Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, mars 30, 2005

  Skandalös uppsägning av Peter Swedenmark

  [UPPDATERAD] Uppsägningen av Peter Swedenmark är inget annat än en skandalös maktdemonstration från Länstidningen Östersunds ägare Maths O Sundqvist. När Swedenmark nu tvingas lämna sitt jobb som ledarskribent tystnar ytterligare en av de allt färre självständiga och egensinnade röster vi har i det svenska medielandskapet. Mångfalden naggas ytterligare i kanten och Sverige blir ännu lite tystare – och tristare.

  Jag har ganska ofta haft rakt motsatta uppfattningar i politiska sakfrågor mot vad Swedenmark haft, trots att vi delar de socialdemokratiska grundvärderingarna. Men Swedenmark har alltid varit en självständig journalist med hög integritet, vars ledarartiklar präglats av påtagligt starkt engagemang, analys och humor. Hans läsare i Östersund och övriga Sverige har av Maths O Sundqvist berövats en vass penna och en stark röst.

  NYTT: I andra medier är kommentarerna om uppsägningen inte nådiga mot vare sig Länstidningens ägare, socialdemokratiska styrelseledamöter eller mot den socialdemokratiska mediepolitiken. I Östra Småland skriver Jan G Andersson på ledarplats att uppsägningen av Peter Swedenmark "var det skändligaste förfallet som s-märkta tidningsstyrelseledamöter gjort sig skyldiga till under partiets sorgliga presshistoria, vilket inte vill säga litet". Andersson skriver också att det är en sak "att vara komplett odugliga tidningsledare, en annan sak är att göra moralisk bankrutt som socialdemokraterna i styrelsen för Länstidningen i Östersund gjort". I Aftonbladets kultursidor ironiserar Håkan Jaensson om att allt är "som det ska vara i ett parti som gjort sitt bästa för att kasta bort vad det har av röst i offentligheten", och riktar en uppmaning till socialdemokratin: "Om nu inte Sverige behöver socialdemokratisk press för mångfaldens skull så behöver ni det: utan debatt ruttnar rörelsen".