Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, oktober 12, 2007

  Europeiska nyheter

  Apropå EU så rapporterar Ekot att ”Sverige ska få större inflytande i EU-parlamentet”. Men så är det inte. I stället så kan styrkeförhållandena mellan de politiska blocken i denna folkvalda församling komma att förändras.

  Vad som egentligen skett är att Europaparlamentet (som det formellt heter på svenska) röstat igenom ett förslag som innebär att ytterligare två svenska ledamöter kan komma att ta plats i parlamentet. Samtidigt minskar antalet ledamöter från till exempel Tyskland medan andra stora länder får några fler.

  Min poäng är att det alltså är partier som får fler eller färre ledamöter – inte länder. De folkvalda i Europaparlamentet representerar inte i första hand sina hemländer. På samma sätt skulle vi knappast säga att Skåne fått ökat inflytande i Sveriges riksdag om ytterligare en vänsterpartist från Trelleborg och en till moderat från Malmö hamnat där efter en omfördelning av riksdagsplatserna.

  För att understryka partiernas betydelse i den europeiska politiska processen håller Europas socialdemokrater på med ett ambitiöst projekt där allmänheten i hela EU inbjuds att delta i debatten om vad som ska stå i det socialdemokratiska valmanifestet inför Europaparlamentsvalet 2009.

  Man använder sig av moderna kampanjmetoder som bloggar, diskussionsforum och YouTube för att uppmärksamma detta och göra väljarna delaktiga. Det hela verkar riktigt spännande och jag håller tummarna för att det ska slå väl ut.

  Se presentationsfilmen för det hela här:


  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Europeiska nyheter"

   

  Anonymous Anonym skrev... (12 oktober, 2007 08:11) : 

  Jag tycker fortfarande att så länge jag som EU-medborgare och svensk inte kan rösta på t.ex. en fransk kandidat till Europaparlamentet så har du i grunden fel - parlamentet består av nationella partirepresentanter.

   

  Blogger Christoffer Willenfort skrev... (12 oktober, 2007 09:30) : 

  Så för att jag i skåne endast kan rösta på sknska ledarmöter till riksdagen så består svenska riksdagen av regionskandidater ?

   

  Anonymous Anonym skrev... (12 oktober, 2007 23:13) : 

  EU Schmeu, vem bryr sig? EU känns lika intressant som gammal fröt - och lär ha ungefär samma framtid för sig. Det är ingen slump att svenska folket inte är positiva till eländet och att regeringarna i vissa andra medlemsländer nu tänker köra över sina medborgare och inte låta dem folkomrösta eftersom de var olydiga och röstade fel förra gången...

  Demokratiprojekt, kyss mig!

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 oktober, 2007 00:52) : 

  Christoffer, jag behöver kanske bara nämna några enkla fakta; att partierna i Sverige är nationella, att dessa partier har ett politiskt program för nationen och att vårt valsystem faktiskt inte ger utrymme för att i någon egentlig mening rösta på person. Dessutom står ju folk på riksdagslistorna från t.ex. Skåne utan att nödvändigtvis bo där.

  Inom EU tor jag inte ens vi har gemensam valdag men betydligt viktigare varje nationelt parti har sin egen agenda även om de i någon mening tillhör samma "gäng" i parlamentet. Jag vet inte hur man skulle kunna utforma ett demokratiskt av folket utformat och valt styre för Europa men nuvarande ordning är på gränsen till en parodi på demokrati vilket också avspeglar sig i det intresse som valen får.

   

  kommentera