Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, oktober 24, 2007

  När klasshatet tar över

  ”Att överklassen börjat döda varandra skiter jag blanka fan i. /.../ Bättre att den unga bourgoassien dödar varandra än att de som alltid riktar sitt våld mot arbetarklassen.”

  Jag trodde först, kanske var det önsketänkande, att det var ett makabert skämt. Men nej, Anton Bergsmarks text i SSU Stockholms medlemstidnings blogg går inte att misstolka. Han skriver rent ut att ”alla som var i kungsträdgården är retards” – och syftar då på den enorma antivåldsmanifestationen som nyligen arrangerades i Stockholm. ”Retards” betyder efterblivna.

  Så verkar alltså denne klasskämpe se på människor som engagerar sig mot gatuvåld. Och skälet till det är av allt att döma att den unge kille som slagits ihjäl och vars död inspirerat manifestationen, hade fel klasstillhörighet i Bergsmarks ögon. Citatet inledningsvis är faktiskt de ord han använder som avslutning i texten.

  Jag blir illamående. Detta släpper alltså SSU Stockholm fram. Att ”Åsikterna som presenteas på denna blogg står varje författare för, var och en för sig”, vilket sägs på bloggen, känns ganska futtigt i sammanhanget. Likaså försöket till friskrivningsklausul i form av ”Åsikterna behöver inte representara SSUs eller SSU Stockholms åsikter”.

  Jag hoppas verkligen på en ordentlig ursäkt från SSU-distriktets ordförande – och gärna en officiell kommentar från SSU-förbundsordförande Jytte Guteland.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "När klasshatet tar över"

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 oktober, 2007 15:00) : 

  Jag håller med. Som socaldemojrat - och som människa - blir jag illamående.

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 oktober, 2007 17:42) : 

  Bra rutet Jonas!

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 oktober, 2007 18:23) : 

  Hur känns det att tillhöra ett parti med massor av ungkommunister som vill döda folk av fel klasstillhörighet?

  Förr i tiden ville ni ju tvångssterilisera de med fel etnisk tillhörighet, vilket ni också gjorde.

  En sosse, alltid ett monster.

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 oktober, 2007 18:32) : 

  En sosse är ett monster? Är du riktigt navlad? Socialdemokraterna är sveriges största parti - att det då finns en och annan ung dum person är väl inte så konstigt? Visserligen är hans uttalande helt uppåt väggarna, men därifrån till att alla sossar är monster eller för tvångssterilisering är magstarkt.

  //E

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (24 oktober, 2007 20:59) : 

  Mats och Klara, tack!

  Carl, jag instämmer med Nils här - du är helt ute och cyklar. Vi talar om ett blogginlägg skrivet av en person. Det är fullständigt idiotiskt och killen har inget i socialdemokratin att göra. Men han representerar ingen majoritet och knappast ens "massor".

  Inte desto mindre hoppas jag att SSU-distriktet i Stockholm och helst också SSU-förbundet tar avstånd från detta.

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 oktober, 2007 21:15) : 

  jag måste säga att det är tråkigt att ni kommentatorer, som med vissa undantag verkar vara fullkomligt vettiga människor, inte ens verkar bry er om att läsa orginalinlägget. självklart är dessa meningar helt absurda tagna ur sitt sammanhang, och kanske inte helt välavvägda oavsett. men det centrala i anton bergsmarks inlägg måste ju ändå sägas vara en kritik mot medias representering av världen, vilka bilder man visa och varför. t.ex så var det en chilensk kille som blev skadad i ett slagsmål på kungsholmen bara några dagar innan det tragiska dödsfallet. varför skrev ingen om det? vems tragedi är värd att uppmärksamma?

  och som bergsmark också skriver (med referenser) så har inte gatuvåldet ökat nänmvärt på väldigt länge. därmed inte sagt att man ska ignorera det, men en analys om varför det kommer upp på tapeten just nu är på sin plats. vi har klasstrukturer i vårt samhälle, media och deras nyhetsvärdering står inte utanför denna. trist att ni väljer att inte säga något om det.

  i övrigt så hoppas jag verkligen inte att SSU tar avstånd från denne antons rätt att uttrycka sin upprördhet. att åsikterna som presenteras sedan inte är SSU:s som organisation står ju tydligt och klart och är mest löjligt att antyda.

