Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, november 28, 2005

  Ohederlig och ofullständig EU-uppföljning

  Förhandsreklamen för gårdagens "Agenda Europa" sa att programmet skulle granska de argument och löften som användes under folkomröstningskampanjen om svenskt EU-medlemskap för 10 år sedan, och utvärdera facit. I princip blev det två påståenden som följdes upp; att mat- och alkoholpriser skulle sjunka om Sverige gick med i EU och att arbetslösheten skulle minska. Det första påståendet bemöttes med statistik från SCB som tycktes visa att svenska mat- och alkoholpriser snarast ökat. Någon vettig jämförelse med prisutvecklingen i t ex Norge (som ju står utanför EU) eller övriga EU presenterades inte. Prisutvecklingen kommenterades av "mannen på gatan", i detta fall en kvinnlig konsument, som uppgivet konstaterade att "de lurat oss". Vilka dessa "de" var eller vilka motiv de möjligen skulle ha haft för sitt lurendrejeri redovisades inte. Därefter konstaterades att arbetslösheten sjunkit väsentligt sedan EU-inträdet, något som kommenterades av den ständige muntergöken Lars Calmfors med att detta inte alls hade med EU att göra.

  Observera mönstret här: när ett löfte från EU-kampanjen påstås ha svikits får detta kommenteras av en anonym kvinna som emotionellt instämmer – men när ett löfte verkar ha infriats får detta dementeras av en välkänd manlig auktoritet med vetenskapliga argument. Det stinker, SVT!

  Efter detta inslag hölls en kortare debatt mellan miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och den moderata europaparlamentarikern Anna Ibrisagic. Inget ont om någon av dessa, men hade det inte varit mer på sin plats med några som faktiskt var offentligt aktiva i folkomröstningskampanjen 1994?

  Och den riktigt stora frågan återstår ännu: när ska nej-sidans företrädare från den tiden ställas till svars för sina hot och överdrifter om allt elände som skulle drabba Sverige om vi gick med i EU? Per Garthon, Maj-Britt Theorin, Sören Wibe, Kenth Pettersson och Hans Lindqvist är bara några av dem som det vore intressant att höra. För er som glömt hur det lät då så kan jag rekommendera Marika Ehrenkronas "Granskning av EU-kritiken".


  Kommentarer om "Ohederlig och ofullständig EU-uppföljning"

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 november, 2005 13:00) : 

  Trackback

   

  Blogger Eric Sundström skrev... (29 november, 2005 12:59) : 

  Håller med Jonas, söndagens program var verkligen dåligt, och en seriös genomgång av argumenten uteblev helt. Läs även Johan Flankes debattartikel i AB från januari i år.

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 december, 2005 20:20) : 

  otroligt laagt av SVT.
  Glad att jag slapp se elandet. jag blir saa upproerd av det!
  Det finns ju studier som visar hur nej-sidan konsekvent gynnats i media. Och aendaa fortsaetter detta!
  /UBYIMC

   

  Ohederlig och ofullständig EU-uppföljning'">kommentera