Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, oktober 24, 2007

  Lagstiftning mot bloggare

  Ekot och Dagens ETC rapporterar att Italiens regering vill minska bloggandet. Enligt ett lagförslag ska bloggare tvingas registrera sig hos en myndighet, betala skatt, ingå i ett förlag och ha en professionell journalist som ansvarig chef.

  Det hela är förstås fullständigt vrickat och helt orimligt i ett land som ju trots allt är en demokrati där yttrandefriheten värnas.

  Hoppet står nu till det italienska parlamentet som har möjlighet att avvisa lagförslaget. Alternativt så kan man hoppas att Romano Prodis regering tar intryck av komikern Beppo Grillo, som via sin blogg lockat tiotusentals italienare att gå med i en proteströrelse mot korrupta politiker. Grillo har meddelat att hans blogg kan komma att flytta utomlands om lagen går igenom.

  Och utan att veta vad det är för bloggverktyg som är de vanligaste i Italien så kan man ju lätt konstatera att italiensk politisk klåfingrighet knappast når italienskspråkiga bloggar vars innehåll fysiskt ligger på till exempel amerikanska servrar.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Lagstiftning mot bloggare"

   

  Blogger Christoffer Willenfort skrev... (24 oktober, 2007 10:12) : 

  Frågan är om denna lagen skulle hålla i EU domstolen.

  Mistänker att artickel 10 i Europakonventionen skulle invalidera lagen ganska snabbt.

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 oktober, 2007 11:13) : 

  Kanske borde man istället föreslå att varje italiensk regeringsmedlem måste ha en chef med iallafall en gnutta vett och integritet.
  De lagar så god mat men deras politiker lämnar mycket att önska.

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 oktober, 2007 14:02) : 

  Intressant, med tanke på att svensk åklagare utredde Carl Bildts eventuella brottslighet i samband med kommentarer på hans blogg - vars fysiska innehåll låg på en amerikansk server.

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 oktober, 2007 16:58) : 

  Kul lär det väl bli när man som man säkert redan planerar göra, slår ihop sådan lagstftning med europeiska arresteringsorder.
  Inom EU drömmer man säkert redan våta drömmar att kunna arrestera vilken europeisk bloggare som helst för att de "bryter" mot "lagar" i något EU land.
  Var det inte Berlusconi som tidigare försökte få till sådan lagstiftning.

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 oktober, 2007 18:44) : 

  Knappast intellektuekt hederligt av en socialdemokrat att gnälla över kontrollstatens framfart. What goes around comes around...

   

  Blogger deeped skrev... (28 oktober, 2007 22:14) : 

  Det stirner missar är nog snarare att det hela bygger på den kultur som skapades runt Berloscuouni... som mig veterligen inte var speciellt socialistiskt lagd...

   

  kommentera