Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, februari 04, 2010

  Citat, falsarier och desperation

  Jag känner inte ordföranden i Centerpartiets ungdomsförbund Magnus Andersson särskilt väl, men tilltror honom med så pass mycket sunt förnuft att han knappast skulle häva ur sig att ”De som fyllt 40 eller 50 borde själva begripa att de gjort sitt och bereda plats åt någon yngre”.

  Ändå påstås han på ledarsidorna i Arbetarbladet och Västerbottens Folkblad ha uttryckt sig just på viset. Uppgiften tillbakavisas kraftigt av Andersson själv, och CUF har även polisanmält tidningarna för förtal.

  Reaktionen från Magnus Andersson och CUF är begriplig. För en politiskt aktiv är förtroende avgörande, och skulle Andersson verkligen ha uttalat sig på det här viset så skulle rimligtvis förtroendet för honom få sig en rejäl knäck.

  Men att reagera kraftigt mot uppdiktade citat är en sak. Att blanda in socialdemokraterna i detta, det är faktiskt en smula magstarkt och luktar lite desperation - föranledd av sviktande opinionssiffror för centerpartiet och intern kritik mot partiledare Maud Olofsson.

  Ändå gör vice gruppledare för centerpartiets riksdagsgrupp Annie Johansson just det. På sin blogg skriver hon att ”sossar kör på spåret om negative campaigning” och att det pågår ”en hätsk kampanj” mot Maud Olofsson, regisserad från Sveavägen 68 ”där sosseriet håller till”. Också de av allt att döma fabricerade Magnus Andersson-citaten sägs härröra från ”sossekoncernen”.

  Arbetarbladet och Västerbottens Folkblad har alltså ledarsidor som betecknas socialdemokratiska. Det betyder inte att det som skrivs där dikteras av den socialdemokratiska partistyrelsen. Centerpartiet, däremot, ägde tills inte alltför länge sedan koncernen Centertidningar där ett antal tidningar med c-märkta ledarsidor ingick. Dessa tidningars politiska redaktörer utsågs i praktiken av centerpartiets verkställande utskott - och så går det till än i dag. Mer om det nedan.

  Arbetarbladet och Västerbottens Folkblad är den lokala arbetarrörelsen minoritetsägare och har visst inflytande över vilka som basar över ledarsidan. Men Arbetarbladets huvudägare är Mittmedia, som är mest känt för att äga en rad borgerliga dagstidningar samt tryckerier och kommersiella radiostationer. Mittmedia ägs i sin tur av bland annat Stiftelsen Pressorganisation, vars syfte är att ”lämna stöd åt sådana tidningar som förde Folkpartiets talan men på grund av ekonomiska svårigheter för sin fortsatta existens vore i oundgängligt behov därav”. Och Västerbottens Folkblad ägs av Stiftelsen VK-press (i realiteten liberala Västerbottens-Kuriren).

  Att påstå att ”kampanjen” mot Magnus Andersson orkestreras av ”sossekoncernen” är med andra ord ganska långt ifrån korrekt.

  Värt att nämna i sammanhanget är att ovan nämnda Mittmedia var en av köparna av Centertidningar. Och även efter köpet är centerpartiets VU i högsta grad delaktigt i tillsättandet av politiska redaktörer för de tidningar som har c-märkta ledarsidor.

  * * *

  PS: VF:s ledarskribent Lena Sandlin har bett Magnus Andersson om ursäkt för att inte källgranskat det påstådda citatet. Någon motsvarande ursäkt från Arbetarbladet har jag inte sett till.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Citat, falsarier och desperation"

   

  Anonymous Filip Karlsson skrev... (04 februari, 2010 16:29) : 

  Angående Arbetarbladets ledarskribent och chefredaktör Kennet Lutti vinklar han som han vill och alltid från yttersta vänsterkanten (vi snackar hard core vänster här) - det har så att säga blivit hans adelsmärke genom åren. Detta trots ägarbilden.

  Hans ledare kan sammanfattas enligt nedan:
  Nyanserat? Aldrig
  Sanningsenligt? Inte nödvändigtvis
  Raljerande och skrivet på prosa? Alltid

  Det är förövrigt enklare att krama vatten ur en sten än att förmå honom att be om ursäkt för felaktigheter - ty han har aldrig gjort något fel.

   

  Blogger Jolalus skrev... (04 februari, 2010 20:53) : 

  "Det var faktiskt inte vi svenskar som byggde Sverige. Det var människor som kom utifrån."

  Maud Olofssons uttalande är ett hån mot alla de bönder, fiskare, arbetare, pigor, drängar, torpare och inhyseshjon m.fl, vilka slitit dag och natt för att försörja sig själva och den egna familjen, och som med sitt idoga arbete bidragit till att bygga det vi i dag kallar Sverige.

  Ett hån mot tänkare, uppfinnare, företagsledare, arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen, frikyrkorörelsen och kvinnorörelsen.

  Eller?

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 februari, 2010 07:05) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous karibien skrev... (06 februari, 2010 14:25) : 

  Jag skulle tro att det för läsarna är mer tydligt att Lena Sandlin har sitt hjärta hos socialdemokraterna, efter bl a tio år som invald riksdagsledamot för s, än att nån borgerlig prägel skulle smittat av sig på ledarna för att VK-koncernen köpt upp rivalen i länet

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (06 februari, 2010 16:22) : 

  "Karibien", anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

  För övrigt är det inte riktigt samma sak att "ha sitt hjärta hos socialdemokraterna" som att som ledarskribent ta regi från Sveavägen 68.

   

  Anonymous karibien skrev... (06 februari, 2010 17:26) : 

  Ledsen, men karibien är mitt nätnick som jag använt i åratal. Accepterar du inte det får du radera kommentaren, det är helt okej för mig. Kanske borde du ha en upplysning vid kommentarsfältet att du inte accpterar kommentarer från anonyma/nätnick?

  Jag påstår förresten inte heller att Sandlin styrs från Sveavägen.

  Tänkte bara att den som läser ditt inlägg, och inte känner till hennes s-engagemang, kan få intrycket att VK-koncernens tidningsförvärv lett till värvandet av liberal ledare på VF. Sandlin är aktiv socialdemokratisk kommunpolitiker, tidigare riksdagspolitiker. Det var allt jag ville påpeka.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (06 februari, 2010 19:37) : 

  Kommentarsreglerna står tydligt i högerspalten här intill. Fler kommentarer utan namngiven avsändare kommer att raderas.

   

  kommentera