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 oktober, 2007 22:09) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 oktober, 2007 23:59) : 

  Niklas. Jag gick med i SSU som 14-åring. Har varit socialist och socialdemokrat i hela mitt vuxna liv och kommer så att förbli. Idag är jag fackligt aktiv. Min grundsyn som socialist utgår från alla människors lika värde och rätt. Att Anton Bergsmark, som påstår sig dela mina värderingar, tydligt skriver att han "skiter i" att en 16-åring blir misshandlad till döds, eftersom denne tillhör överklassen, får mig att tvivla på vilken syn på människovärdet han har. Det förakt för människovärdet Anton där visar gör mig kräkfärdig.

  Att han har rätt i kritiken mot en delvis populistisk mediadebatt om våldet är en annan sak. Om de människoföraktande raderna bara berodde på tillfällig ilska och dåligt omdöme bör Anton förklara det och be om ursäkt. Om inte, då blir jag mörkrädd.

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 oktober, 2007 01:33) : 

  Jag förmodar att motsättningarna i samhället kommer att bli ännu mer våldsamma när nu inkomstklyftorna bara ökar och klassamhället blir återinfört av alliansen. Och denna fadäs är väl bara en försmak av vad som komma skall.

  Jag blir en smula bekymrad av att du inte läser mellan raderna och inte alls kommenterar den tydliga bakomliggande frustration Anton Bergsmark uttrycker, utan istället är mer oroad över vad ytterligare SSU skandaler gör med opinionssiffrorna.

  Men av vad jag förstår av "de nya socialdemokraternas" jobbpolitik så är det den inte så stor skillnad mellan den och "de nya moderaternas " så du får väl vänja dig frustrationer i de egna leden från folk som inte är så nyliberala som många sossar på senare år blivit.

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 oktober, 2007 02:09) : 

  Det kanske är dags att börja vara mer öppen och ärlig när det gäller saker som misslyckad invandrarpolitik och smygrasism inom partiet gömd under fina multikulti-etiketter.

  Eller ideologibefriade yrkespolitikerbroilers, gömda arbetslöshetssiffror, herrgårdsinköp som korrupta sovjet politrucker eller flörtar med kommunistdiktatorer/frihandelsfanatiker

  Jag tror t ex att det är just den censur av obehagliga ämnen som gjort att en del sossar drivits till främlingsfientliga partier som SD.

  Ska politik inte längre diskuteras öppet utan allt gå igenom PR byråer och präglas av självcensur och opinionssiffrepanik?

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (25 oktober, 2007 09:56) : 

  Jösses!
  Din rubrik blir allt mer besannad när man läser detta.
  Stå på dig, Jonas!

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 oktober, 2007 10:50) : 

  Jag har en känsla av att Socialdemokraterna inte längre tror på vare sig socialism eller demokrati och det kan förklara en hel del.

  Estonia, bodströmsamhället,högerpolitik, tortyrutvisningar, USA-lismande, vapenexport till diktaturer etc etc etc etc

  Kapitalism, frihandel och övervakningssamhälle är saker som USA och Kina står för och det vore uppfriskande att istället se en riktig demokratisk socialism återuppstå, istället för en halvtaskig efterapning av de nya moderaterna eller en senfärdig glidning mot en nyliberal politik som håller att självdö över hela jorden.

   

  Blogger Thomas Tvivlaren skrev... (25 oktober, 2007 11:22) : 

  Klockrent kommenterat av "Erik" här ovan (även om jag är osäker på hur det relaterar till inlägget).

  För övrigt så instämmer jag i vad jag hoppas är andemeningen i det Anton ville få ut...även om han gjorde det onödigt brutalt, extremt klantigt och respektlöst.

