Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, juli 29, 2009

  Politisk påverkan via nätet

  Dagens Nyheter har sedan en tid en artikelserie på temat ”Du, jag och internet”. Det har redan publicerats flera tänkvärda texter, och i dag handlar det om politisk aktivism på nätet.

  Utgångspunkten är sajten och debattnavet WeRebuild.eu och chattkanalen ”Telekompaketet”. Här förs internetorienterade diskussioner där vem som helst kan föreslå och reagera på andras förslag. Vem som helst kan också bidra med sina tekniska kompetenser och resurser, och när dokument ska författas är inte sällan flera inblandade samtidigt.

  Christopher Kullenberg, doktorand i vetenskapsteori vid Göteborgs universitet och en av kanalens initiativtagare, uppger att nätpolitik ”riskerar lätt att övergå i paranoia och det hände i övervakningsfrågan, FRA”. Samtidigt påpekar han att om man kompromissar med nätneutraliteten, ”då är det inte internet längre”.

  DN bjuder också på en historisk översikt om hur folk i Sverige och internationellt har aktiverat sig i grupp eller enskilt för att bilda opinion via internet.

  Apropå detta så har många i dag uppmärksammat kampanjinitiativet på barackobama.com där man uppmanas skicka hälsningar via Twitter till sin senator till stöd för Barack Obamas försök att driva igenom en omfattande sjukvårdsreform.

  Det är ett på många sätt smart knep som på ett lätt sätt engagerar gräsrötter, skapar tryck på politikerna – i det här fallet ledamöterna i representanthuset, och väcker medial uppmärksamhet. När nu så många svenska riksdagsledamöter använder Twitter ser jag fram emot ett liknande kampanjupplägg här.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Politisk påverkan via nätet"

   

  kommentera