Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, oktober 14, 2007

  Ingen tårta för Alliansen i dag

  Det sägs att det på flera borgerliga partikanslier firades med så kallad Sifotårta när det under valrörelsen presenterades ytterligare en opinionsundersökning som visade positiva siffror för Alliansen. I dag finns det dock knappast någon anledning för de borgerliga att fira. SvD/Sifos senaste opinionsmätning visar att väljarnas stöd för Alliansen inte varit så svagt sedan Högfors i augusti 2004.

  Den långsamma kräftgången för moderaterna har nu gått så långt att man tappat var åttonde väljare sedan valet. Med 22,7 procents väljarstöd är det faktiskt också det sämsta resultatet sedan i juni 2004, två månader innan alliansen föddes.

  Värst ser det ut för kristdemokraterna som enligt undersökningen hamnar under riksdagsspärren på fyra procent. Tillsammans får de fyra regeringspartierna 42,2 procent, att jämföras med socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet som tillsammans får 53,3 procent.

  Men visst, opinionsmätningar är inte valresultat – och det är ännu långt kvar till valet. För kd:s dels så är nog också finansmarknadsminister Mats Odell och hans turer kring utförsäljningen av statliga företag samt Carnegieskandalen, viktiga förklaringar till kräftgången. Också Göran Hägglunds krystade försvar av den nya, ännu högre fastighetsavgiften – som enligt lagrådet fortfarande måste kallas en skatt – bidrar nog.

  Samtidigt har naturligtvis nya nedslående opinionssiffror nära nog varje vecka en psykologisk betydelse för de borgerliga partierna. För det är ju inte så, även om man ibland kan tro det när en del av deras politiska motståndare uttalar sig, att Alliansen drivs av illvilja och önskan att göra det sämre för människor. De är nog ärligt förvånade och besvikna över att svenska folket inte är mer tacksamma när man nu genomdriver den politik man ju faktiskt gick till val på – och vann ett tydligt mandat för.

  Men sådan är nu den politiska vardagen; otack är världens lön. Den läxan får nu de borgerliga lära sig. Och inte ens någon tårta får de till kaffet.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Ingen tårta för Alliansen i dag"

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 oktober, 2007 18:18) : 

  Hej, hej Jonas!

  Vi får vänta med tårtan till lite längre fram. Valdagens resultat är ju det som räknas även om det är roligt med bra mellantider.

  Jag är övertygad om att när effekterna av alliansregeringens politik syns fullt ut så kommer den att få ett nytt mandat 2010 att fortsätta arbetet.

  Det blir intressant att se hur det andra året utvecklar sig med en alliansregering i Rosenbad.

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 oktober, 2007 21:03) : 

  Jonas

  Alliansens/Odells utförsäljningar av statlig egendom har väckt mycket ont och berättigat blod då färre vinstdrivande offentliga företag faktiskt minskar det demokratiska inflytandet. Anne-Marie Lindgren har redan sagt detta lågmält. Jag vill skrika det högt :-)

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 oktober, 2007 23:01) : 

  Det är statistiskt säkerställt att regeringar vanligen tappar ca 2% som 'tack' foer regeringsinnehavet
  och ansvaret foer beslut.

  (Var läste jag det någonstans nyligen ..minns inte..någon annan?)
  De borgerligas sifo-siffror ser ju hittills betydligt sämre ut. (Tack och lov att de har kvar Odell ännu, ett riktigt sänke. Så det kanske håller i sig.) Men det är långt till valet. 2010. An eternity.

  /UBYMIC

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 oktober, 2007 23:56) : 

  Jag upphör aldrig att slås av hur sympatisk du är. Att skriva en passage som

  "För det är ju inte så, även om man ibland kan tro det när en del av deras politiska motståndare uttalar sig, att Alliansen drivs av illvilja och önskan att göra det sämre för människor. De är nog ärligt förvånade och besvikna över att svenska folket inte är mer tacksamma när man nu genomdriver den politik man ju faktiskt gick till val på – och vann ett tydligt mandat för."

  är något som få skulle klara av. För det krävs en portion ödmjukhet så stor att den ligger utanför Roger Jönssons och Per Nuders begeppsvärd. Men du klarar det Jonas. Grattis. Har du några tips om var man kan hitta fler vänsterbloggare med lika nykter attityd?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (15 oktober, 2007 06:36) : 

  Jonathan, tack för vänliga ord. Hyfsat odogmatiska och kloka bloggare till vänster är bl a Magnus Ljungkvist, Erik Laakso och Marta Axner - länkar i listan härintill.

   

  Anonymous Anonym skrev... (15 oktober, 2007 17:52) : 

  Jag förundras också över detta. Jag kan förstå att den mer liberala kanten av sveriges befolkning är sura över borgarnas politik, men de lär ju knappast gå till vänsterblocket.
  Till viss del tror jag det beror på ett kompakt motstånd från medierna, som jag förutom affärstidningarna och ett antal ledarsidor tycker verkar befolkas av folk som står mycket långt ut på vänsterkanten. Å andra sidan känner jag en del folk vänsterut som anser att all media är tokborgerlig.

  Ändå så tycker jag att det är viss skilnad. Slopad arvs och gåvoskatt gick förbi relativt obemärkt, men slopar eller sänker alliansen någon skatt så fylls tidningarna av svartmålningar.
  Kanske är sossarna helt enkelt bättre på utspel, vad vet jag, men jag är säker på att det blivit ett himla liv om borgarna slopat arvs o gåvoskatten.


  Bra artikel för övrigt det är synd att fler inte för debatt som du, då hade vi kanske haft ett politiskt klimat som inte gick ut på att få olika delar av folket att ogilla varandra baserat på inkomst, kön, etnicetet, geografi organisationstillhörighet m.m.

   

  kommentera