  Manifestationer som dessa är i grund och botten helt värdelösa, ty den officiella eller åtminstone önskvärda grunden till en "manifestation" är ju oftast att åstadkomma förändring. Dylika manifestationer har snudd på ingen som helst effekt i det långa loppet. Undantagen är eventuellt ökad lösnummerförsäljning och flera känsloriktade uttalanden från våra populister (politiker kallades de en gång i tiden). Däremot har manifestationer eventuellt en funktion av att underlätta sorgearbetet, att få människor att kanalisera sin empati och - ibland - få döva ett av flera anledningar dåligt samvete.

  När Bobby var i massmediaropet häromåret så ledde till liknande manifestationer. Exempelvis var det visst 30.000 rosor som skickades till begravningen. Även det är ju ett exempel på en händelse där funktionen främst är av emotionell karaktär utan konkretism som kan leda till förändring/förbättring. För ingen tror väl att Bobby var ett unikum i det här landet? Det unika med Bobby var att det gick så långt att han togs av daga vilket i sin tur underbyggde extrem massmedial bevakning. Var är massmedia nu? Var är alla djupgående och seriösa granskningar som belyser de otaliga fall som inte slutar hos Fonus? Vem ställer ansvariga mot väggen? Vilken grävande journalist ser hela ansvarskedjan och låter sig inte bara nöja sig med att driva (dreva?) bort en och annan lokalpolitiker? Tja, definitivt inte de man hade hoppats för de är troligtvis mer intresserade av att använda sin tryckfrihet till att nicka bifall till makten och snällt kommentera deras mest aktuella utspel samt bevaka den senaste nakenchocken eller vilken semikändis som gjort vad med vem...

  Däri ligger en stor tragik som - ur ett större perspektiv - borde vara långt mer tragisk, skrämmande och upprörande än de aktuella fall som inlägget och min kommentar behandlat.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (25 oktober, 2007 11:54) : 

  Så summan av detta är alltså att "demokratisk socialism" innebär att man tycker det är rätt OK att folk slår ihjäl varandra (bara de är från rätt klass).

  Det räcker ganska bra som varudeklaration för min del.

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 oktober, 2007 13:56) : 

  Jag är så trött på den simplifierade debatten som bara handlar om slogans, tabloid tänkande billiga samvetspoäng i att springa omkring i röda tshirts.

  Vad ska vi göra åt växthus effekten? Ha ett grönt armband?

  "Wiehe hyllar diktatur" "SSUare i ny skandal"

  Har någon förmåga att tänka efter lite istället för att bara se till ytan?

  Ett uttalande på en blogg är fullständigt harmlös i jämförelse med det våld på svaga alliansen sysslar med nu.

  Och att sossar ens funderar på att legitimera deras politik genom att härma dem är det folk borde bli upprörda över snarare än ett provocerande blogginlägg.

  Var f-n är oppositionen?

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 oktober, 2007 14:37) : 

  "Så summan av detta är alltså att "demokratisk socialism" innebär att man tycker det är rätt OK att folk slår ihjäl varandra (bara de är från rätt klass). "

  Nej, har jag sagt det?

  Ökade inkomstklyftor som nu borgarna driver LEDER till klassamhälle, frustration och våld.

  Det är orättvisa samtliga revolutioner på jorden är sprungna ur inte blogginlägg.

   

  Blogger Unknown skrev... (25 oktober, 2007 14:56) : 

  @ erik:
  Det leder inte till våld förrän någon tar till våld. Folk har varit betydligt fattigare än de vars socialförsäkringsersättning regeringen sänker utan att börja slåss. Frånta inte brottslingar deras ansvar, oavsett vilken socialgrupp de eller deras offer tillhör.

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 oktober, 2007 15:16) : 

  Jag har inte legitimerat våld eller försökt befria någon från ansvar.(Hur jag nu skulle kunna göra det)

  Jag försöker få fram att det något korkade blogginlägget kommer utifrån en rätt allmänt utbredd frustration över den högersväng samhället inklusive socialdemokraterna gjort.

  Att alla bara hänger upp sig på att han formulerar sig klumpigt beror väl på att folk inte vill diskutera politik längre utan bara vill följa mobben och slänga sten på dagens syndabock eller diskutera det senaste skvallret.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (25 oktober, 2007 15:24) : 

  Att diskutera vålds-romantik i politiken är väl att diskutera just politik. Just icke-våld är nog det allra viktigaste inom politiken.
  I varjefall tycker jag det - men tydligen inte de som är "demokratiska socialister".

