Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, oktober 28, 2007

  Hoppet inte ute för hiv-vaccin

  Svenska Dagbladet rapporterar i dag om en tråkig nyhet som jag själv hörde talas om tidigare i veckan, men som märkligt nog det inte skrivits så mycket om i svenska medier.

  Det handlar om att man tvingats avbryta det hittills största testet av ett hiv-vaccin i Afrika, Phambili. Totalt 3 000 icke-infekterade sydafrikaner skulle rekryteras till testet, varav hälften vaccineras med vaccinet (som egentligen kallades MRK-Ad5) och de övriga med ett overksamt medel, placebo. Deltagarna skulle följas i fyra år för att se effekten på risken att smittas av hiv.

  Men redan efter sju månader stoppades projektet definitivt. De 801 deltagare som hade hunnit vaccineras ska nu informeras om att de eventuellt kan ha en ökad känslighet för att smittas med hiv. Ingen mer behandlas inom ramen för Phambili.

  För oss som engagerat oss i kampen mot hiv och aids är detta förstås ett stort bakslag. Hotet att finansiärerna ska tröttna när resultaten uteblir har hela tiden förföljt hiv-vaccinforskningen, och ökar med varje misslyckat projekt. Nu är det privata givare som Bill och Melissa Gates samt nationella regeringar som står för den dyra finansieringen.

  I Sverige och Tanzania pågår ett annat projekt med att få fram ett effektivt vaccin mot hiv, i vilket jag själv deltar som frivillig. Detta har hittills varit mycket framgångsrikt. De första resultaten av studier som gjorts på oss som deltagit i den svenska delen av projektet visar att 90 procent av 38 friska försökspersoner har, efter att fått injektioner med ofullständigt DNA av ett hiv-virus, utvecklat ett immunförsvar mot hiv.

  Ännu är hoppet alltså inte ute.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Hoppet inte ute för hiv-vaccin"

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 oktober, 2007 19:45) : 

  Jag tror på denna metod. Det borde gå vägen. Är du en av försökspersonerna som utvecklat ett immunförsvar mot hiv? Det kanske du inte får veta?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (28 oktober, 2007 20:40) : 

  Officiellt får jag inte veta, men i praktiken är det bara en person i gruppen som inte svarat på vaccineringen - och det är inte jag...

   

  Anonymous Anonym skrev... (29 oktober, 2007 14:56) : 

  Något nyttigt verkar ha kommit från studien ( även om det säkert är mer än vad som får plats i en svdartikel ).


  "MRK-Ad5 skapar enbart T-svar – inte B-svar. Detsamma gäller 29 av de 30 olika aidsvaccinkandidater som testas idag. Bakslaget nu tolkas som att vaccin som enbart ger T-cellsvar inte fungerar. Det behövs också en B–cellreaktion med antikroppar."

  Sådant kan ju vara väldigt viktigt när man funderar på hur man ska styra om forskningsresurserna.

   

  kommentera