Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, december 18, 2009

  En genuin förändring är möjlig

  Det är nu cirka nio månader kvar till valet och ska man tro på opinionsmätningarna förfaller de rödgröna ha ett tämligen stabilt övertag.

  I SvD/Sifos väljarbarometer inför årsskiftet är oppositionens försprång gentemot allianspartierna drygt 11 procentenheter. Moderaterna backar och socialdemokraterna går framåt. Också siffror från SCB visar att moderaterna går kraftigt tillbaka jämfört med majmätningen. Och i dag kom DN/Synovates decembermätning som även den visar att moderaterna tappar rejält i väljarstöd.

  De tre rödgröna partierna får tillsammans 49,4 procent mot 42,9 för de fyra regeringspartierna. Om de siffrorna skulle bli valresultat skulle socialdemokraterna kunna bilda en majoritetsregering tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet. För trots att Sverigedemokraterna får hela 5,3 procent enligt Synovate, räcker det inte för att kunna få en vågmästarställning.

  Man kan spekulera i vad moderaternas stora tapp beror på. Sifos Toivo Sjörén bedömer att den senaste tidens debatt om sjukförsäkringen har gjort att regeringen i dagsläget går miste om stöd från 350 000 potentiella väljare. Han drar också paralleller till hösten 2006. Då genomförde alliansen stora förändringar i arbetslöshetsförsäkringen, vilket direkt fick negativa effekter på opinionsstödet.

  I Fokus konstateras att sittande regeringspartier nästan alltid förlorar tre procentenheter av väljarstödet under sina år vid makten. Tappet är större under kristider och mindre när ekonomin går bra, men väljarflykten verkar inte gå att undvika.

  Tidningen citerar Johan Martinsson, valforskare i Göteborg, som slår fast att det ser mörkt ut för den sittande regeringen. Valrörelsen måste bjuda på något extraordinärt för att de ska kunna bryta den negativa trenden i opinionen.

  Men Mona Sahlin och hennes samarbetspartner får inte nu göra misstaget att luta sig tillbaks. Den politiska offensiv man bedrivit under hösten måste fortsätta. Konkreta alternativ till regeringspolitiken måste presenteras - inte minst på de områden där s fick smäll på fingrarna från väljarna 2006. Som Robert Noord klokt påpekar så tenderar socialdemokraterna att vara ett missnöjesparti. "Vi mår som bäst när folk är missnöjda med den borgerliga regeringen eller orättvisorna i samhället", skriver han.

  Den förnyelse av politiken och ledarskapet som Mona Sahlin initierat måste fortsätta och bära såväl fram till valdagen som i regeringsställning. Bara då kan det bli en genuin förändring.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "En genuin förändring är möjlig"

   

  Anonymous Peter L skrev... (19 december, 2009 01:04) : 

  Konkreta alternativ måste presenteras skriver du Jonas, du har rätt men nu börjar det snart brännas under fötterna med 9 månader kvar och inga alternativ att visa. Hoppas alternativen dyker upp då blir det enklare för väljarna att rösta.

   

  Anonymous Peter L skrev... (19 december, 2009 01:06) : 

  Glömde, God Jul på dig och dina nära.

   

  kommentera