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 oktober, 2007 15:30) : 

  Du vägrar visst lyssna, men ok det är din fulla rätt.

  Vår största handelspartner Kina avrättar 3 personer om dagen om du nu vill prata våld. (Vinn en resa till OS)

  Mer en en miljon irakier har dött av den amerikanska invasionen ivrigt påhejade av både liberaler och vissa sossar sen finns det ingen konflikt i irak enligt immigrationsverket.

   

  Blogger Unknown skrev... (25 oktober, 2007 15:34) : 

  @ erik:

  Hur vet du att urskuldandet kommer av en sådan frustration? För att skribenten säger det? Är det en bra förklaring? Hade det efter tio års vänstervåg 1974 varit okej att skriva att våld bland arbetare inte är något större problem?

  Det finns de som försöker rättfärdiga eller urskulda våld och våldsromantik med att man är frustrerad över diverse politiska förhållanden i demokratier eller väldigt engagerad i sitt fotbollslag eller vadsomhelst. Det låter lika ihåligt vilket som.

  Och det skadar oss när det står på socialdemokratiska hemsidor.

   

  Blogger Unknown skrev... (25 oktober, 2007 15:36) : 

  @ erik:

  Våldet i Kina och Irak beror väl just på att man inte anser vissa människors liv och hälsa vara lika viktiga som den egna gruppens?

  Samma människoförakt här som där.

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 oktober, 2007 15:39) : 

  Visst, men vi har våld institutionaliserat i vårt samhälle, vår ekonomi och våra pensionspengar är investerade i mördare och diktatorer.

  Men det får man inte prata om.

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 oktober, 2007 15:47) : 

  "Hur vet du att urskuldandet kommer av en sådan frustration? För att skribenten säger det?"

  Jag kan bara ta honom på hans ord eftersom jag inte känner honom.

  Jag tror att det som händer när man tystar debatter som denna eller om invandring, är att effekterna blir värre som t ex SDs frammarch.

  Vad tror du ligger bakom hans inlägg, våldsromantik?

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 oktober, 2007 15:52) : 

  Du borde skämmas Anton!

  Alla som vill har möjlighet att påverka den kommande SAP-politiken genom att deltaga i rådslags- eller forumgrupper eller helt enkelt genom att maila via SAP´s hemsida
  Rekommenderar Anton sådan aktivitet
  Hans uttalande är för mig inte en fadäs utan ett allvarligt tecken på ett djupt liggande hat och förakt för en hel grupp människor och helt i paritet med den populism som Sd i Sverige står för liksom alla andra främlingsfientliga partier ute i Europa

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 oktober, 2007 15:56) : 

  Populism? Kom igen, tror du detta klumpiga uttalande gör honom populär?

  Snarare tvärtom.

  Populism är att förändra sin politik efter opinionundersökningar istället för att ligga steget före och ha koll på utvecklingen i världen och sina egna politiska värderingar.

  Låter det bekant?

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 oktober, 2007 16:38) : 

  Bra Jonas! Jag är inte sosse, men jag har extremt stor respekt för motståndare som vågar vara kritiska mot saker på den egna planhalvan. Tror såna som du gör debattklimatet en stor tjänst, till skillnad från många andra som polariserar (till exempel denne Anton och många extrema MUF:are, etc).

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (25 oktober, 2007 17:08) : 

  Som så ofta när jag läser kommentarer som folk skriver här så förundras jag över bredden, höjden och djupet i det ni skriver. Hit hittar verkligen alla sorters människor, vilket är jättekul. Och det här temat engagerar uppenbarligen.

  Några kommentarer:

  Niklas, jag har definitivt läst originalinlägget. Det är ju det jag kommenterar på bloggen. Och det kan stämma att Anton Bergsmark hade någon sorts poäng i att bara enstaka fall av gatuvåld uppmärksammas och att statistiken egentligen visar att det inte är så vanligt som man kan få intrycket av i medierna.

  Men alla dessa poänger lyckas han överskugga med klasshat, vidriga resonemang och allmän idioti.

