Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, juli 26, 2009

  Kom ut nu, Södertälje!

  "De flaggriktlinjer som finns ska ses över", är det officiella svaret från de styrande socialdemokraterna i Södertälje när centerpartisten Tage Gripenstam föreslår att regnbågsflaggan ska tillåtas pryda kommunens fastigheter i samband med Pridefestivalen.

  Det är förstås ett väldigt fegt svar. Inte minst eftersom Gripenstam enligt uppgift väckt frågan i en interpellation redan förra året, och då fått samma svar som nu.

  I Södertäljes kommunfullmäktige finns det ett starkt motstånd mot regnbågsflaggor på kommunens byggnader, från nationaldemokrater, sverigedemokrater, kristdemokrater och moderater. Det officiella skälet tycks vara att Pride "är en festival i Stockholm och hänger inte ihop med Södertälje", och "Hela Sverige kan inte flagga för ett evenemang i huvudstaden". En dålig ursäkt, då Pride firas på många håll och vid olika tillfällen.

  I Uppsala hölls exempelvis en Pridefestival 27-31 maj. Nu i helgen pågår Yran Pride i Östersund. I Malmö hålls Regnbågsfestivalen 19-27 september. Runt om i landet arrangeras manifestationer och andra arrangemang i syfte att synliggöra HBT-världen. Det finns med andra ord inget skäl att inte också Södertälje skulle kunna markera att man backar upp alla gruppers rättigheter.

  Kommunens riktlinjer för flaggning – som i dag endast avser den svenska flaggan, FN-flaggan och EU-flaggan – bör rimligen inte få vara ett hinder för detta.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Kom ut nu, Södertälje!"

   

  Blogger Unknown skrev... (26 juli, 2009 11:30) : 

  Följer man logiken i ditt inlägg så borde det väl vara naturligt att Södertälje flaggar när Pride anordnas här i stan, inte när det anordnas annorstädes - om du nu inte hävdar att Pride oavsett var i världen det annordnas borde föranleda just staden Södertälje att flagga - och det är ju en intressant tes.

   

  Blogger Unknown skrev... (26 juli, 2009 11:32) : 

  Dessutom behöver faktiskt kommunens flaggriktlinjer ses över, det är alltid någon/ra insändare som har klagomål på när, var och hur.

   

  Anonymous David Bergkvist skrev... (26 juli, 2009 12:23) : 

  Om man i södertälje vill markera sitt oberoende mot Stockholm så är det väl bara att hänga upp regnbågsflaggan vid något helt annat tillfälle än när pridefestivalen pågår i Stockholm.

   

  Blogger Unknown skrev... (26 juli, 2009 12:56) : 

  Men tesen är att alla städer/kommuner måste regnbågsflagga (minst en gång per år, flera eller hela tiden?).

   

  Anonymous David Bergkvist skrev... (26 juli, 2009 15:02) : 

  Det är faktiskt ännu hårdare än så: kommunerna ska inte bara flagga ett ospecifikt antal gånger per år, de ska helhjärtat stödja syftet med flaggandet. De kommunledningar som bryter mot detta mitt påbud straffas dock bara genom att de drabbas av mitt förakt, vilket inte är något särskillt hårt straff, eftersom jag, till skillnad från kommunledningarna, inte har någon makt.

   

  Anonymous Patrik, Ängleholm skrev... (26 juli, 2009 15:59) : 

  Varför ska bara homoflaggor upp på kommunala flaggstänger? Eftersom alla måste behandlas lika så måste ju då alla få använda kommuners flaggstänger för sina flaggor. Är det så du tänker, eller vilka vill du utesluta?

   

  Anonymous David Bergkvist skrev... (26 juli, 2009 16:55) : 

  Om kommunledningen skulle följa Tage Gripenstams förslag så är de ju inte de homosexulla som använder kommunens flaggstänger, utan kommunledningen.

  Om kommunledningen gör bedömningen att man genom att t ex hissa skattebetalarföreningens flagga kan motverka hatbrott mot skattebetalare, så har jag inga invändningar mot att sådana flaggor hissas.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (26 juli, 2009 17:11) : 

  Peter, min poäng är att Pride inte är ett specifikt Stockholmsarrangemang. Det är ett arrangemang av riksintresse. Om sedan Södertälje kommun inte vill uppmärksamma detta så är det förstås helt okej, men det blir rätt fånigt att hänvisa till kommunala riktlinjer. Det har ju funnits tid att se över dessa. Och riktlinjer bör förstås inte stå i vägen för politisk vilja, om det nu finns en sådan.

  Patrik, genom att beteckna regnbågsflaggan "homoflagga" så visar du ganska tydligt var du står. Det känns inte mödan värt att ödsla fler rationella argument i frågan.

   

  Anonymous Stefan skrev... (26 juli, 2009 21:22) : 

  Jonas:

  Jag fattar inte hur du orkar vara så slätstruken, finkammad och mainstream i vareviga fråga. Du är en äkta liberal i mina ögon och det är inte smickrande menat.

  Varför i all sin dar skulle Södertälje hissa regnbågsflaggan pga av ett arrangemang som är i stockholm?

  Precis som Peter skriver så kan inte södertälje eller andra städer förväntas flagga så fort det sker ett pridearrangemang någonstans i Sverige, Europa eller världen.

  Och vad vet du om södertäljebornas syn på detta. Tror du att de alla är lika begeistrade över Pride som du är och vill att den flaggan ska hänga framför alla kommunala inrättningar pga. att en politiskt korrekt journalist/informationschef i stockholm tycker det?

  Sluta var så rädd för allt, Jonas!

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (26 juli, 2009 23:23) : 

  Stefan, läs innantill. Ingenstans i mitt blogginlägg kräver jag att Södertälje ska hissa regnbågsflaggan under Pride. Vad jag efterlyser är bättre argument från den socialdemokratiska kommunledningen.

   

  Blogger Unknown skrev... (26 juli, 2009 23:46) : 

  "Kommunens riktlinjer för flaggning – som i dag endast avser den svenska flaggan, FN-flaggan och EU-flaggan – bör rimligen inte få vara ett hinder för detta."

  Kravet från Gripenstam var väl just regnbågsflaggning under Pride - så vad är det du kräver?

  Hela inlägget handlar ju om just regnbågsflaggorna i samband med Pride eller i samband med något annat Pride-liknande evenemang. Att Södertälje faktiskt inte har några riktlinjer för flaggning innebär väl inte att kommunen (vad det nu är som konstituerar den som åsiktsmaskin) är emot/tar avstånd från/inte skulle uppmuntra evenemang motsvarande Pride.

  Riktigt kul förresten att ha anledning att helhjärtat försvara kommunledningen, det är inte så ofta:-)

   

  Anonymous Patrik, Ängelholm skrev... (27 juli, 2009 00:39) : 

  Trampade jag på en öm tå? Homoflagga är iaf vad det är, plus lite till.

  Det finns en likabehandlingsprincip som kommuner alltid måste tillämpa som omöjliggör det korkade förslaget att använda kommunens flaggstänger för sådan flaggning, såvida man inte låter alla använda kommunens flaggstänger på samma villkor.

   

  Anonymous Stefan skrev... (27 juli, 2009 12:58) : 

  Pinsamt Jonas. Gör om, gör rätt.
  Helt klart hade du inte tänkt igenom detta inlägg när du skrev det. Du ville bara sprida pk-ismen i vanlig tråkig ordning.

   

  kommentera