Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, juli 31, 2009

  Het och viktig s-debatt om skolan

  [UPPDATERAD] Få torde ha undvikit den mycket publika interna socialdemokratiska diskussion som just nu pågår om skolpolitiken. Inte minst på många s-bloggar går debatten riktigt het.

  Det hela började med en DN-debattartikel från Carin Jämtin, oppositionsborgarråd i Stockholm och ledamot i socialdemokraternas partistyrelse, där hon skrev att socialdemokraternas partikongress i höst borde besluta att vinstbegränsning ska införas för privata friskoleföretag.

  Hon fick svar, först i bloggform från Robert Noord, och sedan i ett nytt DN-debattinlägg från Noord och ett antal andra socialdemokratiska kommunpolitiker.

  Jag gör två reflektioner kring detta.

  För det första tror jag att det är viktigt att denna debatt nu förs på allvar. Skolpolitiken var en av de frågor väljarna i valet 2006 gav socialdemokratin underkänt betyg i. Och som DN påminner om så slås det i den socialdemokratiska rådslagsrapporten om välfärd fast att ”Det viktigaste är inte skolans driftsformer och huvudmannaskap – utan elevens rätt till en skola med bra kvalitet”.

  Men oavsett vad man tycker i sakfrågorna – ja eller nej till friskolor, ja eller nej till vinstbegränsning – så kan vi konstatera att skolfrågorna är viktiga för väljarna. Här måste socialdemokratin ha tungan rätt i mun och hitta en hållning som både känns rätt utifrån ideologiska avvägningar och som kan vinna väljarnas förtroende.

  För det andra noterar jag hur hårda och fördömande ord som så snabbt tas till i debatten.

  Roger Jönsson skrev exempelvis snabbt att valfrihetsbegreppet på vissa socialdemokratiska bloggar ”stämmer överens med det paradigm som högern har satt”. Björn Andersson tycker att det ”kanske [är] dags för Robert Noord och flera andra liberaler att tänka om eller varför inte byta parti”. Också Enn Kokk betecknar indirekt Noord och de andra undertecknarna av debattartikeln i DN för ”socialliberaler som av någon anledning har valt att verka inom socialdemokratin”, och tycker att dessa borde få ”ett eget parti att frodas i”.

  Erik Laakso, Johan Westerholm och Jan Andersson kommenterar detta på tänkvärda sätt. Och på Makthavare.se reder Andreas Henriksson ut turerna i den socialdemokratiska friskoledebatten.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Het och viktig s-debatt om skolan"

   

  Blogger Arne Roland skrev... (31 juli, 2009 13:41) : 

  Och vad tycker du själv ?

  Kan förstå att det är en het potatis med din
  yrkesbakgrund, men varför skriva om det
  om man inte har någon egna synpunkter
  att framföra.

  Själv håller jag med Jämtin.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (31 juli, 2009 14:05) : 

  Arne, i ganska många av mina blogginlägg uttrycker jag inte själv min egen uppfattning så övertydligt utan mer refererar vad andra skriver. Det här är ett sådant exempel. I själva sakfrågan ligger dock min uppfattning närmare Robert Noords än Carin Jämtins, om man säger så.

   

  Anonymous Roger Mehr skrev... (01 augusti, 2009 00:03) : 

  Jag håller med Björn Andersson och Enn Kokk. Det ÄR nog dags att ni smygliberaler inser att ni sitter i fel båt, tyvärr.

  Vinst före människovärde hör inte hemma i demokratiska, socialistiska partier. Dvs en sån syn som Attendo Care mfl. risk- kapitalistiska företag har. Lika lite hör såna företag hemma i skolans värld. Jag respekterar att Ni har en annan syn, men jag tvivlar starkt på att något vänsterinriktat parti är villig att hålla med om såna värderingar.

   

  Blogger Micke skrev... (01 augusti, 2009 10:01) : 

  Risken fr (s) som jag ser det är: Att ju hårdare man går emot friskolorna desto mindre röster får man i Stockholmsregioen.

  Stockholmarna har redan vant sig med rätten att själv välja skola och kommer att straffa de partier som försöker inskränka på detta.

  Det är försent att vrida klockan tillbaka, i alla fall om man vill vinna valet.

   

  kommentera