Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    torsdag, oktober 18, 2007

    Hur hårda tag kan Mona ta?

    [UPPDATERAD] Nyligen presenterade Skatteverket en undersökning där det beräknades att uppskattningsvis 133 miljarder kronor i skatteintäkter varje år ”försvinner” på grund av fusk, fel eller misstag. Den största andelen är svartarbete som står för 66 miljarder kronor.

    Detta rapporterades då i bland annat Ekot.

    Betydligt större uppmärksamhet fick någon dag senare en rapport skriven av chefsekonomen på Svenskt Näringsliv Stefan Fölster och vd:n för Handelns utredningsinstitut Fredrik Bergström, om att fler än var tredje svensk ägnar sig åt fusk med trygghetsersättningar, arbetstider eller svartjobb. Denna presenterades på DN debatt och uppmärksammades bland annat av Ekot, SvD, TV4Nyheterna och DN:s ledarredaktion.

    I nationalekonomernas artikel (jag har märkligt nog inte kunnat hitta själva rapporten det hänvisas till på nätet) sägs även att myndigheterna drar sig för att belysa det faktum att så många svenska missbrukar systemet, eftersom det speglar egna misslyckanden med den välfärd man administrerar.

    Detta förnekas, inte oväntat, av Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg och Leif Tallskog, ansvarig för arbetslöshetsförsäkringen på AMS. Och självklart finns det skäl att ta siffror som presenteras av intresseorganisationer för näringslivet med en nypa salt. Men det finns också all anledning att ta deras och Skatteverkets varningssignaler på allvar.

    Mona Sahlin har fått kritik från vissa håll inom socialdemokratin för att uppvisa en alltför hård attityd mot arbetslösa. Detta grundar sig på uttalanden som ”För en socialdemokrat måste rätt och plikt förenas, men i den ordningen” samt ”tar man inte de chanser som erbjuds har man inte gjort sin plikt och då ska man heller inte gå på a-kassa”.

    Personligen tycker jag att detta är självklarheter. För socialdemokratin – som värnar om ett relativt högt skatteuttag för att finansiera välfärden, samt ett välfärdssystem som bygger på solidaritet – så måste toleransen för fusk och missbruk var synnerligen låg. Annars är vi helt enkelt inte trovärdiga.

    Frågan är om Mona Sahlin står pall för den interna kritiken och klarar av att vidhålla arbetslinjen. Slutrapporten från partiets rådslagsgrupp om jobben kommer att ge en fingervisning om detta.

    * * *

    Jag har nu fått veta att Fölster och Bergströms artikel inte alls tar sin utgångspunkt i en rapport utan en bok. Av bokpresentationen framgår att de i artikeln mer svepande formuleringarna om fusk definitivt är överdrivna. Enligt den undersökning som gjorts definieras till exempel ett eget renoverande av sitt hus på fritiden, även om det vore mer logiskt att anlita en hantverkare, som systemanpassning. Liksom att ta ut kompledigt fast man är sjuk för att slippa karensdagen.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Hur hårda tag kan Mona ta?"

     

    Anonymous Anonym skrev... (18 oktober, 2007 11:29) : 

    Trist om sossarna skulle gått så långt i sitt bidragsdyrkande att man inte längre vill klämma åt snyltare som tar pengarna som skulle gå till dem som faktiskt har ett verkligt behov av dem.
    Går de på den linjen kommer de nog förlora valet 2010, de flesta vill väl t.o.m. idag att man ska göra rätt för sig.
    Tror nog att man kommer att gå på en arbetslinje trots allt, det är ju inte så att snyltarna står på bar backe om de inte får bidrag längre utan bara så att de faktiskt måste jobba för pengarna och betala skatter precis som alla andra.
    Sagda skatter kan också sänkas om man kommer åt snyltarna.
    Arbetslinjen har ( och betydligt lägre skatter ) väl dessutom historiskt varit framgångsrikt för sossarna.

     

    Anonymous Anonym skrev... (18 oktober, 2007 11:39) : 

    Morian, i de där 133 miljarderna med fusk menas till stor del det skattefusk flera förmögna och företagare håller på med. Om jag minns rätt så förklarar skattefusket, direkt fusk med skatten, var runt 90 % av de totala skattepengarna som försvinner tar vägen varje år, medan fusket med endast försäkrings- och bidragssystemet står för runda 10 miljarder i förlorade intäkter om året, enligt tidigare publiceringar.

