Europa – USA: 2-0
Gårdagens besked att de europeiska ledarna enats om en gemensam plan för att tackla bankkrisen, var synnerligen välkommet. Genom att kopiera den brittiska modellen hoppas nu EU-ledarna kunna bidra till att återskapa stabiliteten i det ekonomiska systemet. Frankrikes president Nicolas Sarkozy konstaterade att Europa står enat för att tackla krisen, samtidigt som han förklarade att varje land kan komma att tvingas att vidta olika åtgärder för att lösa sitt eget lands problem. Mer än något är detta ett styrkebesked från det europeiska samarbetsprojekt vi i dag kallar EU. Medan man i USA – där den nuvarande internationella finanskrisen anses ha uppstått – alltjämt förefaller lamslagna och det politiska systemet brottas med sig självt, har EU-ländernas ledare visat betydligt större ledarskap. I sammanhanget är det också läge att påminna om att Nobels fredspris 2008 går till Finlands förre president och varme EU-förespråkare, socialdemokraten Martti Ahtisaari. Han får utmärkelsen inte minst för att ha varit en nyckelfigur i arbetet med att göra Kosovo självständigt. Trots lång närvaro av Natotrupper i landet efter kriget mot Serbien, var det slut en FN-tillsatt diplomat från EU som fick fram en plan om Kosovos slutgiltiga status. Andra skriver intressant om politik, samhälle, finanskris, fredspriset, EU. |
Kommentarer om "Europa – USA: 2-0"
Den brittiska planen? Vansinne. Om någon skulle genomförts borde det ha varit den tyska.
Kosovos status är förövrigt inte alls avgjord, det är idag enbart ett fåtal länder som accepterat Athisaaris plan. Inget att hänga ett nobelpris på alltså, mer än att ge ett till Putin för insatserna i Georgien.
Poäng till föregående talare. Ahtisaaris främsta uppgift för att få nobelpriset borde ju inte ses som Kosovo eftersom han faktiskt misslyckades där. Hans försök till kompromisslösning fungerade inte och Kosovo deklarerade unilateralt sin självständighet. Så visst, det fanns en plan, men det är inte den vi ser nu.
Nu bör det ju understrykas att det var ledarna för eurozonen som möttes och endes om planen. Gordon Brown var också inbjuden. Sverige och Danmark fick däremot (som vanligt) inte vara med. Skönt att de andra bestämmer för oss så att vi kan få ha kvar vår lilla krona.
Alla vktiga ekonomiskt-politiska beslut inom EU fattas f.ö. alltid en dag innan Anders Borg får komma in i rummet.
Om 1-0: Nåja, EU har inte GJORT något ännu. Vi vet vad som hänt tidigare där vissa länder kan ge fingret till överenskommelser som budgetramar etc.
I USA däremot skulle det förvåna om man inte håller sina avtal. Men vi ska iofs inte bli så imponerade av det då de är en federation snarare än EU:s mer löst sammanhållna projekt.
Om 2-0: det är kanske en vinst bland de mer ytliga skikt i USA på kusterna som bryr sig om byråkratiskt poserande av detta slag. Nobels fredspris har väl för övrigt ett hyfsat global spann, jag ser inte hur USA skulle vara MER "överkörda" än länder i Sydamerika, Asien, Afrika eller Oceanien.