Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, oktober 11, 2007

  Bloggen förnyar journalistiken

  I Resumé i dag (ej på nätet) skriver Billy McCormac (Timbro) och Fredrik Andersson (Prime PR) att de nominerar medborgarjournalistiken, och då främst bloggen, till Stora Journalistpriset i kategorin Årets Förnyare.

  Det är ett kul och bra grepp, och jag håller tummarna för att juryn tar nomineringen på allvar. Dessvärre tvivlar jag på att det i slutändan blir bloggen som får hedersutmärkelsen.

  Stora Journalistpriset är en stelbent, traditionsfylld institution som håller hårt på statuterna. Förra året försökte jag nominera Magnus Ljungkvist som då hade gjort flera uppmärksammade avslöjanden, men fick till svar att dessa hade gjorts efter det sista datum som nominerade reportage skulle ha publicerats och följaktligen inte kunde bedömas.

  Faktum är att inga bloggare fanns med bland de nominerade förra året. Inte heller fick vare sig Magnus eller någon annan bloggare ”hederspriset” Lukas Bonniers journalistpris. I stället dröjde det till i somras då Politikerbloggen och Prime PR delade ut sitt nyinstiftade Nyhetspris, då svenska bloggare för första gången belönades för journalistiska insatser.

  I bestämmelserna för Stora Journalistpriset sägs att priset ”kan tilldelas en enskild person eller en definierad arbetsgrupp (redaktion, produktionsgrupp, reportageteam etc)” – men det sägs inget om ett fenomen som till exempel bloggar.

  McCormac och Andersson konstaterar dock att exempelvis Time Magazine flera gånger har valt att uppmärksamma just fenomen med sitt utnämnande av ”Person of the Year”.

  Och deras argumentation är god; bloggen har – tillsammans med bland annat bloggportalen Knuff och Twingly – ritat om det svenska medielandskapet. De har bidragit till att gränsen mellan medier och mediekonsumenter har börjat suddas ut. I dag utgör bloggar en viktig del av tiotusentals svenskars mediediet.

  Men jag är som sagt skeptisk till om detta är något som den ärevördiga juryn för Stora Journalistpriset kommer att ta till sig. Fast hoppas kan man ju.

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Bloggen förnyar journalistiken"

   

  Blogger PB skrev... (11 oktober, 2007 18:31) : 

  Timbro visar vägen!

   

  Blogger Catti Ullström skrev... (11 oktober, 2007 21:25) : 

  eller "även den klocka som står still visar rätt tid två gånger om dygnet"...?

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 oktober, 2007 11:16) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (13 oktober, 2007 11:18) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Och vill man mig något som inte har med det inlägg man kommenterar att göra är det bättre att mejla mig på promemorian snabel-a gmail punkt com.

   

  kommentera