    Av de där skatteintäkterna på 66 miljarderna som inte går till skattekassan, och som de svarta lönerna genererar i, så går en stor del till arbetsgivarnas fickor.

    Rätt och plikt borde rent statistiskt ställas som större krav på dem som redan idag har en stor rätt men en liten pliktkänsla, dvs. den svenska överklassen. Skulle vi inte ha en proportionell bättre och rättvisare ingång i det här om vi började i den änden först?

     

    Anonymous Anonym skrev... (18 oktober, 2007 17:17) : 

    Men de som har en hög inkomst från arbete skattar redan mycket, betydligt mer än vad en normal LO medlem gör, sett såväl till rena pengar som andel av lönen. Dessutom har de inte större rättigheter än någon annan sett till socialförsäkringar och dylikt då det finns ett tak i dessa ( men premien de betalar in är högre )
    Hur menar du konkret att överklassen saknar pliktkänsla men har större rättigheter, ingår riksdagsmän, LO ledning m.m. i denna "överklass" eller snackar vi högerspöken med cylinderhatt.

    Den stora grejen nu är ju att de nya publikationerna indikerar att de gammla publikationerna tog till rejält i underkant.
    http://www.e24.se/dynamiskt/sverige/did_17254644.asp
    Vet inte om rapporten i sig finns tillgänglig än, men blir intressant att se.
    Den viktigaste biten med fusk med socialförsäkringar och dylikt är väl inte de minskade inkomsterna utan de högre utgifterna.

    För att visa att man tar fusk på allvar är det jättebra att ungdomsförbunden går igenom sina medlemslistor ordentligt och ser till att de inte får felaktiga medlemsstöd.
    För att verkligen visa att man inte tillåter någon form av "överklass" som går fria efter att ha fuskat borde man försöka klämma åt de ansvariga för tidigare fusk ordentligt ( förutsatt att de visar sig vara skyldiga ). Straffarbete på öppen anstalt skulle nog vara bra för moralen.
    http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=374463


    Den största gruppen som "smet" från skatt var s.k. mikroföretag.
    Här ryms alltifrån pampar som gamla statsministrar som kvittar inkomsterna från konsultverksamhet mot utgifterna för gården, inget fel i det, till folk som har en tobaksaffär på hörnet eller ett stånd på Hötorget.

     

    Blogger Anders_S skrev... (18 oktober, 2007 19:36) : 

    Jag har läst rapporten som Fölster hänvisar till (trost attd en inte finns publcierad och utgiven än). De ljuger rätt av i debattartikeln.

    Dessutom är rapporten inte vetenskaplig. Det finns inte heller några belägg för det som påstås i debattartikeln i DN.

    Det vanliagset "fusket" enligt undersökningen är att vi själva snickrar på våra hus. Eller att vi hyrt lägenhet i andra hand utan kontrakt. Det är helt enkelt en propgandistisk skitprodukt.

     

    Blogger gustav skrev... (18 oktober, 2007 19:43) : 

    Vart tog den gamla klassiska socialdemokratiska parollen "Gör din plikt - kräv din rätt" vägen egentligen..? Har man inget minne inom Rörelsen? När Mona vill vända på den är det lite som att äta upp kakan innan man bakat den, snarare än en hård attityd, tycker jag. ;)

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (18 oktober, 2007 20:45) : 

    Gustav, jag tror att du fullständigt missförstått Mona Sahlin. "Gör din plikt - kräv din rätt" är ju just det ideal hon vill återupprätta.

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 oktober, 2007 03:59) : 

    Anders_S demonstrerar bra vad som sägs i artikeln om att människor lever i olika verkligheter. Han tycker inte att det är fusk att runda systemet. Lite svartsnickrande på grannens villa eller andrahandsuthyrning av en lägenhet man fått via bostadsförmedlingen är inte fusk i hans värld.

    Därför blir systemet som det blir. De som är "levnadskonstnärer" och rundar hörnen i välfärdssystemet lever gott utan att finnas med i statistiken. Politiker som inte rundar hörnen får fel information och fattar beslut på fel underlag.