  För övrigt ifrågasätter jag definitivt inte Anton Bergsmarks yttrandefrihet – det vore mig främmande. Men jag är ytterst tveksam till att en person med hans åsikter, som han ytterliga förstärker i sitt nästa inlägg, ska ha en plattform i SSU. SSU är en organisation för socialdemokrater. Den ideologi han förefaller företräda är någon helt annan.

  Erik, se svaret till Niklas – de eventuella poänger Bergsmark må ha haft har han själv effektivt lyckas förpassa i bakgrunden. Att nu diskutera dessa känns i det här läget tyvärr inte så relevant.

  Johan H, nej – ”att man tycker det är rätt OK att folk slår ihjäl varandra” är ingen rimlig definition på demokratisk socialism.

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 oktober, 2007 17:42) : 

  "För övrigt ifrågasätter jag definitivt inte Anton Bergsmarks yttrandefrihet – det vore mig främmande. Men jag är ytterst tveksam till att en person med hans åsikter, som han ytterliga förstärker i sitt nästa inlägg, ska ha en plattform i SSU. SSU är en organisation för socialdemokrater. Den ideologi han förefaller företräda är någon helt annan."


  Hej Moriam!

  Ja, visst skriver han på ett idiotiskt sätt bort sig från möjligheten att på ett bra sätt få fram ett eventuellt bakomliggande budskap ... det kan nog många skriva under på. Jag vet nu inte hur gammal den här Anton är eller om allmän ungdomlig omogenhet kan vara en förklaring till hans sätt att uttrycka sig...

  Dumt är det hursomhelst. Kanske ännu dummare, förstå mig rätt nu, är att på samma sätt som folk här kommenterat att hans budskap skulle vara att en snedvriden medialogik gett den dödsmisshandlade (orättfärdig?) uppmärksamhet i förhållande till allt annat våld, på samma sätt ger vi här och nu kanske denna Anton oförtjänt uppmärksamhet. Internets möjligheter att nå ut är dubbelriktat underbara, kan man säga...

  Däremot undrar jag litegranna över hur du menar när du i detta sammanhang tillskriver honom en hel ideologi...?

  För jag kan inte se att det ligger någon ideologi som förklaringsmodell för hans språkbruk. Är det bara ett olyckligt ordval, eller är det något särskilt du vill peka på i din kommentar som resulterade i en otydlig skrivelse...?

  Mvh
  Anders

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 oktober, 2007 20:55) : 

  Detta är inget undantag Jonas, så länge ni socialliberaler inte tar avstånd från socialismens irrläror kommer ni få dra med pundhuvuden som denna stackars människa. Jag lovar dig att det finns många inom SSU som tycker precis samma sak men som har den goda smaken att inte stå för det utanför den revolutionära kompiskretsen. Städa upp i de egna leden och förstå varför just ni sitter med dessa idioter.

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 oktober, 2007 21:57) : 

  Hade kina blivit socialistiskt som många demonstranter från ur "den nya vänstern" på himmelska fridens torg velat så hade det inneburit större demokrati och större jämlikhet.

  Men protesterna slogs ner av den kommunistiska diktaturen som är i säng med företag från väst.

  Samma företag som kämpat emot bildandet av fackföreningar i Kina för att hålla nere lönerna.

  Mönstret känns igen i dag i Sverige.

  Så blanda inte ihop socialism och totalitära diktaturer.

  Dessutom en diktatur som har större samarbete med våra svenska företag än någon svensk socialistisk organisation.

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 oktober, 2007 22:51) : 

  Snälla Erik, demonstrationerna hanterades som de gjorde, inte p.g.a. vissa företag, eller för att de äter med pinnar eller något annat irrelevant utan för att Kina är en kommunistisk diktatur som under en lång tid helt enkelt fängslat eller dödat de de ser som ett problem.

  Hur menar du att att alliansen "slår mot de svaga". De som tjänar mest procentuellt på jobbavdraget är de med låga löner.
  Det jag tror du hänger upp dig på är att folk som inte arbetar inte längre har samma möjligheter att få samma inkomst som en låginkomsttagare men utan att arbeta.

