Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, mars 03, 2006

  Moderaternas ömma tår

  Illustration: Kjell Nilsson Mäki
  I en ledare i Länstidningen Östersund (LT) publicerades i går teckningen här intill. Den är gjord av Kjell Nilsson Mäki, som de senaste dagarna fått löpa gatlopp i pressen för en teckning som SSU beställde av honom för något år sedan i samband med att debatten om "nya moderaterna" var som hetast. Japp, vi snackar om "varulvsbilden" nu. I ledaren konstateras att teckningen i och för sig var spetsig, "men inte värre än vad LT ett antal gånger har publicerat på ledarsidan". Den faller helt inom ramen för vad som i Sverige betecknas som normala politiska karikatyrer.

  I teckningen i LT:s ledare den här gången jagas Kjell Nilsson Mäki både av Fredrik Reinfeldt med en spikklubba i högsta hugg, och av en skäggig man i turban med en bomb i handen. Kopplingen till debatten om Muhammedkarikatyrerna är uppenbar. I ett demokratiskt samhälle så har vi rätt att rita även grova och plumpa karikatyrer, utan att det bör ses som vare sig personförföljelse eller kränkning av religion.

  I LT:s ledare tillstås att moderaterna "inte vill förbjuda politiska karikatyrer". Men man har ändå ryckt ut en teckning av Kjell Nilsson Mäki ur sitt sammanhang och använt den som ett exempel på "det debattklimat som råder inom socialdemokratin". Det är naturligtvis lika felaktigt som att tro att några plumpa teckningar i Jyllands-Posten säger något om västvärldens syn på islam.


  Kommentarer om "Moderaternas ömma tår"

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 mars, 2006 14:24) : 

  Men nu börjar du verkligen sätta fingret på ett problem i den postmoderna debatten - och forskningen. Insikten om hur bakomliggande strukturer påverkar oss människor och våra samhällen är essentiell. Men som en svans kommer en uppsjö av kollektivistiska analyser och viljan att styra mot önskade statistiska utfall. Som ett exempel såg jag att du i trådar här nedan vände dig mot Claes, Annas och Nathalies argument av typen "mannen kämpar för sin rätt att utnyttja kvinnan". Det är idag allt för vanligt att man scannar verkligheten i jakt på belägg för sina hypoteser - medan man inte alls har samma lust att söka falsifieringar.

  När M nu börjar sätta samman spridda signaler av olika dignitet till tecken på "ett nedvärderande debattklimat inom S", så ger man sig in på en planhalva som liberaler brukar sky allt mer ju längre till höger de återfinns. Jag tror att det är synd. Även om man ser att strukturella analyser kan säga oss mycket, är det ett misstag att använda sig för mycket av modellerna. Det tar allt för mycket fokus från den enskilda människan och hennes ansvar för sitt liv. Så här långt har det aldrig hjälpt människor att bli lyckliga.

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 mars, 2006 17:33) : 

  Reinfeldt har egentligen aldrig direkt kritiserat teckningen utan mer gjort det i sitt sammanhang. I alla fall vad jag sett, när han som gäst i aktuellt efter socialdemokraternas falskmejlande, tog det som ett exempel på att socialdemokraterna börjat attakera honom som person istället för hans politik.

  Och givetvis tar man som politiker chansen att punktera motståndares anfallsvapen. Den här karrikatyren kommer förmodligen användas mer sparsamt i valrörelsen gissar jag. Även om det knappast var något som var ett segervapen.

  Du måste erkänna att Reinfeldt spelade det politiska spelet skickligt. De efterföljande (S)-utspelen, som ditt eget här, är ju för att återta förlorad mark.

   

  Anonymous Anonym skrev... (04 mars, 2006 16:45) : 

  Se Doktor Fredrik och Mister Reinfeldt.

   

  Moderaternas ömma tår'">kommentera