Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, november 04, 2005

  Perspektiv på kongressen

  Åter hemma i Stockholm efter nästan en vecka på s-kongress i Malmö. Mitt sammantagna intryck att är kongressen aldrig riktigt "lyfte". Men då hörde jag i och för sig inte Göran Perssons avslutningstal, som kanske var snäppet skarpare än inledningsanförandet och det så kallade solidaritetstalet i halvtid (omdömen jag fått höra i efterhand tyder på det). Och kanske var stämningen en annan inne i kongressalen bland ombuden än vad man fick intrycket av från pressläktaren och via SVT24. Men att döma av vad jag hört från ombud och andra jag pratat med så präglades kongressen snarare av en viss däst nöjdhet än entusiastisk kämpaglädje. Och jag tror att socialdemokratin nu verkligen behöver entusiasm, passion och framtidstro.

  Vi står inför en valrörelse där socialdemokraterna efter många år vid regeringsmakten har sett väljarstödet succesivt minska och i dag är opinionssiffrorna direkt alarmerande. Visst är det ännu många månader kvar till valet nästa år, men det känns inte upplyftande att höra statsvetare och valforskare slå fast att det är omöjligt att vända ett så stort opinionsunderläge som s har på denna tid.

  Persson har under kongressen lyft fram äldrefrågor och det gröna folkhemmet som viktiga inför valet. Och kanske är det trygghetsfrågor som dessa som väljarna efterfrågar. Men borde inte socialdemokratin också erbjuda lite mer "tuggmotstånd"? Om vi vill vara en framtidsinriktad rörelse, borde då inte värnandet om de äldre kombineras med radikala krav för jämställdhet och för att stärka pappors möjlighet att utnyttja föräldraledigheten - genom en utökad kvotering av föräldraförsäkringen? Och miljöpolitiken borde väl förtjäna en lite sexigare förpackning än det 50-talsdoftande folkhemmet? Själv saknar jag också en offensiv politik för företagande och nya jobb, liksom en betydligt mer generös asyl- och invandringspolitik och gärna en radikal Europapolitik.

  Så, det var bara några områden som jag tycker att socialdemokratin borde visa framfötterna inom. Och skulle vi inte vinna valet ens med ett sådant program så är det fan väljarna det är fel på...


  Kommentarer om "Perspektiv på kongressen"

   

  Anonymous KAS skrev... (13 november, 2005 01:03) : 

  Bloggskandal

  I samband med att dom skrev avslutsfrasen tog socialdemokraterna bort alla kommentarer till inläggen i kongressbloggen trots att dessa redan modererats en gång. KAS önskar att dessa läggs tillbaka /KAS


  Socialdemokratisk bloggskandal

   

  Perspektiv på kongressen'">kommentera