Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, maj 18, 2006

  Rykten och bloggars betydelse

  [UPPDATERAD] Det kommer knappast som en överraskning att ryktena om statssekreterare Lars Danielssons förehavanden på annandagen härrör från borgerliga bloggarefått stort genomslag efter att ha spridits av borgerliga bloggare. Ändå slås detta upp som en nyhet i Expressen.

  Det anmärkningsvärda är, som jag ser det, inte att bloggare skriver om rykten. Mer märkligt är det när dessa rykten övergår från att vara just rykten, till att leva sina egna liv och alltmer börja bli vedertagna sanningar. I tidningen Fokus intervjuas Danielssons utpekade älskarinna Helen Eduards (ej på nätet, men delvis återgivet i Resumé), och hon berättar bland annat att hon upprepade gånger sagt till ett flertal medier att hennes förhållande med Danielsson alltid bara varit strikt professionellt - men att ingen valt att publicera hennes genmälen.

  Utan att egentligen vilja jämställa de två händelserna så är det intressant att se hur många borgerliga debattörer och politiska kommentatorer som för några månader sedan var så otroligt upprörda över ryktesspridandet om Fredrik Reinfeldts påstådda anlitande av en svartavlönad barnflicka, nu på sista tiden - till synes utan att darra på manchetten - själva betraktar påståendena om Lars Danielssons affär med Helen Eduards som fakta.

  * * *

  I Fokus påstår för övrigt också mediebevakningsföretaget Observers analytiker Alexander Mason att bloggar i Sverige inte är någon gräsrotsrörelse, utan att det mer är politiker och journalister som bloggar. Ursäkta? Ta en titt på några av bloggarna på till exempel Nyligen, Var är du? Bloggtoppen eller Bloggportalen. Inte fan är det främst politikers eller journalisters bloggar man hittar där.


  Kommentarer om "Rykten och bloggars betydelse"

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 maj, 2006 10:55) : 

  Dagens beskrivning i media av upprinnelsen till ryktesspridningen kan verkligen diskuteras.

  Ingerö och Nylander var inte först, det var nämligen Aftonbladet.

  Och, skillnaden mellan ryktesspridningen om Reinfeldt och Danielsson/Eduards är att i första fallet rörde det sig om varmluft, det var bara att prata med Reinfeldt så kom fakta på bordet. Danielsson däremot, försöker verkligen sopa något under mattan, och det pågår fortfarande. Att detta är en grogrund till diskussioner och rykten är alldeles självklart och dessutom självförvållat!

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 maj, 2006 11:44) : 

  Får göra en rättelse till mitt förra inlägg. Aftonbladet var inte före, däremot diskuterades ryktet på Flashback innan bloggarna postade det (se artikel i SvD.)

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 maj, 2006 11:48) : 

  LL om Reinfeldt mailen.
  "- Det är oerhört, men det mest oerhörda är att det är ett uttryck för en mentalitet hos socialdemokraterna, sade Leijonborg"

  Vad har fp för mentalitet lika vackert som Aftonbladet, kd-politkern Gert Fylking?

  vh/ Peter

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 maj, 2006 14:07) : 

  sweet

  www.sparkadanielsson.nu/

   

  Blogger PrBe skrev... (18 maj, 2006 14:14) : 

  Utan att darra på manschetterna vill jag nog påstå att ryktesspridningen om Reinfelt var av en annan kaliber, även om medierna gjorde en höna utav en fjäder. Mailaffären var ett försök till subtil påverkan av medierna, det var inte ryktet i sig som ledde till att folk trevade efter bössan. Det enda som räddade socialdemokraternas heder var att försöket var så taffligt genomfört att det aldrig kunnat vara på order uppifrån, ironiskt eftersom förövaren hade kunnat undgå att avslöjas med tillstymmelsen till fantasi och professionalism
  Ryktena om Danielson har skett helt öppet, helt utan dolda intentioner, man får ta saker för vad det är. Vidare så hade knappast debaclet uppstått om herr Danielson m.fl. lagt alla korten på bordet.

  Kram / Per

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 maj, 2006 15:12) : 

  "Ryktena om Danielson har skett helt öppet, helt utan dolda intentioner"

  Årets citat.

   

  Blogger Jonas N skrev... (18 maj, 2006 15:39) : 

  Jonas, Jonas

  Du kanske skall vara lite varsam med hur du formulerar dig:

  "ryktena ... härrör från borgerliga bloggare"

  Det är inte små anklagelser som du smyger in i denna mening. Dessutom helt ogrundade!

  Om/att du hörde ryktena första gången från sagda borgerliga bloggare hör väl inte alls hit!?

  Sen håller jag inte med om att ryktena så lättvändigt 'blir' till fakta. Och så återges de heller inte om du läser noggrant.

  Det som är fakta är ju ryktenas existens, eller hur!?

  Fö pekar en hel del på att ryktena initierats från 'eget' håll, dvs närmare LD (ngt jag jag personligen kan ha viss förståelse för om det nu stämmer)

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (18 maj, 2006 15:45) : 

  Jonas, tack för omtanken - och jag försöker alltid vara varsam med mina formuleringar. I just det här fallet hade jag iofs kunnat skriva "de rykten som bland annat spridits av borgerliga bloggare", vilket kanske hade varit mer korrekt. Och som jag skriver i ett senare inlägg så tror jag egentligen inte att Johan och Johanna var källan. Däremot var de tidigt ute och spred ryktet vidare. Mer om detta på TV8 i kväll.

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 maj, 2006 17:43) : 

  Har du kollat på de fem översta på bloggtoppen i politikkategorin, Alla dessa är politiskt aktiva och medlem i något förbund. När man föjer listan neråt så dyker upp aktiva politiker eller jornalister på var och varannan blogg? Så det är svårt att se hur du menar. Tittar man däremot på all bloggar så syns det inte några spår av politiker och journalister på topplaceringarna.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (18 maj, 2006 19:10) : 

  Max, min poäng var just att alla bloggar inte är politikbloggar. Kollar man den allmänna topplistan på Bloggtoppen så ligger Tjuvlyssnat på första plats, följd av ett antal modebloggar.

   

  Blogger Unknown skrev... (18 maj, 2006 21:26) : 

  Tja, det är väl upp till Danielsson att sluta ljuga och tala om vad i h-e han gjorde på annadagen efter Tsunamin. Karln ljuger ju fortfarande. Hela den här ryktetsspridningen är ett resultat av hans dåliga karaktär.

   

  kommentera