    Så blir det alltid i en planerad ekonomi där politiker avgör vad som är rätt inkomst och hyra. Det är resultatet av en reglering och ett högt skatteuttag kombinerat med höga bidrag.

    Regler och välfärdssystem som kan rundas är dåliga regler och välfärdssystem. Då är det bättre att ta bort dom än fresta folk att fuska.

    Så enkelt är det.

     

    Blogger Anders_S skrev... (19 oktober, 2007 14:45) : 

    Nu har jag ju aldrig sagt att det är okej att hyra ut svart eller utan giltigt kontrakt.

    Jag har sagt att det inte är fusk att hyra utan giltigt kontrakt. Däremot ät det fusk att hyra ut. Men det är inte det som Fölster och gänget frågar efetr i sin enkät.

    Int heller har jag sagt/skrivit att det är okej att snickra på grannens villa mot svart betalning. Vilket naturligvis är fusk. Och det har inte heller Fölster och dom frågat om.

    De har frågat om folk snickrar på sin egen villa/stuga och sen anser de att det är att "kringgå" systemet. Det är det absolut inte.

    Inte heller förstår jag vad planekonomi har med detta eller mig att göra. Jag är anhängare av marknadsekonomi och socialism. Motståndare till kapitalism och planekonomi.

     

    Blogger gustav skrev... (19 oktober, 2007 16:11) : 

    Jonas:

    ”För en socialdemokrat måste rätt och plikt förenas, men i den ordningen”

    Jag uppfattar det som att hon menar att man får kräva saker INNAN man gjort sig förtjänt av dem? Ett fokus på rätten framför plikten. Men det kanske bara är jag? Rätt, därefter plikt eller plikt, därefter rätt? Eller samtidigt? Lite virrigt :)

    Annars verkar det ju vara en vettig inställning att se till verkligheten och ställa tillbörliga krav. TANSTAAFL*! (lite haltande men ändå på sin plats..!)

    *) There Ain't No Such Thing As A Free Lunch - från salig Robert Heinlein

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (20 oktober, 2007 10:01) : 

    Gustav, Mona Sahlins linje är "gör din plikt - kräv din rätt". Du behöver inte oroa dig.

     

    Anonymous Anonym skrev... (23 oktober, 2007 10:22) : 

    "Frågan är om Mona Sahlin står pall för den interna kritiken och klarar av att vidhålla arbetslinjen."

    Jag blir så trött. S har ALLTID haft arbetslinjen, det är ju S som är upphovsperson till den svenska arbetslinjen, med ett brett utbud av arbetsmarknadsutbildningar, världens bästa vuxenutbildningssystem mm.

    Varför i hela friden ska en intelligent person som du fortsätta att gå på borglighetens myter om att vi inte har haft någon arbetslinje? Att vi var för passiva i arbetsmarknadspolitiken under 2005-2006 för att vi trodde på en bättre utveckling än den som blev, det må väl vara hänt. Men det är inte samma sak som att vi har övergett arbetslinjen.

    Det låter som om ska man ha en arbetslinje värd namnet, ska det vara på borgerlighetens villkor, dvs man ska skälla på arbetslösa och sänka ersättningsnivåer, annars är man slapphänt.

    Du lämnar m a o walkover i hela verklighetsbeskrivningen.

    Anne C

     

    Anonymous Anonym skrev... (23 oktober, 2007 10:52) : 

    Anna C, men arbetslinjen kan också innebära att man inte straffskattar arbetare på det sätt som sossarna gjort de senaste decennierna, inte bara att man har fina åtgärder att sätta arbetslösa i (ett brett utbud av arbetsmarknadsutbildningar, världens bästa vuxenutbildningssystem mm), utan också att man inte tar ifrån de som arbetar större delen av deras inkomst i skatt.

     

    Blogger Christoffer Willenfort skrev... (23 oktober, 2007 13:41) : 

    En sak somalla ska tänka på då det gäller DN's debattarticklar är att det är DN som skriver ingressen inte de som skriver under.

    Det gör att man ska VÄLDIGT försiktig med att använda de texterna. (ett flertal debattförfattare har protesterat mot ingresserna)

     

    Anonymous Anonym skrev... (24 oktober, 2007 16:58) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    kommentera