  Jag är tyvärr inte särskilt förvånad över ett sådant uttalande från någon som kallar sig socialdemokrat.
  Det är ganska vanligt när socialdemokrater debatterar att pålagor och svårigheter är bra om det drabbar "de rika" ( i praktiken normalinkomsttagare ) och att allt som gynnar "de rika", oavsett hur välförtjänt det än må vara, är något fruktansvärt negativt.
  Att den sortens resonemang utvecklas till att även gälla personskador och dylikt är kanske vanligare bland kommunister ( som ni tyvärr länge samarbetat med ) och Baader Meinhof fans, men den generella illviljan tycker jag verkar ganska utbredd även inom socialdemokratin, iallafall i hur ni framställer er själva.
  Jag är dock glad att Morian reagerar på detta och inte verkar resonera på samma sätt eller ser det som en bra utveckling av socialdemokraterna.

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 oktober, 2007 23:58) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (26 oktober, 2007 08:35) : 

  Anders, nej - mitt ordvall "ideologi" var inte olyckligt. Jag menade just det. De resonemang som Anton Bergsmark ger uttryck för ekar väldigt likt Hinke Bergegrens anarkistiska Ungsocialister. Bergegren ansåg ju att "småmord kan vara alldeles utmärkta, och sådana attentat sätter skräck i de härskande i samhället". Vidare ville han "inskjuta det gift, som heter hat så att vi blir mogna för vilket våld som helst".

  Den sortens idéer hör inte hemma i socialdemokratin.

  "Francisco", presentera dig med ditt eget namn om du vill diskutera här.

  Erik och Johan T, er diskussion må vara fascinerande men har inte mycket med det ursprungliga blogginlägget att göra. Vänligen håll er till ämnet.

  Och för övrigt är inte anonyma kommentarer tillåtna här.

   

  Blogger Thomas Tvivlaren skrev... (26 oktober, 2007 10:20) : 

  @Johan T: "Snälla Erik, demonstrationerna hanterades som de gjorde, inte p.g.a. vissa företag, eller för att de äter med pinnar eller något annat irrelevant utan för att Kina är en kommunistisk diktatur som under en lång tid helt enkelt fängslat eller dödat de de ser som ett problem."

  Du påstår väl inte på fullaste allvar att Kina numera är en kommunistisk diktatur? Kommunismen i Kina är ett minne blott vilket de delar med Ryssland. Tvärtom är det ju så att det ersatts med ännu en extrem, dvs rovdjurskapitalism, om än med delvis planekonomisk täckmantel. Som att välja mellan pest och kolera men rätt ska vara rätt...

  Det är inte ett lands historia utan dess aktuella politik som ska ligga till grund för rättvis politisk taxonomi. Mot bakgrund av detta blir det också pinsamt att se hur vissa på högerkanten och självbetitlade vurmare för liberalismen (vars åsikter de inte längre representerar) med få undantag fortfarande ser kleptokratin USA som ett föredöme. Sedan WTC-tragedin så har upprörda amerikaner och fejkliberaler ofta kritiserat hur det stora landets frihet "utnyttjas" av flagbrännare och liknande. Detta samtidigt som man har en administration och regim vars huvuduppgift tycks vara att torka sig där bak med stjärnbaneret och den ursprungliga amerikanska konstitutionen. Ignorans och dubbelmoral i en sällsynt pinsam kombination!

  @Francisco d'Anconia: Jag instämmer att det på både sidor av den fördelningspolitiska slussen (det är tyvärr inte längre en mur) finns en hel del anledningar till självrannsakan exempelvis pga uttalanden från "pundhuvuden" så tyvärr har jag svårt att se detta vara ett problem som rör exempelvis SSU allena. Eller vad tycker du själv om det här från "frihetskämpen" Salladsbarskungen? I det här fallet talar vi förhoppningsvis också om ungdomligt oförstånd vilket han knappast är ensam om att representera.

  Och förlåt Morian att det här blev en aning OT men det är en replik på föregående kommentarer. Hoppas du har överseende!

