Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, juli 24, 2009

  Intressant uppriktighet från Thomas Bodström

  Häromdagen efterlyste jag att Thomas Bodström eller någon annan ledande s-företrädare skulle kommentera förre Säpochefen Anders Erikssons signalspaningsförslag och Beatrice Asks ljumma inställning till detta. I dag kom en slags reaktion, men det är snarare det så kallade Stockholmsprogrammet som tas upp.

  DN debatt skriver Bodström att Ask verkar ha anammat ett diplomatiskt tvärtomspråk när Sverige nu är ordförande i EU. Han exemplifierar bland anat med att om någon säger att något är ett ”intressant” förslag så är det i själva verket inte mycket värt och sägs att man är ”djupt förvånad” över någons uppriktighet är det samma sak som att be vederbörande att dra åt helvete, enligt Bodström.

  Tvärtomspråket introducerades i debatten när Beatrice Ask och Tobias Billström bedyrade att regeringen nu lägger färdplanen för ”ett tryggare och öppnare Europa”. Deras förhoppning sades vara att ”individens rättigheter och den personliga integriteten ska stärkas inom EU genom Stockholmsprogrammet”.

  Thomas Bodström medger, enligt sig själv bredvilligt, att det var han som justitieminister som tog initiativ till överenskommelsen om datalagring i EU – med motiveringen att ”vi vet hur oerhört värdefulla de uppgifter som kommer fram är för att klara upp mord, sexualbrott och narkotikabrott”. Men detta sägs absolut inte ha gjorts för att stärka integriteten. Däremot tror Bodström att människor som inte misstänks för sådant men vars uppgifter om kontakter ska sparas även i fortsättningen, nog kan acceptera det ”om det är avgörande för att klara upp grova brott”.

  Och det står det förstås honom fritt att tro, men faktum är att vi medborgare aldrig har fått ta ställning till detta. I den enda valrörelse där dessa frågor diskuterats på allvar var 2006 – där kritiken mot det så kallade Bodströmsamhället var massiv. Och som bekant förlorade socialdemokraterna det valet. Att Bodström nu säger att det är ”bra om frågan blir föremål för en ordentlig debatt” känns ärligt talat inte riktigt trovärdigt. Så låt mig avslutningsvis bara säga att jag är djupt förvånad över Thomas Bodströms uppriktighet.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Intressant uppriktighet från Thomas Bodström"

   

  Blogger Zac skrev... (24 juli, 2009 07:58) : 

  En logisk kullerbytta för att kunna fortsätta socialdemokraternas enda vision just nu - att kunna kritisera regeringen för allt de gör. Fast denna gång så är det i sak en korrekt kritik, precis som när Beatrice Ask kritiserade Bodström när han satt som justitieminister och glatt införde integritetskränkande lagar...

  Djävla gycklare allihop faktiskt... :o/


  //Zac

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 juli, 2009 22:14) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  kommentera