skapar vi möjlighet just för detta parti att vinna mark.

  Michael Arvidsson Socialdemokrat.

   

  Blogger Micke skrev... (20 november, 2009 10:07) : 

  Det är lustigt att när den svenska politiken blir cementerad av två stora block, så kommer Sd som gubben i lådan och slår sönder blockpolitiken.
  Det finns många svenskar som samtidigt avskyr både (m) och (v). Vilka ska de rösta på idag? Sedan ska man inte underskatta proteströsterna. När (mp) kom in i Riksdagen så känner jag flera som enbart röstade på (mp) för att få in en frisk fläkt i politiken. Dessa återgick senare till deras gamla partier.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (20 november, 2009 13:59) : 

  Det är lustigt att alltid när jag bloggar om Sverigedemokraterna så kommer det kommentarer från människor antingen inte kan läsa eller inte förstår den grundläggande regeln för att få kommentera här: anonyma kommentarer är inte tillåtna. Stå för det ni tycker med era egna namn.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (20 november, 2009 14:03) : 

  För övrigt:

  Michael, tack för bra och kloka ord.

  Micke, det är en viktig aspekt du tar upp. Och när nu allianspartierna börjar med locktoner till mp inför risken att Sd ska få en vågmästarroll ökar sannolikt sannolikheten för ännu fler röster till de senare. Se hur det gick i Österrike.

   

  Anonymous Enok Enoksson skrev... (22 november, 2009 18:17) : 

  Vad spelar namnet för roll? Väger du inte argumenten på sina egna meriter?

   

  Anonymous Marco skrev... (23 november, 2009 12:18) : 

  Det sega., missmodiga med "livstilspolitikernas" (ofta liberala storsatadspolitiker eller -journalister) motstånd mot SD och nazisterna är att de inte vill veta av någon moralisk drivkraft för sitt motsånd. Man resonerar om att extremhögerns attityder är "tråkiga", "löjliga", säger att de berövar oss arbetskraft eller att valloner och kåldolmar minsann kom från den tidens svartskalleländer . Ett argument som jag hörde redan i tredje klass på tidigt åttiotal. Men när de möter argument som säger att SD:s syn på intergration är omoralisk, att deras inställning till invandrare är ovärdig och smutsig populism, så börjar metroliberalerna skruva på sig. Gud, det där låter ju så sossigt! Självbelåtet verkar det också, Hasse och Tage typ, tror ni att Sverige sitter på de perfekta lösningarna?

  Den där oviljan att verkligen luta sig mot moraliska argument, hämta kraft ur en rättfärdig vrede som många har gemensam, den är en tung skillnad mellan livsstilsmjukisar och vänster och den syns ofta om man tittar litet närmare på inläggen om SD - senast i diskuiionen mellan Per Svensson och Victor Lundberg i Sydsvenskan. Per Svenssons m fl idé om motstånd bygger på att en miljon människor ska komma fram till samma beslut oberoende av varandra, utan att någon tar till mer än fakrta eller vänligt/ironiskt småprat för att skapa denna övertygelse, eller att de ska dela en liknande livsstil; på det sättet kan ingen på deras sida uppfattas som totalitär i Kvällsposten eller Contra (big deal!). Vem som har råd och tid att starta en opinion, det frågar den här sortens livsstilsjunkare heller aldrig efter..

  Att ta till den stora moralsläggan när man ska försvara ett krig utomlands eller en politisk omläggning som vi inte har någon direkt del i, det är däremot konstigt nog helt okay.

   

  Blogger Anders Nilsson skrev... (25 november, 2009 16:42) : 

  Jonas, du pekar på ett verkligt stort problem i den kommande valrörelsen. Som socvialdemokrat blir jag ju förundrad inför det faktum att vare sig invandring eller invandrare nämns en enda gång i kongressbesluten, som trots allt skall liga till grund för valrörelsen. Återigen kommer vi att stå svarslösa i en valrörelse som vi kunde förutsäga till stor del kommer att handla om just ivandring och invandrare. I stället ska vi satsa på och slipa argumenten i frågor som vi borde svarat på för fyra år sedan. Det känns som fyra år för sent.

  Kolla min sida där jag utvecklar det här.

   

  Anonymous Johan Almen skrev... (27 november, 2009 10:13) : 

  Jonas, vilket ansvar har de etablerade partierna, och framför allt socialdemokratin som du företräder, när er "icke fråga", invandring och integrations problem, har blivit alltmer central inför nästa val?
  Ni har en plågsam oförmåga att inte vilja se er egen skuld här, när ni vägrar erkänna problemen som folk ser och lever med i vardagen!
  Istället för att erkänna att det finns problem och börja tala om dem, höjer ni bara rösten, som i exemplet med flykting barnen...

  Mea culpa, vore klädsamt i ert fall!

   

  Anonymous Marco skrev... (30 november, 2009 07:24) : 

  Det är otroligt typiskt att när Expressens kultursida (inte för att de är några tungviktare, men de hörs) ska skriva om Vellinge så väljer de att skicka någon - Jesper Högström - som växte upp där, för att skriva en lång text som valsar runt med hans egen bakgrund, gamla polare och somamrlov och relation till platsen. Som skissar på hur bilden av Vellinge har sett ut i grannbyarna (litterär vinkling, blink blink) men nogsamt undviker att vare sig ta upp de farhågor som driver SD och andra rasister/populister framåt, den kriminalitet de anser att de skyddar sig mot (bilbränder, inbrott, gängvåld) eller att visa varför deras respons är så otillräcklig - moraliskt och politiskt kass. Texten beskriver Vellingeborna som, naturligtvis, löjliga och litet bortkomna med all sin kosing, inte som personer som kan ställas till svars. Formulär 1A, mission completed.

   

  Anonymous Peter Holmström skrev... (05 december, 2009 13:16) : 

  Jonas Morian: " Och när nu allianspartierna börjar med locktoner till mp inför risken att Sd ska få en vågmästarroll ökar sannolikt sannolikheten för ännu fler röster till de senare. Se hur det gick i Österrike."

  Ok, nu väntar vi på att du skall framföra samma kritik mot S för deras locktoner till fp och c.

  Annars kan jag konstatera att det är LO, Aftonbladet och S som hela tiden pratar om SD och ger dem mediautrymme. Det är tur att SD tar sina väljare ur den socialdemokratiska väljarbasen.

   

  kommentera