   

  Anonymous Anonym skrev... (26 oktober, 2007 13:40) : 

  Moriam - efter att ha läst ditt nya inlägg av idag, där du tydliggör vad du här bara åsyftade förstår jag ordvalet "ideologi" bättre. Extremer hit, och extremer dit... Man blir lätt bara trött av dem! Trist f.ö. att nämnde Anton Berkmark tagit bort sitt inlägg. Påminner mig om den gamla Agera-tiden (vill minnas att du var lite aktiv på det forumet?) där inlägg som måhända var tvivelaktiga plockades bort, och därmed också de intressanta diskussionerna ikring dem. Sånt är trist ... kan man som debattör känna.

  Hoppas du får en skön helg, med en god bok eller vänner o familj istället för ändlösa bloggdebatter! :-)

  Mvh
  Anders

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (26 oktober, 2007 14:17) : 

  Anders, jag heter Jonas Morian - inte "Moriam". Men jag håller helt med. Och ha en trevlig helg du med.

   

  Blogger Wilhelm Svenselius skrev... (26 oktober, 2007 18:15) : 

  Antons idiotinlägg är faktiskt inte borta ännu, från Google kan ingen gömma sig!

  Första inlägget: http://korturl.se/aonq
  Andra inlägget: http://korturl.se/vqjz

   

  Blogger Anton Andersson skrev... (28 oktober, 2007 00:13) : 

  Tack Wilhelm.

  Tycker att det är en rätt bra text.

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 oktober, 2007 02:29) : 

  För er som tror att kommuniusmenb är död och att de vet något om himmelska fridens torg så kan ni läsa detta;

  China’s New Leftist
  http://www.nytimes.com/2006/10/15/magazine/15leftist.html?_r=3&fta=y&pagewanted=all&oref=slogin&oref=slogin&oref=slogin

  Eller Googla "Wang Hui" så kanske propagandan tvättas ur skallen.

  Kina är en kommunistdiktatur, planekonomi eller inte har inte med saken att göra

   

  Blogger Thomas Tvivlaren skrev... (29 oktober, 2007 08:58) : 

  @Erik: Intressant artikel! Dock funderar jag över vad exakt i den där artikeln det är du vill referera? Att det finns en gryende ny form av kommunism i landet? Dock är det ju en liten företeelse:
  "Yet Wang still belongs to a minority."

  Mitt påstående att Kina precis som Ryssland numera är exempel på rovdjurskapitalistiska länder fick däremot stöd. Bl.a. det här låter ju precis som Rysslands utveckling mot "oligarki":
  "He described how the Communist Party, though officially dedicated to egalitarianism, had opened its membership to rich businessmen. Many of its local officials, he said, used their arbitrary power to become successful entrepreneurs at the expense of the rural populations they were meant to serve and joined up with real estate speculators to seize collectively owned land from peasants."

  I förbigående noteras också hur neokonservatismen är på framgående:
  "As he spoke about how market reforms have widened the gap between rich and poor, between rural and urban areas, smartly dressed students browsed through a highbrow collection (Leo Strauss, Jürgen Habermas), checked their e-mail and sipped their mochas."

  Mer indikationer på (rovdjurs)kapitalism:
  "It is the central government’s more recent obsession with creating wealth in urban areas — and its decision to hand over political authority to local party bosses, who often explicitly disregard central government directives — that has led, he said, to deep inequalities within China. The embrace of a neoliberal market economy has meant the dismantling of welfare systems, a widening income gap between rich and poor and deepening environmental crises not only in China but in the United States and other developed countries."

   

  Anonymous Anonym skrev... (29 oktober, 2007 12:39) : 

  Det har göra med Göran Perssons hyllning till denna regim och det har att göra med de i högern som påstår eller tror att privatisering och frihandel leder till fattigdomsbekämpning.

  Sossarna liknar de korrupta partifunktionärerna i den kinesiska toppen och högern liknar de frihandelsfanatiker som dom är i säng med.

  Staten och kapitalet...

  De som är gemensam mantrat är tillväxt, tillväxt tillväxt.

  Tills jorden går under.

   

  Blogger Gun Svensson skrev... (07 november, 2007 13:10) : 

  Jag beundrar ditt tålamod Jonas Morian och att du kan ditt partis historia.

   

  kommentera