Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, februari 13, 2010

  Fiffel och valfusk smetar av sig

  Flera medier uppmärksammar i dag att en person som efter framgångar i interna provval föreslagits bli en av toppkandidaterna till riksdagen för moderaterna i Stockholms stad, själv betalat in medlemsavgifter för nya medlemmar han värvat partiet.

  Han har nu avsagt sig sin kandidatur. Enligt moderaterna är det nämligen ett brott mot partiets stadgar att betala någon annans medlemsavgift. Och det är kanske en rimlig tolkning av formuleringen ”Medlem i partiföreningen är den som är bosatt inom dess verksamhetsområde, delar partiets grundvärderingar och följer stadgarna, som erlagt fastställd medlemsavgift”. Själv tycker jag möjligen att det snarare torde innebära att de personer som fått sin medlemsavgift betald av någon annan, inte bör betraktas som medlemmar. Men det är inte min sak att tolka moderatstadgarna.

  Det hela påminner om hur några socialdemokrater inför valet 2002 agerade omväxlande som bud och vittne vid ett antal budröstningar i norra Stockholm, och andra vid ett valmöte på ett äldreboende ville ”hjälpa” de boende att rösta – med de socialdemokratiska valsedlar som var de enda som fanns att tillgå.

  Olika former av fiffel vid valprocesser förekommer dessvärre på flera håll.

  Hela den här historien är hur som helst olycklig. Inte för att jag sörjer nämnvärt för moderaterna eller den avhoppade riksdagskandidaten, utan snarare för politiken. ”Affärer” smetar nämligen av sig på alla de människor som sliter hårt och ideellt för sin övertygelses skull.

  Kraven är höga på politiskt aktiva att hålla på etiken och att aldrig agera på ett sätt som riskerar att ge trista löpsedlar. Klarar man inte att leva upp till dessa krav så bör man nog tyvärr ägna sig åt något annat.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Fiffel och valfusk smetar av sig"

   

  Blogger blippe skrev... (13 februari, 2010 13:41) : 

  För att liknelsen skulle varit ordentligt passande så borde väl det socialdemokratiska partiet avsagt sig sin regeringsposition 2002?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (13 februari, 2010 14:05) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte här. Detsamma gäller uppenbara pseudonymer. Stå för dina åsikter med ditt eget namn om du vill diskutera något här.

   

  Blogger Calle Fridén skrev... (14 februari, 2010 20:50) : 

  Nej Jonas - det är långt allvarligare än det som skedde med valsedlarna. Här misstänks man ha betalat människor för att rösta.
  Här finns det en annan organisation bakom. Jag är fortfarande förbannad för det som hände 2002 men det är en annan sak.
  Läser man nu på olika bloggar eller i tidningarnas kommentarsfält är det massiv uppslutning på den blå sidan. Precis alla - även de som kan ses som balanserade moderater - håller på att trampa ner varandra för att bagatellisera det här, med hänvisning just till vad överambitiösa socialdemokratiska valarbetare hittade på 2002.
  Men det här är värre, om det är sant. För här handlar det om att enskilda kandidater sett till att gynna sig själva.

   

  kommentera